PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Hlíva ústřičná: Zázračný všelék nebo marketingem naflouklá bublina?



Čas od času se zvýší v lékárnách poptávka pacientů po nějakém zaručeně zázračném přírodním produktu, který léčí nebo pomáhá takřka při všech běžných neduzích. Jednou jsou to švédské kapky, ženšenové kuličky, podruhé černá melasa. Na lékárníky a farmaceutické asistenty za tárou pak padá nelehký úkol nějak se v džungli kvalitativně různorodých komerčně nabízených produktů dané komodity zorientovat. Posledním případem módního zázračného všeléku, je nepochybně hirataké nebo-li hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus). Jde skutečně o zázrak přírodního japonského a čínského léčitelství, nový „elixír mládí“ či o pouhou marketingem nafouklá bublina? Pojďme se podívat na fakta. 

Hlíva ústřičná 

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je dřevokazná houba, která se hojně vyskytuje v mírném pásmu v mnoha zemích včetně Česka. Roste v trsech na pařezech, větvích i kmenech listnatých stromů, živých i odumřelých. Plodnice, které se sbírají od podzimu do jara, mají klobouky velmi proměnlivého tvaru, který připomíná lastury ústřic. Mladé plodnice jsou jedlé, starší se nesbírají, protože jsou příliš tuhé. Pro potravinářské a farmaceutické účely se též pěstuje za definovaných podmínek. Tento druh je poměrně variabilní, co se týče vzhledu, má mnoho odrůd. Literatura však neuvádí, zda to má nějaký vliv na obsah účinných látek. V naší přírodě se vyskytují i jiné druhy hlív, které jsou rovněž jedlé. 

Obsahové látky a jejich účinky 

Z výživového hlediska je hlíva bohatým zdrojem vitaminů (kyselina listová), minerálních látek (jód, selen, zinek, draslík, fosfor, bór, sodík, železo), bílkovin (pleurostrin, ostreolysin), a vlákniny (zejména ve formě nevětvených beta-glukanů). Významně jsou zastoupeny také nukleotidy, steroly a houbový chitosan. Obsahuje malé množství lovastatinu, což je látka, která blokuje tvorbu cholesterolu a používá se na léčbu vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Proto se uvádí, že hlíva pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a působí preventivně proti rozvoji aterosklerózy a onemocněním srdce a cév. Tyto účinky však nejsou podpořeny klinickými studiemi (jsou pouze samozřejmě studie s lovastatinem používaným v čisté formě a definované dávce). Pro efektivní působení by byla nutná pravidelná denní konzumace hlívy v poměrně velkém množství. Dále se uvádí obsah antibioticky působící látky pleurotinu. Klinický význam však není zhodnocen. Jsou pouze známy jeho účinky v laboratorních podmínkách (in vitro). Z plodnic byl izolován protein pleurostrin, který inhibuje růst konkurenčních hub. Velmi zajímavý může být také protein ostreolysin, který může ovlivňovat funkci buněčné membrány. Klinická znalost účinnosti obou těchto látek je na velmi nízké úrovni, teprve vloni byly zveřejněny první preklinické zkušenosti. Největší pozornost je však věnována především polysacharidům, zejména tzv. beta-glukanům, které jsou vydatným zdrojem tělu prospěšné vlákniny. 1,3/1,6 beta-glukan (tzv. pleuran) má pak obecně prokázaný tzv. imunomodulační účinek, tj. příznivě ovlivňuje činnost imunitního systému. Je to především podpora obranyschopnosti proti infekčním onemocněním, protialergické a protizánětlivé působení. Údajně též podpora organismu při protinádorové léčbě. Udává se, že čerstvá houba obsahuje cca 0,1 % pleuranu. Novější klinické studie potvrdily biologickou účinnost u perorálně podávaných beta-glukanů. Pravděpodobně aktivují makrofágy Peyerových plaků ve střevech, které po aktivaci migrují do dalších orgánů a zde následnou produkcí cytokinů spouštějí kaskádu imunitních reakcí. Tyto údaje však vycházejí z klinického výzkumu, který se zabývá beta-glukany jako takovými. 

