PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

DASHA - NENÍ DŮLEŽITÉ MOTTO, NÝBRŽ ČINY…



Špičková popová zpěvačka, držitelka ceny Thálie za roli Máří Magdaleny v druhém českém divadelním zpracování slavné rockové opery Jesus Christ Superstar, jeden z nejvýraznějších talentů současné pěvecké scény. A přesto nebývale skromná a pro mnohé tak trochu tajemná. Tak to je Dasha, vlastním jménem Dagmar Sobková, která poprvé spatřila světlo světa 27. června 1981 ve Zlíně.

Z ŠESTI DĚTÍ V RODINĚ, NEBYL TO NĚKDY TROCHU „ŠRUMEC“?

Bylo rozhodně občas rušno a doteď nechápu rodiče, jak to mohli zvládat. Mám na dětství krásné vzpomínky. 

ČÍM JSTE JAKO MALÁ CHTĚLA BÝT? ZVĚROLÉKAŘKA, MALÍŘKA, MANEKÝNKA, NEBO TO S TÍM ZPĚVEM BYLA LÁSKA UŽ OD MALIČKA? 

Chtěla jsem být kosmonautkou, to bylo tehdy velmi populární. Ale v matematice jsem nikdy nevynikala a všechno naznačovalo tomu, že mě osud směruje k umění. Tak jsem se chtěla stát houslistkou, ale housle jsem po čtyřech letech hraní odložila a během roku se shodou náhod stalo to, že od té doby jsem se bez možnosti rozmýšlení stala zpěvačkou. 

CO POKLÁDÁTE ZA ONEN POVĚSTNÝ ZLOM VE VAŠÍ KARIÉŘE, KTERÝ VÁS UČINIL, JAK SE TAK ŘÍKÁ, ZNÁMOU OSOBNOSTÍ? 

Zlom nastal díky mému účinkování v muzikálech, měla jsem hned od začátku štěstí na role a rozhodně vděčím i ocenění Thálií za roli Máří Magdalény v muzikálu Jesus Christ Superstar v minulém roce. 

HRÁLA A ZPÍVALA JSTE JIŽ V PĚKNÉ ŘÁDCE VYNIKAJÍCÍCH MUZIKÁLŮ. JAKÁ MUZIKÁLOVÁ ROLE SE VÁM NEJVÍC LÍBILA A JAKOU POSTAVU BYSTE SI RÁDA ZAHRÁLA, KDYBY TO BYLO ČISTĚ NA VÁS A PROČ? 

Nejvíce mi přirostla k srdci role Ofélie v muzikálu Hamlet, možná i proto, že byla mou první. Po letech jsme pak hráli Hamleta v angličtině a hostovali zde i úžasní herci z newyorské Broadwaye. Byl to krásný a krátký projekt, který bych si jednou ráda zopakovala, i kdybych už měla hrát třeba královnu Gertrudu.

POŘÁD NĚKDE NACHÁZÍM BULVÁRNÍ TITULKY, KTERÉ Z VÁS DĚLAJÍ ANOREKTIČKU. JAK TO VIDÍTE VY, NELEZE VÁM TO NA NERVY? A VŮBEC, JAKÉ JE VAŠE NEJOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO? 

Hubená jsem byla vždy a protože se chovám jinak vcelku slušně, tak nemají nic jiného, co by o mně napsali. Anorektička nejsem, jen mám zřejmě vrozený rychlejší metabolismus a kdo mě zná osobně, tak ví, že jsem naopak slušný gurmán. Jíst naopak musím pravidelně, jinak jsem značně nervózní. Když mám příležitost, ráda si pochutnám na středomořské stravě. 

JAK ZVLÁDÁTE STRES? MÁTE NĚJAKOU FINTU JAK SE HO ZBAVIT, CO VÁM POMÁHÁ? 

Podléhám stresu spolehlivě a často. Zbavit se ho neumím, ale rozhodně mi k jeho eliminování pomáhají vydatné procházky se psem. 

OPROTI ŘADĚ JINÝCH ZNÁMÝCH ZPĚVÁKŮ PŮSOBÍTE NEBÝVALE SKROMNĚ, SOUVISÍ TO NĚJAK S VAŠÍ ŽIVOTNÍ FILOZOFIÍ? 

