PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Doplňky stravy pro seniory



Se zvyšováním věku klesá energetická potřeba s každou životní dekádou nad 60 let o 8– 10%. Fyziologicky adekvátní výživa je pro udržení dobrého zdraví velmi důležitá a my bychom měli preferovat biologicky hodnotná, ale kaloricky méně vydatná jídla.

U pacientů vyšších věkových kategorií se mění stavba těla a v souvislosti s tím i energetická potřeba. Snižuje se množství svalové tkáně, klesá kostní denzita a vzniká klinický obraz osteoporosy, snižuje se hmotnost tělesného svalstva a klesá množství vody v organismu. Naopak se zvyšuje podíl tukové tkáně, nejvíce v centrálních oblastech těla. V souvislosti s tím se mění i energetická potřeba. Lineárně klesá energetická potřeba i energetický příjem z 2700 kcal v mládí na 2000 kcal ve stáří. Pokud poklesne zhruba o 700 kcal, je to dáno snížením energetické potřeby – rozdíl mezi hodnotami v mládí a ve stáří je 200 kcal denně, snižuje se i energie spotřebovaná na denní aktivity – rozdíl je cca 400 – 500 kcal denně. Výživové potřeby seniorů jsou specifické, důležitou roli hrají stravovací zvyklosti od mládí, sociální a kulturní prostředí, získané vzdělání a společenské postavení, psychický stav. Nejpříznivější situaci vidíme u těch, kteří žijí ve své domácnosti. U těch, kteří žijí v zařízeních s pečovatelskou službou a v některých lůžkových zařízeních – např. LDN je výživová situace mnohem horší, stejně i u těch, kteří žijí osaměle, jsou společensky izolovaní nebo psychicky nemocní. Nutriční stav geriatrických pacientů hodnotíme pomocí: Mini Nutritional Assessment (MNA) 

Toto vyšetření má 2 části: 

1. část MNA testu 

 Zhodnocení nutričního stavu pomocí MNA Poslední 3 měsíce ztráta chuti k jídlu, gastrointestinální obtíže, problémy se žvýkáním a polykáním 0 = těžká porucha 1 = mírné problémy 2 = bez obtíží Ztráta tělesné hmotnosti v posledním měsíci 0 = více než 3 kg 1 = neví 2 = v rozmezí 1 – 3 kg 3 = stabilní hmotnost Pohyblivost 0 = upoutání na lůžku 1 = pohyb v okolí lůžka nebo po pokoji 3 = vychází ven Psychologický stres v posledních 3 měsících 0 = ano 2 = ne Neuropsychologické problémy 0 = těžká deprese nebo demence 1 = mírná demence 2 = žádné problémy Index tělesné hmotnosti BMI 0 = BMI pod 19 1 = BMI v rozmezí 19 – 21 2 = BMI v rozmezí 21 – 23 3 = BMI nad 23 Závěrečné hodnocení: maximum - 14 bodů normální - 12 bodů riziko malnutrice - pod 11 bodů 
 2. část MNA testu 

Žije v domácnosti 0 = ne 1 = ano Užívá více než 3 léky denně 0 = ano 1 = ne Dekubity 0 = ano 1 = ne Počet hlavních jídel denně 0 = 1 jídlo 1 = 2 jídla 2 = 3 jídla Příjem proteinů 1x a vícekrát denně mléčné výrobky ano ne 2x a vícekrát denně vejce a luštěniny ano ne Ovoce a zelenina 0 = ne 1 = ano Příjem tekutin 0 = méně než 3 šálky 0,5 = 3- 5 šálků 1 = 5 a více šálků Způsob příjmu potravy 0 = s dopomocí 1 = samostatně s problémy 2 = samostatně bez problémů Vlastní hodnocení stavu výživy 0 = podvyživení 1 = nehodnotí 2 = nemá nutriční problémy Hodnocení vlastního zdravot.stavu ve srovnání s vrstevníky 0 = nedobrý 0,5 = neví 1 = stejně dobrý 2 = lepší Střední obvod paže 0 = menší než 21 cm 0,5 = 21 – 22 cm 1 = vetší než 22 cm Obvod lýtka 0 = menší než 31 cm 1 = 31 cm a více Zhodnocení: maximálně je 14 bodů 

