PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Děti a vitamíny, kosmetika (od narození do 6 let)




Každý rodič se snaží zabezpečit pro své děťátko to nejlepší. Kromě zdravé a pestré stravy přemýšlí nad doplněním vitamínů a vybírá tu nejvhodnější dětskou kosmetiku 

VITAMÍNY PRO DĚTI

Zdravá strava a dostatek živin jsou pro správný fyziologický vývoj nezbytné. Přirozenou výživou novorozenců a kojenců je mateřské mléko, které je jako jediná výživa doporučováno až do konce 6. měsíce věku. Mateřské mléko pro toto období zabezpečuje optimální vyváženou stravu a navíc chrání dítě před možnými infekcemi a alergiemi. Pokud je dítě plně kojeno a dobře prospívá, nastává období přikrmování okolo šestého měsíce věku. Na konci šestého měsíce již mateřské mléko nepostačuje k pokrytí veškerých energetických a nutričních potřeb dítěte. Příkrmy pomáhají k optimálnímu růstu, vývoji mozku a k budování obranyschopnosti. Podrobněji si můžete výživu malých dětí a kojenců připomenout v archívu na našem webu pharmanews.cz Čerstvá strava, založená na tzv. potravinové pyramidě, by měla pokrývat všechny základní nutriční požadavky dítěte. Základnu tvoří zelenina, ovoce, obilniny a luštěniny. Děti do 4 let by měly jíst denně 4 porce zeleniny a ovoce; nad 4 roky 5 – 6 porcí. Obiloviny, těstoviny, rýže a pečivo by měly být v 2 – 3 porcích do 4 let; u dětí starších 3 – 4 porce. Mléčné výrobky jako nezbytný zdroj vápníků a vitamínu D by měly být ve 2 – 3 porcích denně. Z masa má přednost libové, zejména světlé druhy, jako je kuřecí nebo králičí a neměli bychom opomíjet ryby, které jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Není-li dětská strava dostatečně pestrá, je potřeba vitamíny organismu dodávat prostřednictvím potravinových doplňků. Nedostatek vitaminů a minerálů se u dětí totiž často projeví zvýšenou nemocností, slabostí, nechutenstvím, zpomalenou rekonvalescencí po prodělaném onemocnění atd. 

JAKÝ PŘÍPRAVEK VYBRAT

Vzhledem k proměnlivosti složení u dětí nemá u multivitaminových přípravků velký smysl hodnotit a porovnávat absolutní množství jednotlivých složek - obvykle všechny deklarují komplexní spektrum vitaminů a minerálů. Důležitějším praktickým faktorem je možná ochota dětí tyto přípravky užívat. K oblíbeným preparátům patří např. sirup Multi –Sanostol pro děti od 1 roku při prevenci nedostatku vitamínů, vnímavosti vůči infekcím, poruchách vývoje a růstu, stavech vyčerpanosti, oslabeného soustředění a školní únavy, ke zlepšení celkového stavu po prodělané nemoci. Léková forma pomerančového sirupu umožňuje podávat léčivý přípravek jak samotný, tak po naředění vodou jako chutnou šťávu. Pro děti od 3let je nabídka vitamínů ještě pestřejší, kromě ochucených vitamínových tablet jsou novou variantou želé s ovocnou chutí např. Vibovit. Děti si mohou vybrat z různých zvířátek nebo zvolit písmenka. 

DĚTSKÁ KOSMETIKA

V péči o dětskou pokožku je důležité mít na paměti, že se od té naší výrazně liší. Dětská pleť je daleko citlivější nejen k vnějším přírodním vlivům, ale také k nejrůznějším chemikáliím, které už naše dospělé tělo úspěšně ignoruje, protože je na ně zkrátka zvyklé. Nejjemnější a nejzranitelnější pleť mají novorozenci a kojenci do jednoho roku věku, takže kosmetika pro ně určená musí splňovat odpovídající kritéria. Neměl by být překročen limit příměsí – parfémů, barviv, konzervačních látek a nejrůznějších chemických látek, které by mohly citlivou pleť dráždit.

