PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

DETOXIKACE – OČISTA ORGANISMU




Jaro je tady! Konečně! Je to nejharmoničtější období roku, a tak se máme na co těšit. Čeká nás doba čím dál větších plusů, nádherné období vlévání nových sil všude, kam se podíváme, včetně nás. Obroda, znovuzrození, probouzení ze zimního spánku. Nemohli jsme se dočkat, aby už konečně zima skončila a teď, když sluníčko svítí, tráva se zelená, se vymlouváme na jarní únavu. Že se také poznáváte? Na jarní únavu si prý každoročně stěžuje až 70 % lidí. Každý z nás s ní bojuje trochu jinak. Po zimě potřebujeme rozproudit v těle energii a odplavit toxické látky. 

Tradice našich předků na to měla výborný recept. Od Popeleční středy až do Božího hodu velikonočního se držel „půst od masa a újmy v jídle“. Alkohol se nepil v žádné podobě. Sotva roztál sníh, hospodyňky nedočkavě vyrážely na průzkum všeho jedlého, co se v širém okolí zazelenalo. Mladé výhonky kopřiv, sedmikrásek či pampelišky před nimi neměly šanci, stejně jako svěží zelené lístky řeřišnice či popence, rostoucí na březích potůčků. Z toho všeho dělaly špenát, bylinky přidávaly do polévky, o Velikonocích do velikonoční nádivky. Po dlouhé zimě, kdy byli všichni odkázáni jen na dlouhodobě skladované nebo sušené potraviny, to byla očekávaná vitamínová pochoutka. Dnes už tomu neříkáme půst, ale detox. Když tohle slůvko zadáte na internetu do vyhledávače, vyjede Vám na třináct miliónů odkazů. My však hledali něco účinného, s přesnými instrukcemi, abychom to pro Vás mohli vyzkoušet. Pravidla detoxikace Detoxikace by neměla organismus příliš zatěžovat, proto mějte neustále na paměti: všeho s mírou. Detoxikace je prostředek, který by měl Vašemu tělu ulehčit, ne ho zatížit. Proto myslete hlavně na sebe a kdykoliv si řekněte stop! Na druhou stranu pokud vydržíte, výsledek poznáte na vlastní kůži – budete se cítit lépe, získáte nazpět ztracenou vitalitu a energii.

1. VYHNĚTE SE ALKOHOLU

Alkohol je nejen během detoxikace úhlavním nepřítelem. Zvyšuje množství volných radikálů v těle, což urychluje stárnutí buněk a navíc zatěžuje játra, která jsou jedním z hlavních orgánů odstraňujících toxiny.

2. JEZTE OVOCE A ZELENINU, KTERÉ DETOXIKUJÍ

Ovoce a zelenina jsou hlavní složkou detoxikačního režimu. Obsahují navíc polyfenoly a antioxidanty, které mají zásadní význam v boji proti toxinům. Ideální je např. artyčok, černá ředkev, chřest, červená řepa a čerstvé zelí. Vhodná je i řasa chlorella, která obsahuje vitamíny, aminokyseliny a chlorofyl. Snažte se vybírat zeleninu a ovoce z našich zdrojů a v biokvalitě, abyste zabránili příjmu pesticidů a jiných agrochemikálií. Vždycky to ale nejde, proto ji zbavte dusičnanů následujícím způsobem: Do studené vody přidejte jednu lžíci citrónové šťávy a olivového oleje. Vložte očištěnou zeleninu, ale nepřekrývejte ji. Na mírném ohni nechte zahřát na tělesnou teplotu, odstavte a nechejte asi 20minut louhovat. Poté vodu sceďte a zeleninu použijte k přípravě receptů.

3. OMEZTE MASO

Nemusíte se stát vegetariánem, ale omezte příjem masa, zejména červeného. Pokud už musíte mít maso denně, střídejte ho s rybami. Uzeniny do očistné kúry určitě nepatří.

4. PROBIOTIKA 

Chcete-li vyloučit toxiny, musíte začít s dobrým zažíváním. Probiotika najdete např. v jogurtech a kefírech.