Řekla bych, že to souvisí s výchovou a mým naturelem. Někteří říkají, že mi moje skromnost brání v sebeprosazování. Ale já jsem zkrátka asi taková a rozhodně se za to nestydím. 

A CO VAŠE MOTTO? MÁTE NĚJAKÉ?

Není důležité motto, nýbrž činy… 

VYPADÁTE VELMI TEMPERAMENTNĚ, CO KROMĚ ZPĚVU A SPÁNKU VÁS DOKÁŽE „NABÍT“ ENERGIÍ A NECHAT ZAPOMENOUT NA AKTUÁLNÍ PROBLÉMY? 

Jsem naopak docela introvertní, k temperamentu mě většinou vyburcuje hudba na jevišti. Nabije mě rozhodně únik do jiného prostředí. Ideální jsou hory, nebo moře a nejlépe ostrov, kde se nachází obojí. 

JEDNA TAKOVÁ TRADIČNÍ OTÁZKA: KDYBYSTE MOHLA VRÁTIT ČAS, UDĚLALA BYSTĚ NĚKDY NĚCO JINAK? NĚJAKÝ ZÁŽITEK NEBO ROZHODNUTÍ Z MINULOSTI, KTERÉ BYSTE RÁDA ZMĚNILA? 

Nevím zatím o ničem, co bych změnila, po čase jsem stejně přišla na to, že opravdu platí známá věta – „vše je tak, jak má být“. 

PRÝ HOLDUJETE LYŽOVÁNÍ, MÁTE RÁDA GOLF, BOWLING… CO JE VAŠE OBLÍBENÉ HOBBY? ZBÝVÁ NA NĚJ VŮBEC ČAS? 

Golf a bowling jsem si jen zkusila, oblíbené mám více lyžování, nebo pěší turistiku, jinak moc velký aktivní sportovec nejsem. Mým hobby je cestování a toho si můžu kvůli nedostatku času dopřát jen málo. 

TEĎ TROŠKU ZE ZAMĚŘENÍ NAŠEHO ČASOPISU: CO VY A LÉKÁRNA? NĚJAKÉ PRAVIDELNÉ NÁKUPY, DOPLŇKY STRAVY, VITAMÍNY, NEBO JINÉ „LASKOMINY“ PRO ZDRAVÉ TĚLO? 

Jsem stále mezi lidmi a bohužel jsem hodně náchylná na nemoci, takže se snažím o prevenci před náročnou sezónou v zimních měsících. Dávám přednost přírodním preparátům na podporu imunity a samozřejmě spoustě přípravků na ošetření hlasivek. V lékárně si pak kupuji také kompletní kosmetiku (od La Roche-Posay), která mi vyhovuje. 

BEZ FALEŠNÝCH LICHOTEK: JSTE POHLEDNÁ, INTELIGENTNÍ, TALENTOVANÁ A ÚSPĚŠNÁ. JE NĚCO, CO VÁM V ŽIVOTĚ CHYBÍ A PO ČEM TOUŽÍTE? 

Nechybí mi vlastně nic, protože si myslím, že věcí, po kterých toužím, mám ještě šanci a čas dosáhnout. 

CO VÁS V SOUČASNOSTI NEJVÍC BAVÍ, NA CO SE TĚŠÍTE?

Moc mě baví příprava a natáčení nového rozhlasového písničkového pořadu Klub Evergreen na Českém rozhlase, který uvádím spolu s kolegou zpěvákem Janem Smigmatorem. 

NA CO SE NAOPAK V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ MOHOU TĚŠIT VAŠI PŘÍZNIVCI? DEJTE TIP TŘEBA I TĚM, KTEŘÍ BY SI VÁS RÁDI POSLECHLI NAŽIVO POPRVÉ. 

Účinkuji v krásných představeních v Hudebním divadle Karlín, jako např. Carmen a Jesus Christ Superstar. Potom také v hudební komedii Vražda za oponou ve stejném divadle a v představení Monty Python’s Spamalot v plzeňském Velkém divadle a protože smích zaručeně léčí, vřele Vám tato představení doporučuji. 

Za odpovědi děkuje Filip Rosenbaum

ZmM5MT