PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Hlíva ústřičná



 

Hlíva ústřičná - léčivá houba na podporu imunity a snížení cholesterolu

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je asi nejznámější léčivou houbou – zejména v Evropě, která roste poměrně hojně i v našich lesích na odumřelých i živých kmenech a větvích listnatých stromů, nejvíce na podzim. Má vynikající chuť i vůni. Oblíbenou se stala také díky možnosti pěstování. Kromě kulinářského využití je hlíva ovšem důležitá zejména díky širokému spektru obsahu biologicky aktivních látek s mimořádně pozitivním účinkem na lidský organismus s protivirovými, protibakteriálními a protizánětlivými účinky.

Mezi nejcennější látky obsažené v hlívě ústřičné patří polysacharidy ze skupiny glukanů, z nich pak zejména 1,3 a 1,6 β-Glukany, které jsou nejvýznamnější tím, že dokáží stimulovat činnost makrofágů, což je druh bílých krvinek, které jsou zodpovědné za rozpoznání a likvidaci škodlivých „návštěvníků“ = virů a bakterií, ale i za všech poškozených buněk v těle, které již nemohou plnit svou původní funkci. Díky β-Glukanům je tak náš imunitní systém vyladěný na nejvyšší výkon. Kromě této vlastnosti účinkují β-Glukany také proti kvasinkovým infekcím, což bylo potvrzeno mnoha vědeckými studiemi. Pokud hlívu v přírodě nenacházíme, nebo nemáme možnost si ji vypěstovat, je možné si ji zakoupit sušenou v kapslích. V takovém případě je nutné hledat výrobky, kde je sušená celá houba, která obsahuje všechny účinné látky. Hlíva je vhodná pro všechny, kdo chtějí v kritickém podzimním a zimním období posílit svou imunitu a být tak odolnějším vůči virovým i bakteriálním infekcím.

Další významnou látkou obsaženou v hlívě je lovastatin, patřící do skupiny tzv. statinů, což jsou látky, které snižují hladinu LDL „zlého“ cholesterolu v krvi a působí tak preventivně proti rozvoji aterosklerózy a onemocněním srdce a cév. Zatímco ale syntetické statiny mají řadu vedlejších účinků, mezi které patří zejména šlachové ruptury, různá plicní onemocnění, kataraktu (šedý zákal), pankreatitidu, poruchy spánku, paměti a deliria, zvyšují riziko pro diabetes a mozkové krvácení. Lovastatin na rozdíl od nich žádné vedlejší účinky nemá a přitom má srovnatelnou účinnost při dlouhodobém podávání.

Hlíva dále obsahuje například vitamíny B, D, C a K, nenasycené mastné kyseliny (OMEGA-3,6,7,9) a bioflavonoidy. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme najít železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jód a bor. Rovněž obsahuje aminokyseliny, steroly a proteiny a cukry. Zajímavou látkou je také pleurotin, který má účinky podobné jako antibiotika a je známý i jeho pozitivní účinek proti tvorbě krevních sraženin.

Hlíva ústřičná se také používá jako doplněk léčby při různých onemocněních kůže. Je doporučována při akné, svědění kůže nebo také ekzému. Významně také pomáhá jako doplněk léčby při výskytu bradavic.

Hlíva dále pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a také dokáže na sebe vázat těžké kovy z potravy a vylučovat je z těla. Známé jsou i její antioxidační účinky, které přispívají k ochraně cév a krevních destiček. Hlíva tak představuje důležitý zdroj látek s preventivními účinky, která člověka chrání před kardiovaskulárními chorobami.

Houbová vláknina obsažená v hlívě slouží jako přírodní probiotikum, tedy že podporuje růst prospěšných bakterií v našem zažívacím traktu, čímž pomáhá jeho správnému fungování a snižuje tak možnost vzniku zácpy a průjmu.

Hlíva ústřičná je tedy houbou s širokým spektrem léčivých účinků, z nichž nejvýznamnější je bezesporu podpora imunity a snížení vysokého cholesterolu, který je jednou z hlavních příčin onemocnění srdce a cév. Navíc je vhodná i pro diabetiky i celiaky a nemá na rozdíl od mnoha syntetických léčiv žádné vedlejší účinky. Nové studie navíc potvrzují, že hlíva ústřičná působí nejen preventivně na vznik rakoviny, ale je účinná i jako doplněk při chemoterapeutické léčbě.

 

YTkxNGQ5