5. PITNÝ REŽIM

V zásadě nejvýznamnější věcí, kterou můžete sami ovlivnit, je pitný režim. Neměli byste čekat na pocit žízně, ale dodávat tělu tekutiny pravidelně. Svou hmotnost vydělte číslem 25 a dojdete k počtu litrů, které máte vypít, samozřejmě s ohledem na Váš věk a zdravotní stav. Většina z Vás se asi ušklíbne, ale nejvhodnějším nápojem pro očistu organismu je pramenitá voda, vždyť ani doma nemyjete nádobí fantou nebo džusem. Během detoxikační kúry vynechejte nebo alespoň omezte pití kávy.

6. POZOR NA TUKY

Nasycené tuky, především živočišného původu, jsou škodlivé pro náš kardiovaskulární systém. Během detoxikačního režimu tuky pečlivě vybírejte, vhodný je olivový olej, ořechy, ryby. 

7. OMEZTE KALORIE

Obecně platí, že je důležité přizpůsobit svůj příjem potravy skutečným potřebám. Co kdybyste si zkusili orientačně spočítat množství přijatých KJ?

8. AŤ ŽIJE POLÉVKA!

Některé potraviny jsou pro detoxikační režim jako stvořené. Polévka v sobě spojuje výhody zeleniny a hydratace, navíc Vás příjemně prohřeje.

9. BYLINKY

Během detoxu jsou ideálními bylinkami např. kopřiva, bříza, heřmánek, pampeliška, řebříček.

10. ŽIVOTNÍ STYL

Dopřejte si klidný spánek a pravidelnou fyzickou aktivitu. Nejlepšími pohybovými aktivitami během očistné kúry je jóga, plavání, procházky na čerstvém vzduchu. K prokrvení pokožky a vyplavení zplodin metabolismu pomůže sauna nebo masáže, vhodná je lymfodrenáž, která rozhýbe stojaté vody lymfatického systému. Toxických a zdraví škodlivých látek je tolik, že žádná metoda, která by nás jich šmahem zbavila neexistuje, ačkoliv to reklamy na určité detoxikační kúry tvrdí. Některé škodliviny se vyskytovaly v přírodě vždycky, za jiné vděčíme civilizaci a do těla nám pronikají se stravou, v nápojích, ve vdechovaném vzduchu nebo i kontaktem s pokožkou. Přesto lékaři pokládají jisté detoxikační postupy za smysluplné a prospěšné. Kolik detoxikace organismus zvládne a jak kvalitně, můžete sami ovlivnit podpůrnými prostředky.

PŘÍKLADY DETOXIKAČNÍCH JÍDELNÍČKŮ 

Týdenní detoxikační kúra 1. den jezte jen zeleninu 2. den jezte jen ovoce 3. a 4. den si dejte postupně i brambory, celozrnné pečivo, těstoviny, rýži 5. a 6. den si dopřejte navrch nízkotučný sýr, jogurt nebo tvaroh 7. den přidejte bílé maso, například rybí, kuřecí, krůtí nebo králičí Nezapomínejte na dostatečný pitný režim složený z čisté vody a neslazených čajů. Aby tělo nestrádalo, užívejte multivitamin s minerály, mohou být i v šumivé formě. Myslím, že se tato kúra dá poměrně snadno vydržet. Když si navíc po zeleninovo- ovocných dnech uvaříte na oběd brambory, budou pro Vás tou největší delikatesou. Jediné, co mi zejména první dny chybělo, byla oblíbená hořká pochutina, takže jsem 3x zhřešila a začínala od začátku, ale nakonec jsem se bez kávy týden obešla. Výsledkem byly 2kg dole, pěkná pleť a hlavně příjemný pocit.