KDY ZAČÍT S POUŽÍVÁNÍM KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVKŮ 

S používáním dětské kosmetiky bychom měli začít brzy, a to i tehdy, když je kůže zdravá. Zdravou pokožku poznáme jednoduše: je dobře hydratovaná, měkká, na dotek příjemná, sametová. Novorozeňátka mají tenkou a jemnou pokožku, která se postupně začíná přirozeně olupovat. Vhodné je tedy ji denně ošetřovat a zvláčňovat. Při olupování kožní lékaři doporučují používat přírodní oleje, zvláčňující hydratační krémy a mléka. Například v prvních šesti týdnech života kojence se velmi dobře osvědčuje slunečnicový olej v lékopisné kvalitě při promazávání těla i končetin. Stejně tak je potřebný neparfemovaný olej do vody, krém na ošetření zadečku a genitálu např.s obsahem zinku, působícím jako prevence zánětu. Pokožka staršího kojence pak může být ošetřována například pleťovým mlékem, krémy a podobně. 

ALERGICKÁ POKOŽKA

Dětská kůže by měla být vystavována alergenům v kosmetice minimálně. Při výběru kosmetiky musíme vzít v potaz věk dítěte, kterému je určena. Pokud je na přípravku uvedeno, že je vhodný pro tříleté dítě, nemůžeme ho doporučit kojenci. Důležitá je i konzistence a s ní související roztíratelnost. Preparáty se musejí snadno roztírat a umožňovat pokožce dýchat. Kosmetiku nejlépe otestujete, když na předloktí nanesete malé množství krému či olejíčku a za několik hodin zkontrolujete, jestli se u děťátka dostavila nějaká reakce. Pokud ne, můžete přípravek bez obav používat. Dětská pokožka ještě nemá vyvinutou dostatečnou ochrannou bariéru a snadno se tedy podráždí. Dětská pleť a vlásky nemají takové vlastnosti jako pleť dospělá. Vhodným a uváženým výběrem kosmetiky lze předejít nepříjemným problémům s dětskou pokožkou. Děti mohou mít různé kožní problémy – od banálních, jako jsou žlutavé stroupky na hlavičce, olupování kůže novorozenců a potničky, až po těžké formy atopického ekzému. U některých dětí ještě není dokonale vyvinutý ochranný kožní film nebo imunitní systém. Výběrem vhodné kosmetiky pak dokážeme funkci kůže zachovat, obnovit a někdy i zvýšit. O dětskou kůži se musí pečovat, ale i zde platí pravidlo: všeho s mírou! Jestliže je miminko příliš často koupáno v pěně nebo mycích prostředcích, přirozený ochranný kožní film se narušuje a kůže může být suchá, může začít svědit, být citlivější a dítě si ji může rozškrábat. Dětská kosmetika může obsahovat látky, které mohou dráždit dětskou pokožku nebo dokonce vyvolávající alergické reakce. Pro děti, které jsou náchylné k ekzémům a alergiím, je nutno zvolit takovou kosmetiku, která neobsahuje nebezpečné alergeny.Nejbežnější alergeny: konzervační látky (parabeny, formaldehydy a jejich deriváty) - chrání přípravky před mikroorganismy, mohou však vyvolávat kožní reakce, vonné látky - směs často levných syntetických látek, které mohou vyvolávat alergické reakce, tenzidy - používají se k čištění, jsou obsaženy v mýdlech, šamponech a koupelových pěnách, mohou nadměrně vysušovat pokožku, parafín - základ přípravku k ošetření pokožky, emulgátory - poškozují ochranný film tenké dětské pokožky, následkem čehož do ní snadno vnikají škodliviny z vnějšího okolí. Obecně lze říci, že méně konzervačních látek může být v kosmetických přípravcích v tubách nebo pumpičkách, jelikož je zde omezena možnost kontaktu s prsty.

