PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

JAN ONDER: JE FAJN, KDYŽ VÁS LIDÉ POCHVÁLÍ ZA TO, CO DĚLÁTE.



STARDANCE JSTE ZÍSKAL CELOU ŘADU FANOUŠKŮ. JAKÝ TO MĚLO VLIV NA VÁŠ ŽIVOT? LIDÉ VÁS NA ULICI ŽÁDAJÍ O AUTOGRAM, POŠTOVNÍ SCHRÁNKA PŘETÉKÁ NABÍDKAMI K SŇATKU?

Sňatek mi zatím nikdo nenabídl, ale pár autogramů jsem rozdal a musím se přiznat, že jsou to příjemné okamžiky. Je fajn, když Vás lidé pochválí za to, co děláte.

K TANCI JSTE SE PODLE SVÝCH VLASTNÍCH SLOV PŘIVEDL SÁM. KDE A JAK JSTE SVŮJ TALENT ROZVÍJEL A KDO VÁM V TOM POMÁHAL? 

No, vždy jsem jako kluk rád trsal v obýváku na české desky a když ve druhé třídě někdo pověsil na nástěnku plakát s náborem do tanečního klubu společenských tanců v Sokolově, neváhal jsem. Rodiče mě naštěstí vždy ve všem podporovali, a tak jsem začal tančit a dnes tento dětský taneční klub vedu. 

VYSTUDOVAL JSTE PEDAGOGICKOU FAKULTU. MŮŽU SE ZEPTAT KTERÝ OBOR A CO VÁS TÁHNE K UČENÍ? 

Školu jsem v posledním ročníku nedokončil, už jsem na to neměl kapacitu a energii, rád bych se k tomu však ještě vrátil. Jinak, býval by byl ze mě tělocvikář, přesněji, studoval jsem obor Tv-Ov….učení mě baví hlavně proto, že mě těší pracovat s lidmi. 

KAŽDOPÁDNĚ TEĎ BYCHOM POTŘEBOVALI TROŠKU POUČIT. JSTE DRŽITELEM NEJVYŠŠÍ MEZINÁRODNÍ TANEČNÍ TŘÍDY M. JAK SE V TANCI ZÍSKÁVAJÍ TŘÍDY, KOLIK JICH DOHROMADY JE A KDO O JEJICH UDĚLENÍ ROZHODUJE? 

Máme věkové kategorie a pak máme kategorie výkonnostní, když začínáte, jste tzv. „hobbík“-tedy kategorie Hobby, když začínáte soutěžit, máte třídu D, pak C, B, A, a nakonec M. O kategorii výše poskočíte vždy až dosáhnete určitý počet bodů ze soutěží, které se u nás pořádají…stručně řečeno. 

MÁTE NĚJAKÝ TANEČNÍ VZOR? NĚKOHO, KOHO JIŽ DLOUHO OBDIVUJETE? 

Takový známý geniální tanečník byl beze sporu Michael Jackson, to byl mimořádný člověk. Nejsem muzikant, ale myslím, že měl ohromný cit pro rytmus a to, co dokázal pohybově, to ovlivnilo všechny tanečníky na světě. 

JAK VYPADÁ PROFESIONÁLNÍ TANEČNÍ TRÉNINK? ODEHRÁVÁ SE VŠE NA PARKETU NEBO JSOU NEZBYTNÉ JEŠTĚ NĚJAKÉ JINÉ AKTIVITY TYPU FITNESS A PODOBNĚ? 

Opravdoví taneční profíci dělají i kondiční tréninky a zabrousí i do jiných tanečních stylů jako je třeba moderna, balet, jazzdance, nebo pilates. My jsme trávili mnoho času na atletickém tréninku. 

BYL NĚKDY VE VAŠEM ŽIVOTĚ OKAMŽIK, KDY JSTE MĚL TANCOVÁNÍ PROSTĚ PLNÉ ZUBY A CHTĚL S TÍM SEKNOUT?

Nikdy se mi to nestalo.

JAK RELAXUJETE? JAKÉ MÁTE KONÍČKY? 

Já moc nerelaxuji, nemám na to v posledních letech čas. Ale je fakt, že kdybych neměl tolik práce, chtěl bych být kavárenským povalečem a celé dny pít kávu, jíst Sacherův dort a povídat si s přáteli. 

JAK PEČUJETE O SVÉ ZDRAVÍ? PRO PROFESIONÁLNÍHO TANEČNÍKA JE JISTĚ FYZICKÁ I PSYCHICKÁ POHODA DŮLEŽITÁ. 

Jeden čas jsme s taneční partnerkou Lucií Hunčárovou chodili k psycholožce, protože víme, že bez dobré psychiky se úspěch nemůže dostavit. Pro svoje tělo dělám to, že si zajdu každý týden na masáž, ale vím, že to je málo. 

JE NAOPAK NĚCO, CO SI PROSTĚ NEODPUSTÍTE, AČKOLIV VÍTE, ŽE TO NENÍ ZROVNA „KOŠER“? 

To je právě ten již zmiňovaný Sacherův dort a nedostatek spánku. Když dorazím v deset večer z kurzu, nechce se mi hned spát a ráno se mi zase nechce vstávat, to zná asi každý. 

JAKÝ JE VÁŠ OBLÍBENÝ CITÁT, MOTTO? 

„Když se chce a správně se formuluje konkrétní přání, splní se to.“ 

VEDETE KURZY A TANEČNÍ KLUB FORMACE(TK MDK SOKOLOV). PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE ZÁJEM JE V SOUČASNOSTI ZNAČNÝ. JAKÁ JE ASI TAK ČEKACÍ DOBA NA KURZY U ONDERA? 

Zájem je velký, jsem tomu moc rád, ale nikdo čekat nemusí, děláme to tak, abychom uspokojili každého. Neustále naše kurzy opakujeme, v létě pořádáme soustředění pro kurzisty, zkrátka, náš zákazník, náš pán a následně i kamarád, protože když s těmi páry člověk tráví tento příjemný čas, nemůže to dopadnout jinak, než že je začne mít upřímně rád. 

JAKÉHO PROFESNÍHO ÚSPĚCHU SI NEJVÍC CENÍTE A CO JE VAŠÍM NEJVĚTŠÍM PROFESNÍM SNEM? 

Vítězství ve Stardance je jistě největším profesním úspěchem, zde to totiž není jen o tancování, ale také o choreografii, muzikálnosti, herectví a trenéřině…. To, že jsme se s partnerkami vždy líbili nejvíc, je pro mne obrovským vyznamenáním a zároveň zodpovědností.

TANEC, TANEC A ZASE TANEC. CHÁPU, ŽE UŽ VÁS TY OTÁZKY MUSÍ TROCHU UNAVOVAT. K JAKÉ OTÁZCE BYSTE SE RÁD VYJÁDŘIL SÁM A ZE SVOBODNÉ VŮLE? A ODPOVĚĎ? 

Jen bych na závěr čtenářům rád popřál mnoho zdraví, to je opravdu nejdůležitější a pokud chtějí smysluplně trávit čas s partnerem, tak bych doporučil tancování, bývá tam velká legrace….díky 

Za odpovědi děkuje Filip Rosenbaum

MDg0ZjdjNT