PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Jak se bránit nejen koronavirům?



Jak se bránit nejen koronavirům?

RNDr. Martin Štula

Imunitě pomohou omega–3 a vitamin D


O tom, že s virovými infekcemi se lidské tělo musí poprat především samo a k tomu potřebuje být celkově v dobrém stavu a mít správně fungující imunitní systém, nemůže být pochyb. K dobré kondici je důležitý zdravý životní styl, zahrnující pestrou a vyváženou stravu. V březnu nás na stránkách Státního zdravotního ústavu zaujal článek profesora Jiřího Rupricha, s jehož postřehy k aktuálnímu tématu Vás nyní seznámíme.

Věděli jste, že v plicích pacientů, kteří podlehli nemoci COVID-19, proběhla tzv. cytokinová bouře? 
A víte, že některé omega-3 nenasycené mastné kyseliny mohou prostřednictvím cytokinů snižovat zánětlivé procesy v těle? Kromě nich ke kontrole zánětů přispívá i vitamín D. Tyto významné živiny najdeme v tučných rybách či rybím oleji, připomíná profesor Ruprich.
Syndrom uvolnění cytokinů nebo též syndrom cytokinové bouře je forma celkové zánětlivé reakce, kterou mohou vyvolat různé faktory jako infekce či některé léky. Objevuje se, když se aktivuje příliš velký počet bílých krvinek, které v nadměrném množství uvolňují prozánětlivé cytokiny – signální proteiny, jejichž prostřednictvím bílé krvinky komunikují. Syndrom se projevuje horečkou, únavou, nechutenstvím, nauzeou, zvracením, průjmy, bolestí svalů a kloubů, poklesem krevního tlaků, zrychleným tepem a dýcháním, bolestmi hlavy, záchvaty, zmateností, halucinacemi, třesem a ztrátou koordinace. Přehnaná imunitní reakce, která vede k život ohrožujícím stavům, se nazývá cytokinová bouře. Ta má zřejmě důležitý podíl na poškození plic a selhání dechu při těžkém průběhu koronavirové infekce.

Jak se proti cytokinové bouři uplatňují omega – 3 kyseliny?
Nenasycené mastné kyseliny řady omega-3, především kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), vytvářejí v buněčných membránách protiváhu kyselině arachidonové, která je prekurzorem mediátorů zánětu označovaných jako eikosanoidy. Díky tomu působí protizánětlivě. Obecně víme, že omega-3 kyseliny modulují tvorbu cytokinů a díky tomu mohou pomoci připravit tělo na zátěž a onemocnění.

Dlouhodobý přívod rybího oleje nebo koncentrátu polynenasycených mastných kyselin (PUFA) s vysokým obsahem omega-3 (zejména EPA a DHA) přispívá k normální funkci imunitního systému, mozku a srdce. Zlepšení lze pozorovat i u zdravých jedinců, kdy jsou případné disbalance díky dietě bohaté na omega-3 kyseliny mnohem dříve a účinněji vyrovnávány. EPA inhibuje enzym delta-5-desaturázu, který v buňkách tvoří kyselinu arachidonovou. Ve vyšších dávkách díky tomu zkracuje průběh zánětlivých procesů. Jde o potlačení prozánětlivých cytokinů (IL-1, IL-6, TNF-a).
Státní zdravotní ústav teorii prověřil intervenční studií
Nejde však jen o teorii. Státní zdravotní ústav se pokusil její platnost prokázat v praxi v intervenční studii, provedené v nedávné době na 28 zdravotnících, kteří po dobu 8 týdnů užívali 2 gramy EPA a DHA v rybím oleji. U 75 % z nich se zlepšil tzv. omega-3 index nad žádanou hodnotu 8 % a zároveň se u nich zlepšily parametry rovnováhy lokálních hormonů eikosanoidů. Tyto parametry jsou nesmírně důležité pro nespecifickou odolnost vůči zátěži i infekčním onemocněním. Připravenost imunitního systému může hrát zásadní vliv při prevenci vzniku přehnané zánětlivé reakce, v krajním případě i cytokinové bouře, což může nakonec být otázkou přežití.
Jak už jsme zmínili, produkci látek spojených se zánětem, jako jsou eikosanoidy a cytokiny, pomáhají snížit omega-3 mastné kyseliny. Doporučuje se užívat alespoň 250 mg EPA a DHA dohromady, v některých případech až 2 gramy denně. Účinek obvykle projeví za 6 týdnů až 6 měsíců.

Vitamin D pomáhá snížit riziko přemrštěné protizánětlivé reakce
Zároveň bychom chtěli připomenout i význam vitamínu D, který je důležitý nejen pro správné ukládání vápníku do kostí, ale i pro imunitu. Různé studie prokazují souvislost mezi nízkou hladinou tohoto vitamínu a řadou zánětlivých onemocnění. Dostatečný příjem „déčka“ proto může pomoci snížit zánětlivé procesy v těle.
Tímto článkem jsme chtěli připomenout význam dvou důležitých složek naší potravy pro správné fungování imunitního systému, které je pro naše zdraví zásadní nejen v období celosvětové epidemie COVID-19. Bohatým zdrojem jak omega-3 kyselin, tak i vitamínu D jsou ryby, respektive rybí olej, dostupný například ve formě doplňků stravy.


Zdroj:
Ruprich,J.: Připravte nespecificky tělo na možné onemocnění koronaviry COVID-19: dobré tělesné kondici pomohou i omega-3 a vitamin D. CZVP SZÚ, 18. 3. 2020
Wikipedie

OTBmYzl