PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

JAK NA OBTÍŽE PROVÁZEJÍCÍ KLIMAKTERIUM



Označení klimakterium (klimax), má svůj základ v řeckých slovech „klimakter“ (stupeň) a klimax (žebřík). Přeneseně pak „sestup ke stáří“, což je označení jistě nepříliš lichotivé. Českým ekvivalentem je běžně používaný termín „přechod“.

Tyto pojmy používáme k označení období života, kdy u ženské části populace dochází k postupnému vyhasínání ženských pohlavních orgánů, projevují se výrazné hormonální změny a pokles tvorby pohlavních hormonů. Menstruace se stává nepravidelnou a posléze zcela ustává, ve vaječnících tedy již nedochází ke zrání vajíček a přichází menopauza.

NEPŘÍJEMNÉ PROJEVY A ZDRAVOTNÍ OBTÍŽE

Menopauza u žen obvykle nastává okolo padesátého roku života. Jde o statistický průměr, u něhož však můžeme sledovat výrazné odchylky oběma směry a to i v rozmezí deseti, eventuálně i více let. Během klimakteria se však až u dvou třetin žen dostavují obtěžující příznaky různé intenzity. Je třeba mít na paměti, že tyto příznaky i jejich intenzita jsou do značné míry individuální záležitostí a jejich odborné posouzení je vhodné pro volbu případné terapie. Tyto nejrůznější obtíže způsobené poklesem hladiny estrogenů během klimakteria, můžeme souhrnně označit jako tzv. akutní klimakterický syndrom. K typickým obtížím se řadí zejména vegetativní návaly, pocení, trávicí obtíže, bušení srdce, poruchy spánku, podrážděnost až přechod k depresi. Zároveň v souvislosti s menopauzou sledujeme zvýšené riziko rozvoje některých onemocnění. Jde např. o revmatoidní artritidu, osteoporózu, či srdeční a cévní choroby. V tomto ohledu se zmiňuje jistý protetktivní vliv ženských pohlavních hormonů - pokles jejich tvorby je pro rozvoj výše uvedených onemocnění de facto rizikovým faktorem. 

HORMONÁLNÍ A NEHORMONÁLNÍ TERAPIE 

Představují rámec možností, které lze využít ke zmírnění nežádoucích projevů klimakteria a menopauzy. Hormonální substituční terapie (HSE) staví na dodávání potřebných hormonů do organismu prostřednictvím lékové formy (tablety, event. náplasti, aj.). Moderní hormonální preparáty jsou nízkodávkové, počátek jejich užívání se doporučuje současně s prvními příznaky klimakteria. Navozují opět pravidelnou menstruaci, čímž zdárně eliminují nepříjemné průvodní projevy klimakteria. Následně je možné přejít na kontinuální hormonální substituční terapii, při které již nedochází k menstruaci.HSE má však svá úskalí a není vhodná pro každou ženu. Před jejím zahájením je nutná odborná konzultace gynekologa a náležité vyšetření, včetně mamografie.

MOŽNOSTI NEHORMONÁLNÍ LÉČBY

Na trhu jsou však i vysoce kvalitní produkty, které staví na přírodní bázi a jejichž účinnost v souvislosti s mírněním nežádoucích projevů přechodu a menopauzy byla prokázána jak odbornými studiemi, tak kladným hodnocením značného množství žen, které těchto prostředků využívají. Jedním z nejznámějších produktů na našem trhu je v tomto směru bezesporu prostředek GS Merilin a GS Merilin Harmony, využívající kombinaci extraktů z oddenků rostliny Cimicifuga racemosa (Ploštičník hroznovitý) a nati Hypericum perforatum (Třezalka tečkovaná), doplněnou o vitamín D3 a vápník. 

ÚČINNÁ KOMBINACE

Léčebné využití ploštičníku má velice dlouhou tradici a jeho účinky při klimakterických obtížích, zejména u mírných a středně těžkých, jsou zcela unikátní. Ve snaze o vývoj co nejuspokojivějšího prostředku však překvapilo spojení této léčivky s extraktem rostliny běžně známé i v našich krajích – třezalky tečkované. Studie německých lékařů z roku 2007, které se účastnilo přes 6000 žen, pak zcela jasně ukázala, že vynikající výsledky samotného ploštičníku vykazují v kombinaci s extraktem z třezalky ještě vyšší účinnost. Využití třezalky v léčbě různých obtíží je opravdu pestré, jak je patrno níže. Z našeho pohledu jsou nejvýznamnější její pozitivní účinky na psychiku. Období přechodu bývá pro ženy velmi náročné i po psychické stránce a výše uvedená kombinace jim umožňuje bezproblémové překonání nesnadné životní etapy. Prostředky GS Merilin a GS Merilin Harmony lze tedy doporučit pro vysokou účinnost jak proti návalům horka a pocení, tak i proti depresivním náladám a poruchám spánku, které období přechodu často doprovázejí a snižují kvalitu života velkého množství žen. 

PharmDr. Andrea Kleinová

Zjg0MTAx