PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Fejeton - Přežít zimní dovolenou



Ještě je na to dost času vyjet si na hezkou zimní dovolenou, takže možná si některý z vás s touhle nebezpečnou myšlenkou pohrává, aniž by tušil, jaké strašné nástrahy na něj čekají. Ne všude, samozřejmě. V Egyptě jsou žraloci, v Thajsku protivládní demonstrace, v Keni dobytčí mor, ale třeba týdenní pobyt v pražském hotelu Renesance by  mohl být bez rizika – i když ve všech výše uvedených destinacích by vás to přišlo levněji. Tak jeďte na hory.

Ovšem pozor! Abyste měli krásný zážitek a vrátili se vcelku, je nutné striktně dodržovat několik hlavních zásad. Zvláště horští prvodovolenkáři by si následující rady měli vzít k srdci a nosit je tam v průběhu celého pobytu.

Tak tedy:

Kupte si co nejdražší lyžařské vybavení, přijde vás to na pakatel, nějakých padesát tisíc. Za ty by vám v Renesanci nepřinesli ani vepřo knedlo zelo. Kdyby ho tam vařili. Ne že by vám to drahé vybavení k něčemu pomohlo, ale budete aspoň na svahu dobře vypadat, a když na vás takhle v červnu přijde psychická krize, nic vás tak neuklidní, jako zamilovaný pohled na fungl nové lyže ve sklepě.

První den (nebo dva) na horách vůbec nevycházejte ven. Horský vzduch by vás mohl zabít. Zvolte raději pomalou aklimatizaci v hotelovém baru – naši olympionici to dělají taky tak.

Pak začněte se sportem. Vezměte lyže na ramena a rozvážným krokem (v přezkáčích to stejně jinak nepůjde) dojděte ke spodní (!) stanici lanovky. Tam bude určitě nějaký stánek s občerstvením, kde překonáte následky vynaloženého úsilí.

Můžete přitom – ale velmi opatrně – sledovat dění na sjezdovce. Občas ledabyle prohoďte  nějakou vhodnou poznámku, jako např.: „Savojské Alpy – to je jiné ježdění!“ Anebo: „To je hrozný, co všechno dneska leze na svah!“ Když jste si odpočinuli, hoďte lyže na rameno a pomalu se vydejte zpátky. Pro dnešek toho budete mít víc než dost.

Příště to zopakujte. Naleznete–li v sobě nečekaně kousek odvahy, nebo propadnete záchvatu hrdinství, vyjeďte lanovkou na vrcholek sjezdovky. Nebojte se – jakmile vás obsluha zmerčí, okamžitě lanovku přibrzdí.

Nahoře na kopci zapíchněte lyže do sněhu a chytejte bronz. Nemusíte se za ním nikam honit, jen se otočte ke slunci. Pokud tam bude. Když tam bude, chraňte si pleť a chytejte ho radši jen tak, do bundy.  Po nějakém čase nasedněte na lanovku a sjeďte dolů. To vás vyčerpá natolik, že zbytek dne budete muset strávit odpočinkem.   

Nazítří vyjděte ven a někde v závětří se opatrně vyválejte ve sněhu. Pak se vraťte dovnitř a všem vykládejte, že vás nějaký trouba na sjezdovce  srazil k zemi. Nebojte se dát tomu xenofobní nádech („Byl to nějakej Němčour, co sem lezou, copak nemaj svý hory!“), to působí autenticky.

Pak se už klidně můžete vrátit domů a všem vykládat, že to stálo za bačkoru a příště jedině Aspen. Všichni budou čučet, zimní dovolenou máte za sebou. 

Anebo se na to vykašlete a nejezděte nikam. Taky dobrý.

Zdeněk Rosenbaum

 

OGE3M