PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Farmašmejdy - už nikdy z vašich rukou



V listopadu minulého roku provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) velký zátah na kloubní přípravky. Proč by vás to mělo zajímat?

Dobrá pověst je to nejcennější, co lékárny mají. Jsou to zdravotnická zařízení kontrolovaná státem. Co je v lékárně, přece musí být kvalitní. V lékárně mi doporučí jen to nejlepší. Alespoň tak to vnímají pacienti a zákazníci lékáren.

Bohužel, v každém oboru se najdou černé ovce, které na dobré pověsti lékáren parazitují. Výrobky, které se tváří jako velmi kvalitní a unikátní, se nakonec ukáží jako klamavé, či dokonce nebezpečné.

Abychom se vrátili ke kontrole. SZPI donedávna neměla k dispozici akreditovanou laboratoř pro měření obsahu glukosaminu a chondroitinu ve výrobcích, na co možná někteří výrobci spoléhali. A jaké výsledky nová nezpochybnitelná metoda měření přinesla? Sedm z kontrolovaných kloubních přípravků vykazovalo závady natolik závažné, že se objevily na oficiálních varovných stránkách SZPI – potravinynapranyri.cz,
a to v kategorii falšované potraviny. Jinými slovy, měřením byl zjištěn neomluvitelný rozdíl mezi deklarovaným a skutečným množstvím účinných látek. Nebudeme vás déle napínat. Rozdělili jsme přípravky na dvě skupiny. Ty z internetu a ty v lékárnách.

Falšované kloubní přípravky na internetu

S uvedenými produkty se v lékárnách moc nesetkáváme, pacientovi je ale můžete vydat, například pokud jste výdejním místem lékárenského e-shopu Pilulka.cz. U jiných lékárenských eshopů (např. lékárna.cz) jsme je nenašli.

LR FREEDOM PLUS, přípravek, kterého 60 kapslí stojí na Pilulka.cz 1049 Kč (s odkazem: „Toto zboží není dostupné běžně v lékárnách.“), deklaruje obsah chondroitin sulfátu 50 mg. - „Obsah chondroitin sulfátu ve výrobku byl pod mezí detekce laboratorní metody. Spotřebiteli byly poskytnuty zavádějící informace o obsahu chodroitin sulfátu ve výrobku.“

BioTechUSA Arthro Guard – „Ve výrobku určeném pro sportovce bylo zjištěno méně než 20 % deklarovaného množství chondroitin sulfátu.“

Helvetia Apotheke ArthroPrim Rapid – „Výrobek obsahoval podstatně méně chondroitin sulfátu, než bylo uvedeno na obale (téměř o 3/4 méně).“

Falšované kloubní přípravky v lékárnách

Přípravky, které můžete mít v lékárně a možná i doporučujete.

MedPharma, spol. s r.o. KLOUBY 60 tablet + 7 zdarma a 30 tablet + 7 zdarma – „Výrobek obsahoval méně chondroitin sulfátu, než bylo uvedeno na obale.“

DACOM Pharma s.r.o. HYALFIT + vitamín C – „Ve výrobku bylo výrazně méně chondroitin sulfátu, než bylo uvedeno na obale.“

DACOM Pharma s.r.o. Artrofit – „Ve výrobku bylo výrazně méně chondroitin sulfátu, než bylo uvedeno na obale - přibližně pouze 5 % deklarovaného množství.“

Biopol GN s.r.o. BARNYS TRIPLE blend – „Obsah látek glukosamin sulfát a chondroitin sulfát byl nižší, než bylo uvedeno na obale výrobku. U chondroitin sulfátu bylo zjištěno množství odpovídající méně než 1/3 deklarovaného množství.“

Náhoda? To sotva.

Chyba se stát může, znáte to ze své praxe. SÚKL pravidelně informuje o chybách kvality léčivých přípravků, i když se jedná třeba jen o překlep v příbalovém letáku. I seriózní firma udělá chybu.

