PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Alergici, jste připraveni na pylovou sezónu?



Alergici, jste připraveni na pylovou sezónu?

MUDr. Jitka Zvejšková

S příchodem jara poletuje ve vzduchu větší množství pylu, který u citlivých lidí vyvolává přemrštěnou reakci organismu – alergii. Pylová alergie dokáže pořádně znepříjemnit život, proto je dobré ji nebrat na lehkou váhu.


Pollinosis - alergie na pyl
Spouštěč této nejčastější alergie je volně poletující pyl trav, dřevin nebo bylin, který ulpívá na kůži, sliznici nosu a očí, nebo v průduškách. Tomuto onemocnění se také říká rhinnitis alergica sezonalis, vzhledem k jeho výskytu v době reprodukční fáze rostlin.

Jaké jsou příznaky pylové alergie
Mezi nejčastější projevy pylové alergie patří:
• oční projevy (Sem patří obtíže od zarudlého bělma, přes svědění a pálení očí, slzení, rozmazané vidění, až po nateklá oční víčka a přecitlivělost na světlo. Oční projevy se mohou vyskytnout samostatně, nebo v kombinaci s dalšími projevy alergie. Platí, že definitivní diagnózu může stanovit jedině lékař.)
• časté kýchání
• nosní sekrece nebo ucpání nosu
• svědění úst, v krku nebo v uších
• astma bronchiale
• bolest hlavy
• únava

Prevence je základ
Pokud se u vás rozvinula alergie na pyl, sledujte pylový kalendář a předpověď hladin alergenů ve vzduchu. Projevy alergie zhoršuje větrné počasí a sucho, pak je vhodné omezit pobyt venku. Při pobytu venku noste sluneční brýle, které alespoň částečně ochrání oči od pylových alergenů. Pokud rádi svůj domov větráte, nechte přes otevřená okna závěsy, které poslouží jako filtr.
Jistě vás bude lákat si svědící oči promnout, ale ve skutečnosti to může projevy alergie ještě zhoršit.
Mnutí očí má za následek uvolnění dráždivých látek (především histaminu) z mastocytů, které vyvolají alergickou reakci. Proto je nutné během pylové sezóny minimalizovat dráždivé faktory, jako je nošení kontaktních čoček, používání řasenky, či jiných dráždivých kosmetických přípravků a přikládat si na oči studené obklady. Časté mytí rukou, kterými si do očí alergeny zanášíme, také může pomoci zmírnit příznaky.

Vividrin ectoin - Oční kapky k léčbě a prevenci alergické konjunktivitidy
Obsahují ectoin 20 mg/ml (2 %) a kyselinu hyaluronovou 
2,4 mg/ml (0,24 %)

Využití ectoinu
Tato látka byla prvně identifikována v roce 1985 v halofilní bakterii Halomonas elongata. Pro svoji schopnost chránit organismy před nepříznivými vlivy prostředí je používána k léčbě alergie (ve formě očních/nosních kapek), suchého oka, rýmy a nachlazení, zánětů kůže, onemocnění dýchacího ústrojí (ve formě inhalačního roztoku) nebo v kosmetickém průmyslu (k výrobě krémů proti vráskám a solárním přípravkům).

Složení slzného filmu
Pro lepší pochopení účinku ectoinu je vhodné si připomenout složení slzného filmu.

Mucinová vrstva
Tato nejhlubší vrstva ulpívá na rohovce a podporuje rovnoměrné rozprostření slzného filmu na jejím povrchu.

Vodná vrstva
Střední vrstvou je tzv. vodná vrstva, která obsahuje složky životně důležité pro buňky rohovky (kyslík, živiny, stopové prvky).

Lipidová vrstva
Lipidová vrstva je na povrchu a zabraňuje odpařování a stabilizuje slzný film. Zvlhčuje okraje víček a tvoří ochrannou bariéru proti prachu, pylům a mikrobům.

Fyzikální vlastnosti ectoinu


• Schopnost vázat a zadržovat vodu. Ectoin zvyšuje počet okolních molekul vody a posiluje vazby mezi nimi.
• Tvorba hydrokomplexu. Ectoin pokryje sebe i okolní molekuly a buněčné membrány vodní vrstvou, která je velmi stabilní a molekula vody se v ní pohybuje pomaleji. Jednotlivé hydrokomplexy se začnou překrývat až se z nich vytvoří ochranný vodní plášť – tzv. hydrofilm. Tento hydrofilm pokryje sliznici nebo pokožku a chrání ji před stresem zevního prostředí a dokáže zabránit vstupu alergenů.
• Ectoin nevstupuje do buňky! Jeho působení je čistě fyzikální.

Klinickými studiemi prokázaná účinnost 
Ectoinu
Ectoin vs. placebo (Salapatek 2011)
Léčba alergické konjunktivitidy a rhinitidy (formou očních a nosních kapek)

Závěr: signifikantní a klinicky relevantní účinnost v redukci příznaků (zčervenání očí, slzení a svědění) v porovnání s placebem. Účinnost léčby byla podobná léčbě antihistaminiky a steroidy, ale bez nežádoucích účinků.

Ectoin vs. azelastin (Werkhäuser 2014)
Léčba alergické konjunktivitidy a rhinitidy (oční a nosní kapky)
Ectoin aplikován 4 x denně

Závěr: ectoin snižuje příznaky alergické rhinokonjunktivitidy (zčervenání očí, slzení, svědění, kýchání a svědění v nose) stejně účinně jako azelastin (AH+stabiliz. žírných buněk) či chromoglykát (stabiliz. žírných buněk). Ectoin je alternativou zavedeným terapiím a bez nežádoucích účinků.

Ectoin vs. placebo u dětí a adolescentů – věk 5-17 let
Závěr: Ectoin prokázal významnější snížení příznaků než placebo. Jeho použití je u dětí bezpečné.
Léčebné využití Vividrin ectoinu
Prevence a léčba alergické konjunktivitidy
Ectoin zabraňuje vstupu alergenů do oka a tím potlačuje příznaky alergie, jako jsou svědění, podráždění, zčervenání nebo slzení očí.
Dává podrážděné spojivce čas se regenerovat.

Léčba suchého oka
Ectoin posiluje lipidovou složku slzného filmu, která chrání oko před nadměrným odpařováním slzné tekutiny. Hyaluronát sodný má příznivý vliv na vodnou složku, výborné hydratační vlastnosti i viskozitu.

Forma Vividrin ectoinu a jeho použití
Balení obsahuje jednu 10 ml lahvičku s pumpičkovým mechanismem. Vividrin ectoin je použitelný ještě 6 měsíců od otevření.
Pokud lékař neurčí jinak, dávkují se 1-2 kapky do každého oka, několikrát denně. Děti do 10 let by měly používat kapky za pomoci dospělé osoby.
Je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy. Ideální je i pro velmi citlivé oči nebo nositele kontaktních čoček.

Možné nežádoucí účinky
Vividrin ectoin je obecně dobře tolerovaný. Zatím nejsou známé žádné nežádoucí účinky. V ojedinělých případech může dojít ke krátkodobému podráždění očí. Pokud se jakýkoli nežádoucí účinek objeví, obraťte se na svého lékaře nebo lékárníka.

Zdroje: 1. příbalový leták přípravku Vividrin ectoin
2. Prezentace firmy Bausch & Lomb

 

YjVhMDg3NT