PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Čaj jako lék



Bylinné čaje mají dlouholetou tradici. Již naše babičky znaly léčivé účinky bylinek, které se v minulosti také využívaly v lékařství. Protože čas nejde zastavit, vše se vyvíjí a modernizuje, také staré a poctivé bylinné léčivé čaje s historií, jejichž kvalita je ověřena léty, je potřeba ošatit do nových, čistějších a jasnějších linií. Proto se společnost Megafyt Pharma s. r. o., která byla založena v roce 1990 ve Vraném nad Vltavou a která je jednou z největších zpracovatelů léčivých rostlin v České republice, rozhodla dát nový design své řadě farmaceutických léčivých čajů. 

VÝBĚR BYLINNÝCH ČAJŮ

Bylinné čaje si vybíráme na základě problémů, které nás trápí, nebo se pijí preventivně. Pokud hledáte opravdovou pomoc pro váš problém, dejte přednost registrovaným léčivým přípravkům, před potravinovými čaji běžně sehnatelnými v obchodech. Tyto čaje jsou registrované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako léčivé přípravky a pro jejich registraci platí přísná pravidla. Suroviny i hotové výrobky podléhají kontrolám, které zaručují léčivé účinky. Tak si můžete být jistí, že z lékárny odejdete s kvalitním produktem. Díky přírodnímu původu nehrozí u bylinných čajů vznik závažných nežádoucích účinků, a proto jsou oblíbené u všech věkových kategorií. Společnost Megafyt Pharma s. r. o. je také držitelem certifikátů pro výrobu léčiv IFS a SVP (Správné výrobní praxe). Disponuje vlastní laboratoří, která pečlivě kontroluje každou surovinu a dbá o to, aby se na váš stůl dostaly jen ty nejkvalitnější.

SYPANÉ ČAJE I NÁLEVOVÉ SÁČKY

V uvedené řadě čajů můžete najít široké spektrum jednodruhových bylin v nálevových sáčcích, jako třeba čaj z hlohu vhodný k podpůrné léčbě zvýšeného krevního tlaku, čaj z květu bezu černého používán při nachlazení a zvýšené teplotě, čaj z listu senny určený pro léčbu zácpy, čaj ze šalvěje užívaný při mírných trávicích potížích, pálení žáhy a nadýmání, fenyklový čaj užívaný při trávících obtížích, heřmánkový čaj pomáhající při žaludečních potížích, jitrocelový čaj podporující vykašlávání a uvolňující hleny, lipový čaj používaný při katarech horních cest dýchacích, mátový čaj užívaný při trávících obtížích, meduňkový čaj k úlevě od psychického vypětí, řepíkový čaj pomáhající při průjmových onemocněních, třezalkový čaj k úlevě při psychickém vyčerpání. Jestli je pro vás příprava čaje spíš rituálem, jistě oceníte i sypanou variantu heřmánkového květu, sennového listu a šalvějové, řepíkové a třezalkové nati. Pečlivě vybrané čajové směsi vám uleví od různých neduhů: čajová směs pro klidný spánek, nervová čajová směs, průdušková čajová směs, urologická čajová směs, žaludeční čajová směs, čajová směs při nachlazení, projímavá čajová směs, žlučníková čajová směs, dětská čajová směs. Všechny tyto čaje patřící do kategorie léčivých přípravků přešly za svých 25 let radikální změnou obalů.

Z HISTORIE SYPANÝCH ČAJŮ

První podoba obalu sypaného léčivého čaje měla v historii firmy jednoduchou grafiku a pastelové barvy. Texty na obalech byly v české a slovenské jazykové mutaci. Druhá varianta obalu se od toho předešlého výrazně lišila. Změnily se obrázky bylin, které působí dynamičtěji a barvy jsou pestřejší. Jazykové mutace zůstaly stejné. Další změna obalu nastala v roce 2012, kdy došlo k přejmenování názvu společnosti na Megafyt Pharma s. r. o., který lépe vyjadřuje její příslušnost k farmaceutickému trhu. Třetí varianta měla již nové logo Megafyt Pharma, ještě výraznější barvy a výlučně českou jazykovou mutaci kvůli komplikované legislativě v Slovenské republice. Přibylo Brailleovo slepecké písmo, které výrazně pomáhá nevidomým a slabozrakým při výběru správného produktu. Poslední, čtvrtá varianta, kterou prošly obaly v minulém roce, je radikální. Díky jednoduchému bílému podkladu působí čistě a více farmaceuticky, čemuž nasvědčuje i malý farmaceutický křížek pod logem společnosti. Název produktu je vždy zvýrazněn barevným podkladem. Mnohem propracovanější grafika bylin působí realističtěji. Přibyl indikátor onemocnění v podobě postavy se zvýrazněným lidským orgánem, kterému čaj pomáhá a na který působí. Zůstává Brailleovo slepecké písmo a česká jazyková mutace. Výrazná změna nastala i v povrchové úpravě obalu. Matný povrch s UV lakem zvýrazňuje důležité části, kterým je potřeba věnovat pozornost. Kombinace těchto dvou materiálů působí pro spotřebitele příjemně na dotek.

Z HISTORIE ČAJŮ V SÁČCÍCH

Prvotní grafika obalů měla zajímavou verzi. Texty v českém jazyce byly situované ve vertikální podobě, kdežto texty ve slovenském jazyce byly umístěny horizontálně. Grafika bylin se tím pádem na každé ze stran lišila. Barvy byly ovšem mdlé a nevýrazné, stejně jako grafika bylin. Nálevové sáčky uvnitř krabiček byly bez individuálního hygienického přebalu. Druhá verze obalu byla ve výraznějších a pestřejších barvách. Taky byliny působí rozmanitěji. Česká i slovenská jazyková mutace jsou ve stejné vertikální podobě. V tomhle období se začínala balit vedle klasické verze nálevových sáčků bez přebalů i speciální limitovaná edice 5000 kusů čajů s nálevovými sáčky v individuálních přebalech. Tyto čaje byly baleny na jiných strojích, tím pádem byla krabička díky přebalům větší, avšak se stejnou grafikou. Třetí varianta vznikla, stejně jako registrované sypané čaje, v roce 2012. Změnilo se logo a barva, byliny byly stejné jako v předešlé grafice. Přibylo Brailleovo slepecké písmo a zůstala pouze česká varianta textu. Nálevové sáčky jsou bez individuálního přebalu. Čtvrtá a poslední varianta přešla kompletní změnou, rovněž jako sypané registrované čaje. Nese stejné prvky, co se týče grafiky, textů i povrchové úpravy obalu. Nový, třímembránový polypropylénový přebal zajišťuje stabilitu suroviny i po rozbalení. Velkým pozitivem je, že při vyšší úrovni obalu se zachovala stejná cenová hladina. Celá řada léčivých čajů novým designem obalů získala na profesionalitě a kvalitě odpovídající surovinám, které se skrývají uvnitř krabiček. Není pochyb, že tyto obaly jsou hotovým mistrovským dílem a velkým posunem vpřed.

Materiál dodala firma Megafyt Pharma s. r. o.

ZGJmZjg0M