PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Dara Rolins - rozhovor



Dara Rolins:

„Od mala nejím kraviny ani extrémně kalorické věci“

Zpěvačka Dara Rolins je známá pro svou posedlost cvičením a zdravým životním stylem. Jak sama přiznává, k ideální postavě musela ujít pořádný kus cesty. Přesto si myslí, že daleko těžší je pracovat na své psychické kondici. Život totiž neservíruje jen ty pěkné věci. A Dara těch ošklivých dostala pod nos opravdu nespočet… Byla účastníkem dopravní nehody, při níž zemřel motocyklista, náhle jí zemřel tatínek a nejlepší kamarádka podlehla zákeřné rakovině. Zpěvačka se ve složitém období nevzdala a rozhodla se i přes kruté rány, které jí život zasadil, jít dál.

Daro, co tě nakoplo ke cvičení?

Určitě moje práce, která si žádá perfektní vzhled i fyzičku. Kdybych nebyla pod takovým drobnohledem, tak bych určitě svoje nedostatky řešila mnohem méně a nebo třeba vůbec.

Dříve jsi ale takovou fyzičku neměla.

Máš pravdu. Měla jsem období, kdy jsem neměla vysekané svaly, ale určitě jsem nebyla nijak oplácaná. Jen povolená. Ale necítila jsem se dobře, musela jsem to zakrývat oblečením.

Jak podle tebe vypadá ideální postava?

Myslím, že žádný ideál neexistuje. Nebo respektive každý má vnímání krásy a ideálů jiné. Někomu se líbí velký zadek, někdo má radši zase menší... Já tohle vůbec neřeším. Baba může být krásná a vysportovaná i se silnějšími stehny nebo zadkem. Pro mě je podstatné, aby člověk byl souměrný a zdravý.

Se zdravou stravou jsi začala docela nedávno. Proč?

Od mala nejím kraviny ani extrémně kalorické věci. U nás doma se vlastně nikdy nevařila těžká jídla. Například žádné omáčky nebo knedlíky. Jediná prasárna, která se u nás v rodině dělala každou neděli, byly řízky. Stará dobrá klasika, ze které se stala tradice. Tatínek také dělal často ryby, on je uměl skvěle připravit a opravdu výborně vařil.

Nepřemýšlela jsi někdy o veganství nebo vegetariánství?

Nikdy. Já jsem masožravec a budu jím i nadále, protože si myslím, že mi maso dává energii. Nikdy jsme si doma maso neodpírali. Jsou ale také dny, kdy ho ráda vynechám a jídelníček zaplním něčím jiným. Vždy poslouchám své tělo a snažím se mu dát zrovna to, co vyžaduje. To je velmi důležité v jakémkoli stylu stravování. Každý člověk by měl vědět, co mu dělá dobře a co naopak ne.

Jsi velmi silná i po psychické stránce. Čím právě psychické zdraví posiluješ?

Víš, co je zajímavé? Kolik lidí mi říká, že jsem strašně moc silná! Já si myslím přesný opak. Potřebovala bych mnohem více síly i energie. Když si vezmu, kolik zlého se mi v životě stalo, myslím si, že to není v úplné rovnováze s pozitivními událostmi. Není to o tom, že bych si stěžovala, ale jen si myslím, že ty váhy v mém případě úplně nefungují. Ale snažím se s tím pracovat a brát to tak, jak to je, ačkoli je to někdy opravdu moc těžké.

Se smutnými událostmi se ale dokážeš vypořádat vcelku rychle.

Smutné věci vstřebávám opravdu pomalu a velmi těžce, jen to na sobě nedávám znát. Je to možná tím, že na mě byl od osmi let vyvíjen tlak a byla jsem pod dohledem veřejnosti.

Je to tedy tím, že jsi Dara Rolins?

Určitě. Nemůžu se přece z ničeho nic najednou zhroutit a zavřít se před světem. To nejde. Stejně tak jako se nemůžu na někoho rozčílit nebo mu vrazit, když mě vytočí. Musím se od mala umět hodně ovládat a kontrolovat se. Samozřejmě ale bolest a trápení prožívám stejně jako ostatní. Pláču, trápím se a smutním.

Přesto v takovém stavu dokážeš vystoupit s úsměvem na tváři.

V mém povolání je určitý druh svobody, ale zároveň ohromná míra zodpovědnosti. Když se mi něco přihodí, nemohu zrušit koncerty. To nejde. Když se necítím dobře a nechce se mi nic dělat, musím to překonat. Vím, že nic jiného neumím a je to moje práce. Hudba zkrátka patří k mému životu, a přestože mě baví a miluju ji, je to stále povinnost a určitý závazek. Nemohu ji jen tak odstřihnout. Účty se navíc člověka také na nic neptají. Jsem soběstačná žena, mám dceru a nejsem ve stádiu, že by za mnou stál milionář, který všechno poplatí.

Patrik ale přeci milionář je...

Já ale nejsem ve fázi, kdy bych od něj mohla něco požadovat. Nejsme manželé, nemáme spolu potomka. Nemohu od něj chtít nebo očekávat, aby mě živil, když se mi zamane. Tak to nechodí. Tedy alespoň ne u nás. Ačkoli mám na pauzu nárok, nechtěla bych ji a nemohu si jí dovolit.

Pauza ale není tak nereálná, mám pravdu?

Máš. A jednou věřím, že si na ni ten čas udělám a užiju si jí! Roky vlastně přesluhuju, jsem na scéně opravdu dlouho.

Třicet let. Pořádná doba.

To teda! A kolikrát jsem chtěla odejít.

Vážně?

No jasně. Nikdy to nebylo tak, že jsem chtěla zmizet navždy, ale jenom na chvíli, alespoň malou chviličku.

Jak by to vypadalo?

Vzala bych si na několik měsíců dovolenou, otevřela si kavárnu na pláži a dělala kafe.

Co ti v tom brání?

Bohužel to ale není tak snadné.

Proč?

Protože to není jen o mně. Je na mně spoustu lidí závislých. Dara Rolins není jenom zpěvačka, ale značka, pod kterou pracuje několik lidí. A ti lidé mají rodiny a své závazky. Je to zkrátka takový začarovaný kruh, v němž se motám už spoustu let.

Na druhou stranu jsi v tom kruhu ráda, že ano?

Přesně tak.

 

NTQ2YWJiYj