PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Cukrovka se týjá každého 10. z nás



Cukrovka se týká každého 10. z nás

Mgr. Michal Mikšík

Cukrovku - diabetes mellitus řadíme mezi tzv. civilizační onemocnění, která úzce souvisí s výživou a životním stylem. Je to chronické onemocnění s trvalou poruchou přeměny glukózy, což vede ke zvýšeným hladinám glykémie a k dalším změnám metabolizmu bílkovin, tuků a cukrů.

Příčinou je buď úplný nebo částečný nedostatek inzulínu (DM1) nebo inzulínová rezistence neboli necitlivost na účinek inzulínu a změna jeho vylučování (DM2). Je to nejčastější porucha endokrinního systému a její pandemický nárůst má globální charakter. I u nás stoupla prevalence za posledních 20 let až trojnásobně. Každoročně přibude 22 000 nových diabetiků a odhaduje se, že v péči diabetologů či všeobecných lékařů je v ČR přibližně 950 000 diabetiků. Je zajímavé a hlavně alarmující, že až 30% pacientů ani neví, že má cukrovku. Diagnostikováni jsou až po objevení komplikací. Proto ve věku nad 45 let je i při prvotním zjištění normálních hodnot glykémie vhodné vyšetření opakovat ve dvouletých intervalech. Stejně bez ohledu na věk je třeba sledovat rizikové jedince - obézní, osoby s pozitivní rodinnou anamnézou ve smyslu výskytu cukrovky u rodičů či sourozenců, hypertoniky, jedince se zvýšenými hodnotami tuků v krvi, osoby s prokázanou ischemickou chorobou srdeční a těch, co překonali infarkt či mozkovou příhodu.

První signály, které bychom neměli podceňovat:

• zvýšená žízeň

• častý pocit hladu, kolísání hmotnosti

• časté močení v noci

• spavost, fyzická únava

• náladovost

• zvýšené svědění

• opakované infekce kůže, sliznic, záněty močových cest, gynekologické záněty

• těžší hojení ran

• zhoršené, rozmazané vidění

• mravenčení končetin

 

Typy diabetu:

Diabetes I. typu se objevuje již v dětství, ale může se manifestovat i v pozdějším věku. Často se projeví po prodělané infekci. Slinivka nedostatečně produkuje hormon inzulín, protože vlastní organizmus ničí beta-buňky pankreatu které inzulín tvoří. Jde tedy o autoimunitní onemocnění. Léčí se zpravidla pravidelnou aplikací injekcí s inzulínem.

Diabetes II. typu se vyskytuje u dospělých lidí ve vyšším věku. Stále častěji se však diagnostikuje už i ve středním věku a dokonce u mladistvých a dětí. Vzniká jako důsledek nedostatečné sekrece inzulínu, která nestačí na pokrytí potřeb organizmu, zejména po jídle. Druhou možností je snížená citlivost buněk těla na inzulín, i když je inzulín produkován v dostatečném množství. Špatná životospráva a výživa, sedavý způsob života, obezita, vysoký krevní tlak, to jsou rizikové faktory, které napomáhají vzniku a rozvoji diabetu 2. typu. Jelikož při diabetu 2. typu je nedostatek inzulínu jen částečný, hladina glukózy v krvi se zvyšuje pomalu a tělo se postupně přizpůsobuje vyšším hladinám cukru. Proto u diabetika 2. typu pozorujeme příznaky onemocnění méně intenzivně, jsou často nenápadné a onemocnění může probíhat bez výraznějších projevů i roky. Změnou životního stylu, přiměřenou fyzickou aktivitou a cílenou dietou je možné diabetes 2. typu udržet pod kontrolou.

