PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Klapy, klapity klap, aneb když nás zoubky opustily…




V minulém ročníku jsme se věnovali péči o zuby. Tedy o ty, které jsme dostali do vínku spolu s dalšími vymoženostmi lidského těla. Věnovali jsme se zdraví zubů, preventivní péči, čištění a spoustě dalších užitečných činností, které nám umožňují si udržet vlastní zuby co nejdéle. Ale co se stane pak? Co když o zuby přijdeme? Klapačky do sklínky? Žádný komfort, ale také žádné starosti? Je to ale opravdu tak? Jak se změní naše běžné každodenní činnosti s příchodem umělých zubů? 


NENÍ NÁHRADA JAKO NÁHRADA

Náhradní zuby to nejsou jen ty typické klapačky do hrnku. Zubní náhrady mohou být jak celkové tak i částečné. Někdy pacientovi chybí jen poměrná část zubů, kterou lze nahradit zubní náhradou ukotvenou na zbylé zuby, pokud jsou relativně zdravé a tuto zátěž udrží. Umělé zuby to ovšem neznamená rozloučení se zubařem, jak by si to spousta lidí přála. Stomatolog se věnuje péči o ústní dutinu a pokud se pečlivě věnujeme i svým umělým zubům, měli bychom si čas od času nechat zubní protézu překontrolovat, případně opravit, či nechat zhotovit novou. Někdy může totiž nesprávná protéza vyvolat v ústní dutině zánět, případně otlak na dásni. A toto je také případ pro stomatologa.

KARTÁČEK DO KOŠE? TO TEDY NE! 

Zubní náhrada, stejně jako před tím naše vlastní zuby, vyžaduje každodenní pravidelnou péči. Oponovat tvrzením, že vlastní zuby se čistily pouze proto, aby nevypadaly, je mírně scestné. I zubní náhrada potřebuje vyčistit nejen z estetického důvodu, ale co je mnohem důležitější, tak z důvodu antimikrobiální ochrany dutiny ústní. Umělé zuby se sice nekazí, ale jsou li nedostatečně dezinfikované, mohou zanést do úst infekci, či podpořit rozvinutí onemocnění horních cest dýchacích zavlečením patogenních bakterií do organizmu. Navíc špatně vyčištěné zubní náhrady mohou přispívat i ke vzniku zápachu z úst. Dříve měli naši dědečkové a babičky opravdu jen tu sklenici na zuby, kam je dávali na noc a oplachovali je jen tak pod tekoucí vodou. Dnes má pacient k dispozici spoustu výdobytků moderní medicíny, jen ne všechny každý využívá. Ovšem i čištění zubní náhrady by mělo mít svůj řád. 

ČISTÍCÍ TABLETA NENÍ SLUHA, ALE NÁSTROJ

Nejvhodnějším preparátem při péči o umělý chrup jsou čistící tablety. Na trhu je jich velké množství a každý si může vybrat. V žádném případě není vhodné používání běžné zubní pasty, protože tyto mohou na povrchu náhrady způsobit drobné škrábance a následně je problametické ji dobře vyčistit. Bohužel spousta lidí si myslí, že tabletu stačí použít jednou do měsíce a jen uložit zuby do roztoku vzniklého rozpuštěním tablety na noc a hotovo. Tak jednoduché to zase ale není. Tableta nahrazuje zubní pastu a stejně jako zubní pasta i tableta vyžaduje následnou péči. Co všechno mohu od své tablety očekávat? • dezinfekční účinek • šetrnost k materiálu zubní náhrady • nezanechávají nepříjemnou pachuť na povrchu protézy • pomáhají odstranění zabarvení vlivem zbytků jídla a pití Čistící tablety se používají denně - když si čistíme vlastní zuby, také používáme zubní pastu při každém čištění a ne jen jednou do týdne či do měsíce. Jelikož je většina tablet šumivých, je vhodné této vlastnosti využít a ponořit zuby do roztoku zároveň s tabletou tak, aby byla tableta pod náhradou, což potencuje čistící efekt. Tabletu je vhodně dávat spíše do vlažné vody a platí pravidlo, že náhrada by měla být zcela ponořená ve vodě. Minimální doba setrvání náhrady v roztoku je 15 minut. Náhradu lze ovšem ponechat v roztoku i přes noc. V obou případech ale platí, že náhrada musí být po vyjmutí z roztoku pečlivě vyčištěna měkkým zubním kartáčkem a pak důkladně opláchnuta pod tekoucí vodou, aby byl zcela odstraněn čistící roztok z povrchu náhrady. Použitý roztok po čištění náhrady je určen k vylití do odpadů, rozhodně je velmi nevhodné a nehygienické ponechávat roztok „na příště“. Tento roztok není nadále aktivní a nemá žádný účinek. Ještě malé doporučení ohledně kartáčku - zubní náhrada je věc křehká, není třeba brát si na ni rejžák. Stejně jako u vlastních zubů, měkčí kartáček je vždy lepší. Důležité jsou spíše pohyby kartáčku a čas, který procesu čištění věnujeme, než jeho tvrdost, navíc výrazně tvrdý kartáček by mohl zubní náhradu poničit na povrchu. Poničený povrch pak snadněji pojme nežádoucí bakterie, což může opět způsobovat zbytečné zdravotní potíže. 

NĚKOLIK DOPORUČENÍ K NOVÝM ZUBŮM

Na nové zuby si musí každý člověk nejprve zvyknout. Někomu to jde hned, někomu to trvá déle. Někdy mají pacienti pocit, že se jim se zubní náhradou špatně mluví, či že jim protéza doslova „vypadne z úst“. Pro lepší pocit přilnutí protézy lze použít fixační krémy. Ale není to jen o fixaci. Spousta lidí má potíže, že se jim pod náhradu dostává jídlo, někdy to mohou být třeba jen sliny, které může pak člověk nečekaně vdechnout. I pro tuto aplikaci lze fixační krémy použít. Fixační krémy lze použít nejen na úplné náhrady, ale i na ty částečné. Pokud ovšem má pacient pocit, že ani po použití fixačního krému mu zubní protéza zcela nesedí, není to nezbytně chyba fixačního krému. Je možné, že protéza potřebuje drobnou úpravu. Někdy se stává, že během používání zubní náhrady při úplné absenci vlastních zubů dochází v průběhu času ke změnám ve tvaru dásní, a to může následně způsobit nečekané otlaky u protéz které dříve bezvadně seděly, případně k poklesu fixačního efektu používaného krému. Při úplných náhradách je také třeba myslet na to, že klenba náhrady izoluje teplotní rozdíly přijímané potravy či tekutin a může tedy velice snadno dojít ke spálení sliznice při pozření něčeho velmi horkého.

CO ŘÍCI NA ZÁVĚR?

Smířit se se ztrátou vlastního chrupu nebývá nikdy moc jednoduché. Naučit se žít se zubní protézou může být pro někoho dokonce až deprimující. Někdo si nezvykne nikdy a jsou dokonce lidé, kteří si na jídlo protézu vytahují z úst, protože jim prostě „nechutná“. Ale ať už je to jakkoliv, základní hygienické návyky v péči o umělý chrup by měly být jakousi samozřejmostí. Pro zopakování tedy ještě pár základních pravidel: 
• pravidelné čištění zubní náhrady 
• dostatečná dezinfekce chrupu 
• pravidelná výměna kartáčku 
• pravidelné kontroly u stomatologa 
• pravidelná kontrola zubní protézy 
A na úplný závěr: „Nahrazením vlastních zubů umělými nic nezískáme.“

RNDr. Lenka Grycová, Ph.D.

 

ODhkYTc5