Podvýživa má řadu příčin: snížená chuť k jídlu, snížené dechové a chuťové vjemy, snížený pocit žízně a hladu, zvýšený pocit sytosti atd. Ze somatických postižení je to porucha žvýkání a polykání např. po cévních mozkových příhodách, nefunkční zubní náhrada, Parkinsonova choroba, hypo- a hyperthyreosa, diabetes aj., z psychických onemocnění např. demence, deprese, paranoidní stavy, z léků nejčastěji Digoxin, cytostatika, psychofarmaka, nesteroidní antirevmatika, antidepresiva, laxativa, přechodně např. antibiotika. 

Celkové zhodnocení MNA testu z obou tabulek: maximálně 30 bodů Konečné hodnoceni: 17 – 23,5 bodu = riziko malnutrice Pod 17 bodů = malnutrice 

Zdravá výživa musí být energeticky dostatečná s vyváženým obsahem sacharidů, proteinů a tuků, musí obsahovat dostatek vitamínů, minerálů včetně stopových prvků a tekutin. Sacharidy by měly tvořit 55 – 75%, tuky do 30 %, proteiny 10 – 15%. Zelenina a ovoce by měly být používány v syrovém stavu, aby se nesnížil obsah vitamínů, hlavně A,E,C, které mají antiaterogenní a antikancerogenní účinky. Vláknina zrychluje střevní pasáž a působí na mikroflóru tlustého střeva. Nejrizikovějšími složkami potravy jsou živočišné tuky: máslo, sádlo, tučné sýry, uzeniny, sladké pečivo. Za zdravé potraviny považujeme ovoce, zeleninu, luštěniny, rybí a drůbeží maso, netučné sýry a tvaroh. Maximum vitamínu C obsahuje zelí, křen, zelená paprika, kiwi, černý rybíz, jahody, pomeranče, grepy. Nejvíce vitamínu E obsahuje rýže, ovesné vločky, kapusta, hrách, sojová mouka. Vláknina je ve fazolích, hrachu, ovesných vločkách, chlebu, těstovinách z celozrnné mouky. Jablka obsahují rozpustnou vlákninu pektin. Vitamín D je nezbytný pro tvorbu kostí, vitamín A pro normální zrak, nedostatek vitamínu B1 (thiamin) způsobuje svalovou atrofii a poruchy nervového systému, nedostatek vitamínu B2 (riboflavin) stomatitidu, anemii a poruchy kožní, nedostatek vitamínu B6 poruchy trávící a neurologické, nedostatek kys. listové poruchy neurologické a záněty. Minerální látky: Kalcium je nezbytné pro stavbu kostí a zubů, ovlivňuje vedení nervových impulsů, svalové kontrakce a krevní srážlivost, Kalium je nutné pro vedení nervových impulsů, je prevencí hypertenze. Nedostatek fluoru vyvolává křeče, způsobuje vypadávání vlasů a zubů. Stopové prvky: chrom podporuje metabolismus glukosy, měď je nutná pro krvetvorbu, železo zajišťuje přenos kyslíku v erytrocytech, jód je nezbytný pro normální funkci štítné žlázy, hořčík má význam pro tvorbu kostí, pro kontrakci svalů a vedení nervových impulsů, mangan podporuje normální růst, selen chrání před toxickým působením těžkých kovů a brání vzniku tzv. kardiomyopatie, zinek urychluje hojení ran a působí i na duševní činnost, jeho nedostatek způsobuje průjem, kožní záněty, molybden chrání před poruchou zraku a srdeční tachykardií. Průměrný příjem tekutin by měl být 2 – 2,5 litru, ideální je pitná vodovodní voda ochucená ovocnou šťávou, slabý čaj, neslazené minerální vody stolního (ne léčivého) typu, nevhodná je káva. 