1,3/1,6 Beta-glukany jediná součást s klinicky ověřenou účinností 

Beta-glukany jsou přírodní polysacharidy, které ve svých řetězcích obsahují molekuly jednoduchého základního cukru – glukózy. Jednotlivé molekuly glukózy mohou být spojeny buď na opačné straně (alfa), nebo na stejné straně (beta). Mezi alfa-glukany patří například škrob či zásobní polysacharid živočichů glykogen. Vazby typu alfa umíme rozštěpit, tudíž jsou pro nás tyto látky stravitelné a výživově a energeticky využitelné. Také hlíva obsahuje určité množství alfaglukanů. Pro štěpení vazby typu beta nám chybějí enzymy, beta- glukany tedy pro nás stravitelné nejsou. Ve střevech bobtnají a změkčují stolici, jsou významnou složkou vlákniny, která pomáhá udržovat správnou funkci střev. Působí například proti zácpě. Mezi nevětvené beta-glukany patří celulóza. Je to hlavní stavební složka buněčných membrán rostlin. Na lidský organismus působí čistě a pouze jako vláknina. V základním řetězci beta-glukanů jsou jednotlivé glukózy spojeny mezi polohami 1 a 3 nebo 1 a 4. U hlívy ústřičné jsou hojně zastoupeny zejména tzv. větvené beta-glukany, které též vytvářejí vazby mezi polohami 1 a 4 anebo 1 a 6. Imunomodulační aktivita je spojena s větvenými beta-glukany a je vystupňována převahou postranních beta-1,3 a beta-1,6 řetězců (tzv.pleuran). Naopak beta-glukany s převahou postranních beta-1,3 a beta-1,4 řetězců imunomodulační aktivita klesá a tyto typy beta-glukanů musíme charakterizovat opět pouze jako dietní vlákninu. Proto je důležité deklarovat obsah právě 1,3/1,6 betaglukanů. Jejich imunomodulační účinnost je spojena s dávkami v řádu desítek mg. Někteří výrobci definují v sušené biomase plodnic obsah pouze beta-1,3-glukanů, což ovšem neupřesňuje stav postranního řetězení, a z tohoto označení není možné usuzovat na jakoukoli biologickou aktivitu tohoto produktu! 

Jak je to tedy s prokázanou účinností hlívy? 

Je třeba si uvědomit, že není „hlíva jako hlíva“. Na trhu existuje celá řada produktů, které obsahují různou formu hlívy ústřičné. Nejčastěji jde právě o sušenou pomletou biomasu plodnic (např. Terezia Company Hlíva ústřičná, Simply You Imunit Hlíva ústřičná, Walmark Hlíva ústřičná). Je zřejmé, že výčet potenciálně biologicky účinných látek z hlívy ústřičné je nepřeberný, je ale také zřejmé, že samotná biologická aktivita této sušené pomleté biomasy vykazuje silný pleotropní (různorodý) charakter. To znamená, že účinky jednotlivých látek se překrývají, zesilují nebo jsou naopak protichůdné a vzájemně se dokonce potlačují, což velmi znesnadňuje racionální deklaraci jakýchkoli zdravotních tvrzení. Nejlépe klinicky popsán je tak extrakt z hlívy ústřičné s převažujícím obsahem směsi beta-glukanů (heteroglukany, alfa-glukany, beta-glukany) (např. GS Hlíva FORTE s extraktem z čerstvé hlívy 16:1). O těchto extraktech lze říci, že mají prokázaný potenciální imunomodulační efekt, pokud ovšem mají deklarovaný obsah 1,3/1,6 betaglukanů. Zároveň si tyto koncentráty zachovávají obsah všech ostatních pro organismus potenciálně prospěšných látek, kterými je pravděpodobně hlíva ústřičná cenná jako je lovastatin, vláknina a ostatní. roj Inzerce Hlíva ústřičná: Zázračný všelék nebo marketingem naflouklá bublina? Porovnání obsahu 1,3/1,6 - beta- glukanů u různých forem hlívy ústřičné čerstvá hlíva ústřičná sušená pomletá biomasa plodnic vodný extrakt z čerstvé hlívy koncentrovaný extrakt z čerstvé hlívy 16:1 1,3/1,6 - beta-glukan cca 0,1% cca 2% cca 5% 18 - 28% 

Pozn.: Údaj o obsahu je čistě orientační. Obsah se může lišit v závislosti na kvalitě výchozí suroviny.

 

Zdroje: Databáze Medline, Wikipedia

YjBkNG