PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Elektronizace lékárenství mění a změní vše



Elektronizace lékárenství mění a změní vše

Mobilní aplikace a internet jsou novou příležitostí pro komunikaci s pacienty

Kdo si ještě pamatuje lékárnu bez počítačů? Zkuste povyprávět mladším kolegyním a kolegům, jak se objednávalo pouze telefonem, zboží se přijímalo z papírových dodáků, jak se úhrady hledaly v papírových věstnících tlustých jako telefonní seznam (vysvětlete také, co to byl telefonní seznam), jak se na recepty psala výše úhrady (podle které se i retaxovalo), fakturovalo se na papírových páskách z kalkulačky, informace o lécích byly ve „spofáku“ a luštění lékařského písma byla dovednost, bez které lékárník absolutně nemohl fungovat. Změna úhrad byla větší horor než Čelisti.

Není divu, že lékárny byly jedním z prvních odvětví vůbec, kde se elektronizace zavedla. Nejprve v rámci lékárny. Se zavedením internetu se změnila komunikace s distributory, pojišťovnami a státními institucemi. Informace jsou dostupné na pár kliků.

Internet mění lékárenství více, než zavedení počítačů

Internet je dnes pro lékárny zcela nepostradatelný. Bez něj nepřijmete zboží, nevydáte recept, nepřijmete kartu… Důležité však je, že zcela mění i chování pacientů. První vás možná napadne – eshop. Jistě, nakupovat léky a doplňky doma nebo z mobilu změna je. Nyní jsme však svědky změny mnohem větší. Elektronický recept je opravdu elektronický. Až na malé výjimky ztratily předpisy svou fyzickou podobu. Pohybují se doslova a do písmena vzduchem. Není nic neobvyklého, že pacientka momentálně v Ústí zavolá lékaři na poliklinice v Ostravě, předpis na antikoncepci se jí objeví v mobilu, přepošle jej příteli v Brně, aby jí ho vyzvednul cestou v Praze. A to vše během pár minut. Klasický způsob chování pacientů – jdu k lékaři, dostanu recept, jdu do blízké lékárny – už přestává platit. Ordinace v sousedství může recepty posílat stovky kilometrů.

Mobilní telefon je „celý svět v kapse“. Odnaučil nás obcházet obchody, čekat ve frontách, nejsme závislí na naší momentální poloze. A elektronické zdravotnictví už dnes dokáže donedávna neuvěřitelné věci na pár doteků displeje.

Nové způsoby komunikace budou nutností

Elektronický recept je mnohem větší změna, než se na první pohled může zdát. Dává lékařům i pacientům nové možnosti a lékárny se budou muset přizpůsobit. Pacienti už velmi brzy nebudou chtít obcházet lékárny, nebo se vracet, protože „to objednáme na pondělí“, když se vše dá vyřídit a objednat mobilem. Udržet si pacienty bude neustále složitější, pokud se lékárna
nenaučí komunikovat přímo s pacienty prakticky online
a nestane součástí toho malého světa, který si dnes každý
nosí v kapse.

Na závěr snad jen jedno jasné doporučení. Internet, mobilní aplikace, moderní technologie nelze zastavit. Nejlepší je nezaspat a vzít to jako příležitost, kterou lze využít…

MzQ3ZDk2OD