PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Český ráj



Český ráj

nechte se unést…

V severovýchodních Čechách, na středním toku řeky Jizery leží romantický kraj, ve kterém se spojila rozmanitost přírodních krás s bohatými historickými památkami a lidovou architekturou. Jejich vysoká koncentrace v tomto území byla důvodem, že již v 19. století začali hosté lázní Sedmihorky nazývat tuto část krajiny
Českým rájem.

Oblast zaujímá dnes bezmála čtrnáct set čtverečních kilometrů a rozprostírá se mezi městy Mladá Boleslav, Turnov, Semily, Nová Paka a Jičín.

Díky mimořádné členitosti krajiny s charakteristickými skalními městy, rostlinnými a živočišnými společenstvy bylo území Českého ráje vyhlášeno jako první v republice českým geoparkem a současně patří mezi Globální geoparky UNESCO.

Návštěvníci zde najdou širokou turistickou nabídku pro aktivní dovolenou, dovolenou pro rodiny s dětmi či pro venkovskou i poznávací turistiku. Český ráj je přístupný i pro osoby se sníženou pohyblivostí, pro seniory i rodiny s malými dětmi v kočárku, pro které jsou připraveny vhodné tipy na výlety. A kdo je fanda do filmů a pohádek, může se vydat na putování po místech, která si v tomto regionu s oblibou vybírají čeští i zahraniční filmaři k natáčení.

Skalní města – fenomén Českého ráje

Hruboskalsko a Prachovské skály jsou patrně dvě nejznámější skalní města, jež si při návštěvě regionu nenechá ujít snad žádný z českých i zahraničních turistů. Skalních měst se ale na území Českého ráje nachází mnohem víc! Jmenujme například skalní města na Mužském na Mnichovohradišťsku (Drábské světničky a Příhrazské skály), Betlémské a Klokočské skály, Borecké skály, Besedické a Suché skály ad. Skalní města můžete navštívit po celý rok, neboť v každém ročním období mají své kouzlo. Na jaře můžete ze skalních vyhlídek sledovat probouzející se přírodu, v létě si užívat krásné východy a západy slunce, jedinečné barvy přináší podzim a v zimě si užijete zasněžené výhledy a procházky v klidu bez množství turistů, kterými se skalní města v sezoně jen hemží. 

Vydejte se na hruboskalské vyhlídky

Hlavní turistická sezona je již za námi a nad Českým rájem přebírá vládu podzim. Pokud se vydáte na výlet v tomto ročním období, rozhodně nebudete litovat, neboť pohledy na překrásně zbarvené listí stromů vám mnohdy vezmou dech. Dnešní výlet vás provede krásami Hruboskalska. Po vrcholové cestě Hruboskalského skalního města vede Zlatá stezka Českého ráje, na níž najdete několik vyhlídkových míst nabízejících jedinečné pohledy do kraje.

Prvním skalním útvarem, který najdete hned za zatáčkou u parkoviště zámku Hrubá Skála, je Prachovna. Původně sloužila jako sklad střelného prachu, vystoupáte na ní po kamenných schodech a  nabídne vám výhled směrem k Troskám.

Pokud se vydáte po červené turistické značce po hřebenu z Hrubé Skály na hrad Valdštejn, začnou se vám otevírat mezi stromy nádherné pohledy na skalní město pod vámi. Jedním z takových míst, kde se můžete pokochat výhledem, je vyhlídka Na Kapelu. Jak její název napovídá, umožní vám pohled na seskupení skal zvané Kapela a osamocenou skalní věž Kapelník.

Další z vyhlídek, ze které uvidíte Hruboskalské skalní město v plné kráse, je oblíbená vyhlídka U Lvíčka.

A budete-li pokračovat z hradu Valdštejn po červené značce směrem k Turnovu, narazíte na osamocenou pískovcovou skálu – rozhlednu Hlavatice. Je přístupná po 36 železných točitých schodech a z vrcholku je hezký výhled na okolní krajinu – Turnov, Kozákovský hřeben a dále i Ještědský hřeben, Jizerské hory, Bezděz a Ralsko. Pro lepší orientaci je vyhlídka opatřena orientační tabulí.

V blízkosti Zlaté stezky se nachází další oblíbené vyhlídky, mezi něž patří: Mariánská vyhlídka

Po žluté značce od rozcestí u Adamova lože se dostanete k Mariánské vyhlídce, která je jednou z nejproslulejších a nejnavštěvovanějších v Českém ráji. Nabízí známé pohlednicové panorama Hrubé Skály, Trosek a Kozákova. Mimo to je odtud nádherný výhled na skupinu skal Sahara, Dvanáct apoštolů, Větrník, Dračí věž a další skály. Leží ve výšce 360 m.n.m. na skalním bloku v oblasti Dračích skal, asi 1,5 km od zámku Hrubá Skála.
Pod Mariánskou vyhlídkou je symbolický hřbitov horolezců.
Janova vyhlídka

Janovu vyhlídku najdete na modré turistické značce ve směru na Sedmihorky – rozcestí u Kavčin. Uvidíte odtud na Kozákovský hřbet a do oblasti skal Majáku a Čertovy ruky.

Zlatá stezka Českého ráje

V Českém ráji ale můžete kromě skalních měst obdivovat i romantická malebná zákoutí, hrady a zámky, vyhlídky do krajiny či rázovitou lidovou architekturu. Abyste Český ráj v jeho rozmanitosti co nejlépe poznali, doporučujeme zaměřit se na Zlatou stezku Českého ráje, která letos slaví již 80 let své existence. Můžete ji postupně projít celou nebo si vybrat jen její část. Zlatá stezka Českého ráje je značena červenou turistickou značkou a spojuje nejkrásnější a nevýznamnější místa Českého ráje. Vine se v celkové délce 119 kilometrů (značený úsek) krajinou od Mladé Boleslavi přes Mnichovo Hradiště, Trosky, Turnov a Kozákov do Jičína. Kromě přírodních krás můžete na trase vysledovat několik historických spojnic.

Jednou z nich je postava legendárního vojevůdce Albrechta z Valdštejna, se kterým se setkáte v Jičíně, Mnichově Hradišti či na hradě Valdštejn.

Rodiny s dětmi

Pokud cestujete s dětmi, zpestřete si výlety putováním Za pověstmi Českého ráje nebo za českými i zahraničními filmy a pohádkami, kterých se v tomto magickém regionu natočila více než stovka! Například na zámku Sychrov zanechala své stopy Zlatovláska, na Troskách princ Velen s Večernicí, na Hrubé Skále pobýval princ Bajaja, v Jičíně dodnes můžete navštívit Rumcajse s Mankou a Cipískem, ve skalním městě se učil lézt na skály Vašek, který chtěl dostat tatínka dostat do polepšovny, a ve Vesci u Sobotky zjistíte, že s čerty nejsou žerty.

Chcete-li se s regionem Český ráj seznámit trochu blíže ještě předtím, než se sem vydáte, nezapomeňte se podívat na internetové stránky www.cesky-raj.info, kde najdete spoustu tipů na výlety a další informace, které vám usnadní pobyt. Nově si můžete také pořídit Regionální kartu hosta, s níž lze čerpat různé benefity a slevy na vstupné.

 

www.cesky-raj.info

 

MDhlNDFjY