PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

CELULITIDA




Dřív nebo později postihne přes 80 % žen. Častěji jsou to ženy obézní, ale nevyhýbá se ani štíhlým a mladým dívkám. Většinou při pohledu do přísného zrcadla (např. ve zkušební kabince pod umělým světlem) zjistíme, že na našich stehnech a zadečku vznikají nevzhledné hrbolky. Celulitida. Naštěstí není nikdy příliš brzy ani příliš pozdě vyhlásit celulitidě válku – proti ošklivým dolíčkům, za hladkou pokožku a pevné křivky. 

OTESTUJTE SE SAMY
• Lehkou formu zjistíte hmatovým testem – jednoduše Objeví-li se pomerančový vzhled kůže 
PŘÍČINY CELULITIDY
Rizikových faktorů pro vznik celulitidy je 
KŮŽE V BARVĚ POMERANČE
Celulitida postihuje především ženy ve zralém a starším věku, které jsou riziko mají ty trpící nadváhou a obezitou, dále ženy se slabým vazivem 
JAK PROTI CELULITIDĚ BOJOVAT?
Bitva s celulitidou, ale i prevence musí být komplexní. 
LÉČBA CELULITIDY PODLE VĚKU Určitě se také těšíte na příchod léta a i ty šetrnější z nás přemýšlejí, jaký přípravek 30+ Díky užívání hormonální antikoncepce nebo těhotenství v tomto období kolísají což může zapříčinit celkovou opuchlost a větší objem. 

CELULITIDA
odborníci na ideální krásu. Dřív nebo později postihne přes 80 % žen. Častěji jsou to ženy obézní, ale nevyhýbá se ani štíhlým a mladým dívkám. Většinou při pohledu do přísného zrcadla (např. ve zkušební kabince pod umělým světlem) zjistíme, že na našich stehnech a zadečku vznikají nevzhledné hrbolky. Celulitida. Naštěstí není nikdy příliš brzy ani příliš pozdě vyhlásit celulitidě válku – proti ošklivým dolíčkům, za hladkou pokožku a pevné křivky. stlačíte kůži palcem a ukazovákem. a prohloubeninky, test je pozitivní. 
• Jestliže je celulitida viditelná při napnutí svalů (např. při stáhnutí hýždí), je přítomen druhý stupeň. 
• Třetí stupeň je pak viditelný i bez stažení svalů. celá řada. To, zda se celulitida objeví, je dáno vyšší hladinou estrogenu, genetickými predispozicemi, užíváním hormonální antikoncepce, stoupajícím věkem. Dalšími nepříznivými faktory jsou ochablé svaly, zvýšené procento podkožního tuku v těle, nevhodná životospráva, stres, kouření, alkohol. obdařeny klasickými ženskými postavami s kyprými boky a stehny. Vysoké a sklonem ke křečovým žilám. Celulitida si své oběti vybírá i u žen s normální tělesnou hmotností, hlavně u těch, jež mají zvýšené množství tukové tkáně v podkoží oproti normě, nerovnoměrnou distribuci tuku v těle nebo ochablé svaly. Ušetřeni jí nejsou ani muži, zejména s gynoidní obezitou. Základem je zdravý životní styl – tedy vyvážená strava, odstranění přebytečných kil, dostatek tekutin, pravidelný pohyb. Pokud k tomu navíc přidáte speciální masáže a anticelulitní kosmetiku, rozhodně ji nejméně o stupeň zmírníte. Definitivně a navždy se celulitidy zbavit nelze. Když se začne tuk v podkoží opět hromadit, celulitida se znovu objeví. Díky aktivnímu životnímu stylu a normální tělesné hmotnosti však lze mít celulitidu pod kontrolou. na celulitidu zvolit. Stejně jako si pleťové krémy vybíráte podle typu pleti a Vašeho věku, zkuste si tentokrát vybrat podle stáří ten pravý prostředek i na celulitidu. hladiny hormonů. Dochází ke zpomalení spalování tuků a k zadržování vody,Co udělat: Nesolit a nesladit. Strava s vysokým obsahem soli nebo cukru zhoršuje zadržování vody v těle. Proti zadržování vody v těle působí kosmetika, která obsahuje kofein, např. Vichy Cellu Destock. 
40+ S přibývajícím věkem pokožka postupně ztrácí pevnost a elasticitu, tukové buňky zvětšují svůj objem a v podkoží dochází k deformaci elastických kožních vláken. Co udělat: Celulitidu podporuje sedavý způsob života. Vyzkoušejte masáže, které rozproudí krevní oběh, a tím připraví pokožku na aplikaci účinných látek, dbejte na dodržování pitného režimu. Každý večer masírujte problematická místa zeštíhlujícím gelem, např. ELANCYL–Cellu Slim. Pomocí palců masírujte celé stehno od kolena směrem nahoru, využít můžete také masážních kartáčů. Skvělé výsledky slibuje odborná lymfatická masáž. 50+ Po padesátce ženy vstupují do období menopauzy, pro kterou jsou typické hormonální změny v těle. Ženy obvykle zvýší svou hmotnost, což zhoršuje i stav celulitidy. Co udělat: Zkuste Innéov Celulitida, vápník a výtažek ze zeleného čaje podporují čištění a mikrocirkulaci v pokožce. Ve spojení s Glukosaminem marinem a výtažkem z kůry borovice pomáhají zpevňovat strukturu pokožky zevnitř a odbourávat tuky. 
CVIKY PROTI CELULITIDĚ
Pro hladká stehna musíte začít více pít, masírovat pokožku a pomoci škodlivinám, aby se odplavily z Vašeho těla. Bez pohybu se ale celulitidy nezbavíte. Takže obléknout do cvičebního a jdeme na to: 
• Lehněte si na zem, zapřete se o gymnastický míč, sedačku nebo cokoliv pevného a pomalu zvedejte hýždě ze země – pokud možno co nejvýš. 
• Výpady: Výchozí pozicí je stoj snožmo. Následně uskutečníte jednou nohou výpad vpřed. Přední noha se musí v konečné fázi dostat až do polohy, kdy je stehno rovnoběžné s podlahou a koleno v jedné rovině s kotníkem. Poté se opět vrátíte do stoje snožmo a opakujete pohyb druhou nohou. Abyste si cvik ztížili, můžete si do rukou vzít činky. 
• Podsazování pánve: Lehněte si na zem, nohy pokrčte v kolenou a ruce položte podél těla dlaněmi dolů. Poté zvedejte pánev nahoru a stahujete přitom hýžďové svaly. Při návratu se nedotýkejte země, ale zastavte se kousek od ní a pokračujte. 
• Dřep: Ověřená klasika, posiluje svaly stehen, hýždí, břicha i zad. 
NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY
Proč se celulitida objevuje i u štíhlých žen? K pomerančové kůži vede totiž kombinace různých nepříznivých faktorů, nevhodná strava, nedostatek pohybu, vysoký podíl tělesného tuku a genetické předpoklady k celulitidě. 
Nemůže se cvičením celulitida zhoršit?
V počáteční fázi cvičebního programu se může stát, že je celulitida díky zpevněným svalům ještě viditelnější. Vytrvejte a uvidíte, že to bude brzy naopak, s důsledným cvičením a zdravou výživou vždy přichází snížení úrovně tělesného tuku. Po jaké době by mělo dojít k viditelné změně? To je velmi individuální. Budete-li zdravě jíst a důsledně cvičit, můžete očekávat znatelný úbytek celulitidy zhruba za šest týdnů. 