Jaká je optimální hladina glukózy v krvi:

U zdravého člověka by měla být hladina cukru z kapilární krve do 5,6 mmol/l. Pokud je hodnota vyšší, vhodná je pravidelná kontrola a opatřeními předejít rozvoji onemocnění. Pokud se hladina opakovaně pohybuje v pásmu mezi 6,1 - 6,9 mmol l, mluvíme o poruše glukózové tolerance (tzv. prediabetes), nebo sklonu k cukrovce. Pacient musí být kontrolován diabetologem, výživa a životospráva jsou stejné jako při rozvinutém onemocnění, s cílem stabilizovat optimální hladinu cukru v krvi. Hladina glukózy v krvi 2 hodiny po jídle tzv. postprandiální glykemie nemá přesáhnout hodnotu 7,8 mmol/l. V takovéto fázi je vhodné užívat některé přírodní doplňky stravy, které pomáhají udržovat hladinu cukru v požadovaných limitech. Díky nim lze cukrovku minimálně oddálit, někdy i zcela zamezit jejímu vzniku.

Komplikace diabetu

• hypoglykémie a hyperglykémie jsou akutní komplikace, které je třeba řešit okamžitě

• chronické komplikace souvisejí s poškozením cév a nervů; poškození cév sítnice retinopatie,

• nefropatie - poškození ledvin může vést až k jejich selhání

• diabetická noha - špatně se hojící kožní defekty kolem prstů a těsně pod kotníkem mohou vést až k amputaci nohy

• diabetici častěji trpí na kardiovaskulární onemocnění, mají větší sklon k ateroskleróze, infarktu myokardu a mozkové příhodě

Diabetická dieta

Stravování diabetiků má svá specifika a záleží na typu a závažnosti onemocnění, jak přísně je dieta nastavená. Diabetik se musí stravovat pravidelně v menších dávkách. Při diabetické dietě je důležité rozlišovat potraviny podle glykemického indexu. Je to číselný údaj, který řadí potraviny na stupnici od 0 do 100 podle toho, jak rychle se cukr v nich obsažený vstřebává a následně ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Na základě toho rozdělujeme potraviny do tří skupin:

• Potraviny s nízkým glykemickým indexem - méně než 55

• Potraviny se středním glykemickým indexem - 56 až 69

• Potraviny s vysokým glykemickým indexem - více než 70

Diabetik preferuje potraviny z první resp. druhé skupiny, kam patří např. mléko a mléčné výrobky, ovoce (kromě ananasu, banánů, hroznů a melounů) a zelenina (kromě kukuřice a brambor), celozrnné pečivo a těstoviny. Maso, ryby, drůbež, vejce, sýry neobsahují sacharidy, a proto se u nich glykemický index neuvádí.

 

Přírodní antidiabetika

Bojovat s cukrovkou lze kromě standardní léčby a diety i přírodní cestou. Například běžná houba hnojník obecný má vědecky prokázané antidiabetické účinky a může být velmi dobrým podpůrným prostředkem jak pro diabetiky, tak i  pro potenciální diabetiky, kteří mají přetrvávající mezní hodnoty cukru v krvi. Hnojník obsahuje kromě vitamínů B, C, D také minerální látky - draslík, vápník, železo, měď či zinek, ale uvedený antidiabetický efekt, který potvrdily i klinické studie, se připisuje látce vanadu. Nachází se v plodnici a podhoubí. Prášek ze sušených hub použitý v klinických studiích potvrdil pokles hyperglykémie o 20 - 40 % v závislosti na době požití. Dávkování musí být v souladu s užíváním antidiabetik. Látky obsažené v houbě mají však i další benefity - zlepšují trávení, jsou účinné při obstipaci, prevenci hemoroidů a hepatitidě. Účinné látky udržují pružnost cévních stěn a uplatňují se v prevenci hypertenze či aterosklerózy. Z hnojníku byla izolována i esenciální aminokyselina ergotioneín s výraznými antioxidačními účinky. Prevence obecně je základ dobrého zdraví. Z pohledu civilizačních onemocnění, kam patří i diabetes, to platí dvojnásob. Zdravý životní styl a hlavně racionální, vyvážená, pestrá výživa se pozitivně odrazí na snížení rizika a brzkého nástupu tohoto závažného onemocnění.

 

 

NjdiZ