28 DNÍ NA DETOXU PODLE ANTÓNIE MAČINGOVÉ

1. TÝDEN

V jídelníčku prvního týdne najdete velké množství ovoce a zeleniny, a díky obsažené vláknině a zvýšenému pitnému režimu si důkladně vyčistíte tlusté střevo. Červená řepa čistí krev, zachycuje jedovaté kovy, podporuje střevní peristaltiku a zbavuje nás škodlivých látek. Obsažený křemík zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů, takže Vás řepa nejen zasytí, ale i zkrášlí. Jelikož ji mám velmi ráda, stejně jako dušenou mrkev, fazolky a cuketu, první týden mi příjemně utekl a neměla jsem na nic jiného chuť.

2. TÝDEN

Druhý týden už je pestřejší, dopřejete si více sacharidů a bílkovin. Já se nejvíce těšila na jogurt s medem a ořechy, dále na těstoviny s kedlubnem, které chutnaly i mým malým dětem. Autorka v tomto týdnu doporučuje zvýšit přísun probiotik, např. ve formě kysaného zelí.

3.TÝDEN

Ve třetím týdnu přecházíte na pestré stravování. Doporučované recepty jsou alternativou k běžným, ale ne příliš vhodným jídlům klasické kuchyně. Milovníci hranolek se mohou těšit na chutné celerové hranolky. Paní Mačingová uvádí, že přibírání na váze nezpůsobuje tuk, ale právě škrob u bramborových hranolků. Já v tomto týdnu zjistila, že nákupní seznam je kratší, neboť mi stačí menší porce jídla. A také jsem objevila podle oblečení první úbytky v cm.

4.TÝDEN

Poslední týden je už brnkačka. Čeká Vás pestrý jídelníček, takže určitě ani ten nejnáročnější strávník nebude strádat. A hlavně v neděli uvidíte výsledek Vašeho snažení. U mě to bylo 7cm na břiše.:-) 28 denní detoxikační program podle slovenské autorky Mgr. Antónie Mačingové Vám upraví zdravotní problémy a sníží hmotnost, aniž byste se museli trápit hlady. Naopak, čím víc doporučené stravy zkonzumujete, tím rychleji odbouráte podkožní tuk. Jen je třeba dodržovat rozpis stravy den za dnem, jak je uvedeno v tabulkách a dbát na pitný režim, během očisty byste měli vypít až 3l převařené vlažné vody denně (v létě 4l). Kniha Zhubněte jednou provždy se na našem trhu v roce 2011 stala bestsellerem. Najdete v ní kromě chutných receptů také dělení potravin z hlediska jejich účinků na jednotlivé krevní skupiny a motivací Vám budou i zveřejněné příběhy s fotografiemi. Sympatická blondýnka se stravování věnuje více než 15 let a na toto téma pořádá přednášky a semináře. Novinkou je její třetí kniha Schůdková metoda hubnutí, ve které najdete stravovací program pro celou rodinu. Mě navíc velice potěšilo, že když jsem během svého detoxu a následně psaní tohoto článku potřebovala něco zkonzultovat, paní magistra mi během pár minut ochotně na vše odpověděla.

ZÁVĚREM

Tyto detoxikační jídelníčky jsme pro Vás vyzkoušeli my. A co Vy, přidáte se k nám? A nebo máte vlastní očistnou kúru? Neváhejte a podělte se o ni s ostatními na našem novém webu aktivneozdravi.cz. Těšíme se na Vaše příspěvky! A na úplný závěr: „Nejtěžší, ale také nejdůležitější je první krok. S každým dalším krokem dopředu se však dostáváte blíž a blíž k očekávanému výsledku.“ A. Mačingová

Lucie Pavlisková


Seznam použitých pramenů a literatury : MAČINGOVÁ, A. Zhubněte jednou provždy. Praha, Brána, 2009. ISBN: 978-80- 7243-398-8 MAČINGOVÁ, A. Schůdková metoda hubnutí. Praha, Deus, 2011. ISBN: 978-80- 87408-04-9 http://www.detoxi.sk/, leden 2012 http://lahkechudnutie.sk/, leden 2012 emailové konzultace s Mgr.Antónií Mačingovou .

Další články

NzY1NT