PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Je nový zákon jen bouří ve sklenici vody?



Reexport

Je nový zákon jen bouří ve sklenici vody?

V nedávné době jsme byli v pořadu České televize Máte slovo s M. Jílkovou svědky mediální přestřelky mezi zástupci lékáren, distributorů, pacientů, úřadů i zákonodárců.

Jablkem sváru byl tentokráte reexport a jeho vliv na české pacienty, potažmo na veřejné lékárny.

Co reexport je a jak funguje?

Jedním ze základních principů Evropské unie je volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Ať chceme nebo nechceme, do této kategorie spadají také léky. Legislativa umožňuje volný pohyb léčivých přípravků za zákonem stanovených podmínek. Léky ze zemí, kde jsou především z důvodu cenové regulace a nižších úhrad pojišťovnami levnější, se vyváží do zemí, kde jsou jejich ceny vyšší.

Jak se to může projevit ve vaší lékárně?

Jistě jste se potkali se situací, kdy přijde pacient s receptem na přípravek, který je na trhu, ale vám ho distributor jednoduše nedodá. Voláte výrobci, kde vám sdělí, že tento přípravek je pouze v nemocniční lékárně ve velkém městě. Když máte štěstí, uvolní vám u monopolního distributora třeba dvě balení, i když na receptu jsou balení tři. Kdo se pokoušel pro své pacienty zajistit například přípravky Pradaxa, Vesicare nebo Clexane, jistě si podobnou procedurou prošel.

Kdo za to může?

Na tuto konkrétně položenou otázku jsme se v televizní debatě odpovědi nedočkali. Ani zástupce Asociace inovativního farmaceutického průmyslu pan Jakub Dvořáček, ani pan Michal Krejsta zastupující Asociaci velkodistributorů léčiv nic konkrétního neřekli. Zaklínadlo, že primárním cílem všech zúčastněných je zabezpečit dostupnost pro české pacienty, se neslo celým pořadem. Konkrétní odpověď žádná. Pan Krejsta, samozřejmě, hází odpovědnost na lékárny s distribučním oprávněním. Je vůbec možné, aby normální lékárny skutečně vyvezli úzkoprofilové léky za 3,5 miliardy korun ročně? Bez vědomí velkodistributorů? Jak poznamenal prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba, nejvíce vyváží velcí velkodistributoři, případně distributoři s nimi spřátelení. Obviňovat lékárny je od pana Krejsty přinejmenším neseriózní, ne-li pokrytecké.

Je na obzoru nějaké řešení?

Vehementně diskutující předseda představenstva Gremia majitelů lékáren, Mgr. Marek Hampel vkládá velkou naději do novely zákona o léčivech, který nedávno schválila vláda. Měla by přinést kontrolu stavu léků, kterých se z důvodu reexpotru českým pacientům nedostává. SÚKL bude údaje sledovat a reexport konkrétního léčivého přípravku zakáže Ministerstvo zdravotnictví. Od porušení zákazu má odradit pokuta 20 milionů a zákaz činnosti až na dva roky. Česká republika by tak jako poslední ze zemí Visegrádské skupiny přistoupila k omezením reexportu.

Změní se něco pro běžné lékárny?

Podle Rostislava Vyzuly, který v debatě novelu zákona obhajoval, se nyní nedostupné léky dostanou do každé lékárny. Jak to bude v praxi, je velmi diskutabilní. Při nedostatku léku ministerstvo jeho reexport zakáže. Když ho bude dost, opět povolí. Představme si to jako houpačku. Lék máme, můžeme ho vyvézt. Lék nemáme, nemůžeme ho vyvézt, protože jsme ho vyvezli, když ho bylo dost. Pro lékárnu na malém městě bude objednávka takových léků opět sázka do loterie, přinejmenším složitá procedura.

Bouře ve sklenici vody?

Záměr zákonodárců je jistě bohulibý a má snahu zajisti léky především pro české pacienty. Primární příčinu reexportu, a to jsou extrémně nízké ceny originálních přípravků v ČR, nijak neřeší. Naopak zákonodárci se netají snahou ceny léků dále posouvat níže a níže. Čistě teoreticky, tedy budeme mít léky levné, tím pádem dostupné. Prakticky budeme mít léky levné, tím pádem zajímavé pro reexport a nedostupné.

Vraťme se k původní situaci. Před tárou stojí pacient s receptem na Clexane, Vesicare (doplňte dle vlastní zkušenosti). Máte ho na skladě? Zrovna nemáte a chcete jej normálně objednat. Přijede v další dodávce od distributora v potřebném množství? Jedině kladné odpovědi na tyto otázky nám ukáží, jestli novela zákona něco opravdu změnila.

ODA2MjJ