NOVINKY V BOJI S CELULITIDOU

• Boty proti celulitidě Boty mají podle reklamy každým krokem odbourávat celulitidu. Přestože nositelé považují tato tvrzení za nadsazená, boty jsou údajně kvalitní, zdravotní a jistou námahu a mikrocvičení si skutečně vynucují. Celá podešev je přitom zpracována tak, aby si uživatel připadal jako při chůzi na nerovném povrchu, ačkoliv jde např. po betonu. Tím nohy stále pracují, spaluje se více kalorií a celulitida se účinněji odbourává. Obuv je nutné nosit několik měsíců a nejcitelnějšími zápory jsou vysoká cena a design. 
• Kavitace
Přístroj, kterým je procedura prováděna, využívá ultrazvuku a vakua. Dochází k narušení tukových buněk ultrazvukem a poté vyloučení obsahu lymfatickým systémem. Pro dosažení co nejlepšího výsledku je nutné proces opakovat. Ošetření je příjemné, podobné masáži. Musíte však pamatovat, že tukové buňky Vám v těle zůstaly a nebyly odsáty jako při pravé liposukci. Jezte tedy zdravě, protože buňky se kdykoli mohou začít zvětšovat. 
• Laserová liposukce
Jedná se o neinvazivní liposukci. Přístroj pracuje na principu zkapalnění obsahu tukové buňky pomocí slabého laserového záření a pozdějším vyloučení obsahu. Dochází tak ke zmenšení tukových buněk a úbytku obvodu rizikových partií. Nevýhodou kromě vysoké ceny je nutnost více návštěv a to, že vysněná postava může být pouze dočasná. Musíte totiž počítat s tím, tukové buňky Vám v těle přetrvaly stejně jako u předchozí metody. Ovšem velikou výhodou jsou krásné křivky bez bolesti.
• Legíny proti celulitidě
Výrobce slibuje, že legíny si dokážou poradit s pomerančovou kůží a zároveň šetří náš čas i peněženku, jelikož jde o jednorázovou investici. Jsou vyrobeny z jemného mikrovlákna, jehož působením (tzv. mikromasáží) dochází k prokrvování pokožky a následně k rozpouštění nežádoucích projevů celulitidy. Kromě běžného nošení např. do práce je můžete oblékat i na spaní nebo sportování. 
• Přístroj ENJOY Claire
Brněnští vědci přišli na novou metodu léčby celulitidy pomocí společného působení impulzního magnetického pole a tepla. Propojení těchto silových vlivů způsobuje zrychlené odstraňování zásob tukových buněk, a tím prokazatelné vyrovnávání hrbolků pomerančové kůže. Přístroj lze používat doma, takže odpadají časově náročné návštěvy klinik a kosmetických salónů. Klinické testy prokázaly viditelné výsledky už po 14dnech pravidelné aplikace přístroje. 
ZÁVĚREM
Mnoho žen se přesvědčilo, že žádný prostředek nefunguje zázračně. Není však důvod na celulitidu rezignovat a s kosmetickou nedokonalostí se smířit. Změna životosprávy je základ, vymizení celulitidy pak můžete podpořit cvičením, masáží postižených částí, nošením kompresivních punčoch, pravidelným sprchováním střídavě teplou a studenou vodou, přístrojovou masáží (lymfodrenáží) apod.
A nebo máte nějaký vlastní tip či osvědčenou radu, jak se zbavit celulitidy? Neváhejte a podělte se s ostatními na našem novém webu aktivneozdravi.cz. Děkujeme! 

Lucie Pavlisková
 

ZWVkMzNmND