PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Cestujeme - Za legendami i tajemstvím Blaníků



Za legendami i tajemstvím Blaníků

V samém nitru Čech, tam, kde se mezi lesy, poli a loukami klikatí řeka Sázava a kousek od ní napájí řeka Želivka švihovskou nádrž, zvedá se nad okolní krajinu legendami opředený památný vrch Blaník. Vlastně Blaníky dva – Velký a Malý. Zatímco silueta vyššího vás díky rozhledně ve tvaru husitské hlásky vítá zdaleka, ať už jedete odkudkoli, tajemství Malého Blaníku, který zůstává ve stínu svého bratra, objevíte až po vystoupání k jeho vrcholu. Z kamenitých moří tzv. blanické ortoruly tu vystupuje zřícenina mohutné osmiboké barokní kaple sv. Máří Magdalény z poloviny 18. století. Stejně jako ten Velký, je i Malý Blaník spojen s keltským osídlením a může tak nabídnout nejedno tajemství z pradávných dob.

 

Kousek Číny v zámeckém parku ve Vlašimi

Koně blanických rytířů zatím neržají, kopyta nedupou, meče neřinčí a helmice se nelesknou. Kraj pod Blaníkem ale nespí a stojí za to ho objevovat. Překvapí vás už nedaleká Vlašim, jejíž dominantou je bezesporu zámek. Jeho komnaty jsou expozicemi Muzea Podblanicka. Při prohlídce si projdete salony posledních majitelů vlašimského panství, můžete zkusit najít poklad ukrytý podle pověsti v zámeckém sklepení nebo se seznámit s historií vlašimského zámeckého parku, který je považován za jeden z nejkrásnějších v Evropě. Naučná stezka parkem vás pak zavede k romantickým zákoutím podél řeky Blanice s jejími meandry a k romantickým stavbám, z nichž vyniká unikátní Čínský pavilon. Procházku parkem vám může zpestřit výklad průvodkyně z Podblanického infocentra. V nabídce jsou také prohlídky parku na elektrokoloběžkách a po předchozím objednání piknikový koš nebo projížďky v kočáře taženém koňmi.

 

Zámek nabitý zábavou

Prohlídkové okruhy, dvě vyhlídkové věže, Muzeum od verpánku k Baťovi, hravá expozice Svět kostiček a panenek, interaktivní Příběh řeky Sázavy nebo unikátní Vodácké muzeum. Zámecký areál ve Zruči nad Sázavou nabízí lákadla, z nichž si vybere každý! Moderně pojaté expozice jsou „zabalené“ v kabátku pseudogotického zámku jako z pohádky, vypínajícího se na ostrohu nad řekou Sázavou. I ve Zruči se můžete do zeleně parku vydat po naučné stezce a využít některé z romantických zákoutí k pikniku. Na své si tu přijdou i rodiny s dětmi, třeba na opravdu velkém a herními prvky dobře „zásobeném“ dětském hřišti nebo dopravním hřišti se šlapacími kárami. Vrátit se do dětství můžete díky kuličkové dráze. Pamatujete si ještě, jaký je to pocit, cvrnknout hliněnku nebo skleněnku do důlku?

 

Ticho klášterních chodeb

Dominantou Votic je bývalý františkánský klášter. V jeho nedávno rekonstruovaných prostorech najdete vlastivědné muzeum, expozici o kolektivizaci českého venkova, v tichých chodbách pak aktuální výstavy. Milovníky umění nadchne Galerie sv. Františka. Děvčata potěší stálá expozice kočárků a panenek, páni kluci zase ocení výstavu autíček.

Kde se nejvíce daří motýlům? No přece ve votickém motýláriu. Bývalé zahradnické skleníky se před lety změnily v různé biotopy. Ty se staly domovem hned několika druhů českých motýlů. Kolem vás budou poletovat modrásci, babočky nebo bělásci. Žasnout budete nad všemi vývojovými stádii těchto krasavců, od kukel přes housenky až po dospělé jedince.

Kdo chce mít pod helmicí…

… vyrazí do některé z interaktivních expozic nebo do návštěvnického centra a vypraví se spolu s dětmi hlouběji k poznání. Jako řeka Želivka to šplouchá ve Vodním domě u Hulic, přímo pod hrází vodní nádrže Švihov. Jako v úle to hučí a voní ve Včelím domě v Hulicích. Jako před sto lety na řece Sázavě to na vás dýchne ve Vodáckém muzeu ve Zruči nad Sázavou, kde se také zaposloucháte do příběhu řeky Sázavy. Jako při procházce lesem se budete cítit ve vlašimské paraZOO. Specializuje se na hendikepovaná zvířata, která již nelze vrátit do volné přírody. Seznamte se s krkavcem Bobem, liškou Eliškou nebo kunami Mášou a Alfrédem a dalšími obyvateli paraZOO. 

 

Hrajte (si) s blanickými rytíři

Co dělají rytíři celý den v hoře Blaník? No přece – hrají si. Probuďte v sobě hravou stránku své osobnosti a okořeňte si dovolenou nebo výlet v Kraji blanických rytířů některou z připravených her. Rodiny s dětmi si mohou návštěvu pro ně speciálně vybraných turistických cílů zpestřit sbíráním barevných razítek s odměnou. Pro vyznavače geocachingu jsou připravené série lesních a kamenných pokladů. I „obyčejná“ procházka po městě se může stát zábavným dobrodružstvím. Nevěříte? Přesvědčí vás o tom questingy neboli hledačky – hry podobné české šipkované.

 

Načerpejte sílu pro váš každodenní boj!

Z rušné Prahy, ale i z Českých Budějovic, Jihlavy nebo Písku jste v krajině protkané turistickými stezkami vedoucími lesními úvozy a polními cestami nebo cyklostezkami po zapomenutých asfaltkách, než byste řekli „Blaník“! To je přece ideální vzdálenost jak pro jednodenní výlety, tak i pro dovolenou. Opět najdete ztracenou cestu ke kořenům, získáte čas pro sebe a inspirujete se v legendách, pověstech a příbězích lidí, kteří krajinou nabitou tajemnou energií kráčeli před vámi.

Jen v Kraji blanických rytířů zjistíte, že to důležité často čeká, až bude objeveno pod povrchem! Na naše rytířské slovo!

YjU0NzNjNz