ZMĚNY POČASÍ

Střídání ročních období dává dětem a jejich citlivé kůži také pořádně zabrat. Dítě do tří let bychom měli před sluncem důsledně chránit. Kromě lehkého oblečení a pokrývky hlavy je nezbytná léčebná kosmetika s nejvyšším stupněm UV filtrů. Pokud se dítě v raném věku spálí, je u něj později zvýšené riziko výskytu rakoviny kůže. Ochranu pleti před sluncem jsme v našem časopise probírali hned několikrát, připomenout si ji můžeme archívu na webu pharmanews.cz Ani zima nenechá dětskou pokožku odpočívat. Zvlášť v mrazivých dnech je třeba na obličej používat krém s nižším obsahem vody, aby při pobytu venku nedocházelo k podráždění kůže. Krémy do každého počasí chrání citlivou dětskou pokožku před účinky povětrnostních vlivů, zlepšují elasticitu a posilují přirozenou kožní bariéru. Jsou bez barviv a konzervačních látek, vyvinuty pro minimalizaci alergických reakcí. I po aplikaci těchto krémů však platí, že bychom neměli s miminkem vycházet ven, pokud klesne teplota pod -7 stupňů C.

MOHOU DĚTSKOU KOSMETIKU POUŽÍVAT I DOSPĚLÍ?

Dětská kosmetika je vždy vhodná i pro dospělé, zejména pro osoby s citlivou pletí. Naopak je to ale samozřejmě už složitější. Pokud máte citlivou pleť, dětské kosmetiky se nemusíte vůbec obávat. Malým dětem bychom však krémy a mléka pro dospělé aplikovat neměli. 

JAKÉ JSOU VÝROBKY PRO NOVOROZENCE?

Trh dnes nabízí nepřeberné množství různých přípravků a pomůcek k ošetřování dětské pokožky (dětské ubrousky, zásypy, ošetřující krémy a koupele, dětské oleje, šampony a další). dětské textilní ubrousky - pro ošetření dětské pokožky při přebalování, ubrousky jsou napuštěné dětským čistícím mlékem a dětským olejem, dětské pudry - brání opruzení a zarudnutí, s mírnými dezinfekčními účinky, krémy proti opruzeninám - pomáhají chránit dětskou pokožku před vznikem opruzenin, zklidňují zarudlou a podrážděnou pokožku, zabraňují působení dráždivých látek na pokožku, zvláčňující koupele - obsahují dětský olej, který pokožku hydratuje a přitom nedráždí pokožku ani oči, dětské oleje - používají se po koupeli k hydrataci pokožky, vytváří na ní ochrannou vrstvu, která zabraňuje odpařování vody a vysoušení dětské kůže, dětské šampony - jsou speciálně vyvinuty pro jemnou dětskou pokožku, šetrně myjí vlásky a nedráždí oči. Důležitými faktory jsou pravidelné a přiměřené ošetřování dětské pokožky kvalitní dětskou kosmetikou, prevence vzniku zarudnutí a opruzenin a dodržování odlišných zásad vhodného ošetřování pokožky v letním a zimním období.

ZÁVĚREM

Ošetřování dětské pleti je náročné, protože dětská pleť prochází celou řadou změn, dozráváním a navíc díky agresivnímu působení vody, různých kosmetických přípravků a moči je neustále vystavena podráždění. Péče o dětskou pleť a zdraví je velmi choulostivá a vyžaduje přípravky jemné a širokospektrální ve svých účincích. A jaké vitamíny a kosmetiku používáte pro své děti Vy, milí čtenáři? Neváhejte a podělte se ostatními na našem webu aktivneozdravi.cz . Děkujeme!

Lucie Pavlisková

 

MzMxNzY