NĚKTERÉ POTRAVINOVÉ DOPLŇKY 

1/ Fresubin drink 4 příchutě, bez vlákniny, isokalorický Fresubin drink energy fibre: 3 příchutě, hyperkalorický, s obsahem vlákniny Fresubin drink protein: vysokoproteinový, hyperkalorický 

2/ Diben drink: vhodný pro diabetiky 

3/ Supportan drink s obsahem glutamínu, omega3 mastných kyselin a MCT tuků

4/ ProvideXtra drink: džusový nápoj bez mléčných proteinů a bez tuků 

5/ Nutridrink s vyrovnaným obsahem proteinů, sacharidů, lipidů a stopovými prvky, který se jako výživový doplněk podává 2 – 3x denně, v případě, že jde o jediný zdroj výživy až 7x denně. Příchuť: čokoláda, vanilka, jahoda, tropické ovoce Nutridrink neutral neobsahuje laktosu ani vlákninu, je indikován u karence jako komplikace vážných onemocnění  

6/ Diasip je kompletní tekutá strava obohacená vlákninou, je přirozeně bezlepkový a s nízkým obsahem laktosy, s náhradními sladidly a fruktosou 

7/ Cubitan a Cubison: nutriční připravky na podporu hojení proleženin 

8/ Calogen: výživová nekompletní tuková emulze s nejvyšší energetickou denzitou. Jako lék 3x denně. Složení: řepkový a slunečnicový olej, demineralisovaná voda, neobsahuje vitamíny, proteiny ani minerály 9/ Fortimel: má zvýšený obsah bílkovin, dále obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky Příchuť kávy, meruněk, dávka 3x denně 

10/ Carbofit: váže toxické látky, nepoškozuje střevní floru, podporuje léčbu plicních nemocí 11/ Koenzym Q10: působí na imunitní systém, částečně protizánětlivě, je vhodný u diabetiků tlumí projevy Alzheimerovy demence a Parkinsonovy choroby 

12/ Pharmaton Geriavit cps: obsahuje komplet vitamíny a stopové prvky. Nesmí se podávat při poruše renálních funkcí a při vysoké hladině kalcia 

13 / Riboflavin tobolky: rybí olej, podává se s cílem zlepšit hladinu kalcia, funkci mozku a hladinu vitamínu E 

14 / Vita Senior – Zlatá léta tbl.: multivitamínový přípravek se stopovými prvky, bez laktosy, konzervačních látek. Nesmí se podávat při terapii Warfarinem, antiepileptiky, antidepresivy a Anopyrinem 100 mg 

15/ Colafit: vhodný k výživě kloubů, kloubní chrupavky , šlach a vaziva. Jeho základem je krystalický kolagen 

16/ Artrofit: obsahuje čistý kolagen, hydrochlorid, glukosamin, chondroitin sulfát. Dávka 2 tobolky ráno a večer po dobu 1 – 3 měsíců 

17/ Colacal: potravinový doplněk u osteoporosy, obsahuje kalcium a krystalický kolagen 18/ Wobenzym 200 dr: lék obsahující enzymy, které mohou tlumit záněty a ovlivňovat imunitu, je indikován u lymfedemu, revmatoidní artritidy, polyartrosy, mozkové aterosklerosy a u fibrocystické mastopatie 

 

MUDr. Lenka Hronovská, Praha 

Zdroje: Interní medicína pro praxi 2009 č.11 Praktický lékař 2009 , 89, č.5 Medicína po promoci 2008 ročník 9, červen–srpen Pavel Klene ret al.: Vnitřní lékařství (Galen 1999), str.680–689 Hojení ran 4 / 2008 Vladimír Pacovský: Geriatrická diagnostika 1994, str. 120-125 www.potravinovedoplnky.cz 

OTRmN