U uvedených produktů a společností to ale spíše vypadá na systém jejich „práce“. V květnu 2016 časopis D-test varoval před třemi výše uvedenými výrobci - Helvetia Apotheke, MedPharma a Dacom Pharma. Také je oslovil a vyzval k nápravě. Jak je vidět z kontroly SZPI, varování si k srdci nevzali a závadné výrobky prodávali vesele dál.

Výrobky Dacom Pharma jsou často propagovány ústy charismatického majitele Ing. Cichého ve sledovaných televizních pořadech, avšak kvalita propagovaných výrobků silně pokulhává za kvalitou reklamy.

Společnost Biopol GN je trochu jiný případ, nicméně zde také můžeme najít některé varovné signály. Personálně propletené společnosti Biopol GN, Patron CA, Partners Canada a nedávno zaniklé Patron RM (známé prodejem přípravku na hubnutí s obsahem efedrinu!), dodávají na trh a propagují značky Barny’s a Alavis. Koňské dávky pro lidi se však evidentně nekonají. Jak to je s koňskými dávkami pro koně, není známo. Pravděpodobně se však jedná o stejný výrobek v jiném balení. Ani u masivně propagovaného výrobku Klokan žádné vysoké dávky glukosaminu a chondroitinu nenajdete. Otázkou je, jestli na obale deklarované 4,3 mg glukosaminu (0,29 % doporučené dávky) resp. 7,9 mg chondroitinu (0,99 % doporučené dávky) jsou vůbec měřením detekovatelná množství.

Klíčový je výběr sortimentu

Důvěra v lékárny je tvořena lidmi a sortimentem. V zájmu lékáren je, aby nabízené a doporučované produkty byly kvalitní a relevantní. Není nic horšího, než když se pacient vrátí se slovy: „Co jste mi to včera doporučili, když se už půl roku ví, že ten výrobek je podvod. Dokonce ho propagujete ve výloze a v letáku.“ Na to se odpovídá těžko. Důležité je vůbec se do takové situace nedostat. Asi není v silách jedné lékárny, byť velké, sledovat všechno. Pro sítě, ať už majitelské nebo virtuální nebo velké eshopy, ale žádná omluva není. Řídit sortiment směrem ke kvalitním přípravkům a vyloučení pochybných, falšovaných či nebezpečných výrobků, má být součástí jejich práce.

Aktuální informace

Sledovat hlášení o kvalitě léčiv od SÚKLu je naprosto samozřejmé. Velkou část sortimentu lékáren dnes tvoří i potraviny – doplňky stravy. Sledovat hlášení o jejich kvalitě by mělo být stejnou samozřejmostí. Základním vodítkem jsou stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz, kde se objevují nejvíce alarmující případy nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravin. Stačí do vyhledávače napsat „doplňky stravy“. Je to v zájmu pacientů i dlouhodobě budované důvěry v lékárny.

Na závěr několik jednoduchých pravidel

1) Pečlivě vybírejte sortiment. I sami dokážete posoudit, který výrobek byste doporučili svým blízkým a který ne.

2) Nespolehlivým výrobkům a společnostem je lepší zdaleka se vyhnout.

3) Dbejte na to, co máte ve výloze, v letáku nebo v akci.

4) Pokud jste součástí sítě, požadujte po centrále pravidelnou kontrolu sortimentu s ohledem na kvalitu výrobků a spolehlivost jejich výrobců.

5) „Farmašmejdy“ ohrožují vaši pověst, proto nemají v lékárně co dělat.

PS: Také doufejte, že v seznamu SZPI nenajdete něco z nákupu potravin na nedělní oběd. Nebyl by to příjemný pocit, že?

Zdroje: SZPI, potravinynapranyri.cz, pilulka.cz, justice.cz,
stránky výrobců

redakce

 

MDY3YTYwM