PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Křehká rovnováha ženy



Každé pohlaví má ve společnosti své nezastupitelné místo. Stejně je tomu ve společném soužití dvou lidí a stejné je to z pohledu přírody. Přestože se za dobu existence člověka mnoho změnilo, neplatí pravidla doby železné ani bronzové, výzkum běží nezadržitelně vpřed, máme tu emancipaci a ženy chtějí dělat stejnou práci jako muži. Přestože díky ekonomickým změnám ve vyspělých zemích už na mateřskou chodí i muži, pokud je pro rodinu výhodnější, aby pracovala žena, z hlediska přírody se nezměnilo nic. Ženy byly, jsou a pravděpodobně i nadále budou těmi, které přináší na svět nový život.

Být ženou ale není úplně jednoduché. Právě proto, že chceme být emancipované a občas nosíme větší výplaty, chceme přebírat více zodpovědnosti a chceme chránit naše „drahé polovičky“ před starostmi. A právě proto občas zapomínáme, že být ženou znamená také zodpovědnost k sobě samým. Že anorexie nabourává pravidelnost menstruačního cyklu, že vysoké pracovní nasazení a spousta stresu brání početí, že nestřídmost v jídle a špatná životospráva ubírá těhotné mamince i vyvíjejícímu se dítěti důležité látky, že nedostatečná péče o tělo zanechává „hluboké vrásky“ které kradou sebejistotu, a nakonec máme pocit, že menopauzou končí život.

Ale ruku na srdce, musí to tak být? V pravěku bylo běžné, že se ženy staraly o domácnost a rodily děti a muži nosili pravěké výplaty a lovili mamuty. Já osobně bych mamuta lovila jen velmi nerada.

Jak se stát maminkou?

Už dávno neplatí, že se děti rodí po svatbě. Ale také neplatí, že těhotenství je samozřejmostí. Spousta faktorů ovlivňuje lidské početí a v dnešní době je to spíše tím negativním směrem. Občas se stává, že žena zjistí, že byla těhotná až v okamžiku spontánního potratu, nebo naopak nemůže otěhotnět, protože se prostě s partnerem nikdy „netrefí“ do toho nejsprávnějšího okamžiku. Také pokud žena pravidelně nemenstruuje, může to komplikovat početí.

Být maminkou je velice zodpovědná funkce. Žena definitivně přestává být dítětem rodičů, ale sama se stává rodičem. Ne vždy je rodičovství plánované, ale pokud se na tuto novou roli žena může připravit, je to vždy lepší, a to jak pro ženu, tak pro očekávané miminko. Důležitá je především životospráva a psychická pohoda. Také preventivní prohlídka u gynekologa (ta by ostatně měla být samozřejmostí každoročně) a případná konzultace plánovaného rodičovství není na škodu. Mnohdy se také ze zdravotních důvodů partneři obrací na odborníky za účelem asistované reprodukce.

Do období plánování a těhotenství rozhodně nepatří ani kouření ani alkohol, nebo drogy. A argument, že „jsem prostě nevěděla, že jsem v tom“ už dnes také neobstojí. Kdysi bylo možná použití těhotenského testu stresující, ale dnes už je manipulace s testy natolik pohodlná, že už to dávno neplatí. Také citlivost testů se natolik zvýšila, že lze těhotenství určit už během prvního dne od vynechání menstruace.

Životospráva v období před početím a v průběhu těhotenství je velice důležitá. Ta nejdůležitější pravidla by měla zahrnovat asi toto:

•   eliminace stresu a kvalitní spánek

•   přiměřená pohybová aktivita

•   vyvážená plnohodnotná strava a přísun tekutin

•   přísun některých důležitých látek

Pokud se žena kvalitně stravuje, není potřeba užívání doplňků stravy. Ovšem je třeba myslet na to, že během těhotenství je v organizmu zvýšená spotřeba vitaminu E, že je důležitý přísun kyseliny listové. Protože plod je v období prvního trimestru velmi zranitelný, je dobré ještě před početím neopomenout nic, co by tento vývoj mohlo negativně ovlivnit. Tedy i sebekriticky zhodnotit, zda správně jím a budu tedy miminku v potravě dávat vše, co pro svůj vývoj bude potřebovat.

Pohodové těhotenství

Těhotenství by si žena měla v první řadě užít. Minimum stresu, maximum pohody. Ostatně stres během těhotenství není zdravý ani pro matku ani pro dítě. Dobře jíst (neznamená to se přejídat) cvičit, věnovat zvýšenou péči pokožce, která je těhotenstvím více zatěžována, ale také výběru oblečení, aby bylo dostatečně pohodlné. Nastávajícím maminkám také často otékají dolní končetiny, i proto je vhodné na čas odložit botky na „jehlákách“ a vyměnit je za nějakou pohodlnější obuv.

Těhotenství působí na ženu také po hormonální stránce. Pokud je to navíc první těhotenství, může být jeho průběh mnohem náročnější nejen pro ni ale i pro jejího partnera. Hormonální výkyvy totiž působí intenzivně na psychiku ženy a každá se s tím vyrovnává jinak.

Menopauzou život nekončí

Menopauza je pouze zakončením reprodukčního cyklu ženy. V dnešní době je průměrný věk ženy v přechodu někde mezi 50-60 rokem. Problémem hormonální změny v tomto období jsou hlavně nepříjemné doprovodné příznaky jako jsou návaly horka, pocení, stres. Žena ztrácí sebevědomí a cítí se být „nedostatečně ženou“. Pokud se k těmto projevům přidává ještě přírůstek na váze a další zdravotní komplikace, stává se to pro ženu noční můrou. Každá žena je jiná, na každou ženu toto období působí jinak. Rozhodně by se však neměla bát konzultovat tento stav se svým lékařem a hledat řešení. V rámci této problematiky existuje celá škála léků a doplňků stravy, aby si každá žena mohla vybrat ten správný.

Co říci na závěr?

Být ženou je nelehký úkol. Být ženou na plný úvazek znamená velkou zodpovědnost, která se ovšem tisíceronásobně vyplatí. Dnešní doba nám sice přináší spoustu stresu, životních komplikací a nečekaných situací, ale také jistého komfortu. Naše prababičky by nám jistě záviděly pračky, sušičky a myčky nádobí, protože nám usnadňují úklid, nebo ledničky, mikrovlnky a moderní sporáky, které urychlují „krmení dravé zvěře“. Ale jistě by nám mnohem více záviděly kvalitní dámské vložky, tampony, a intimní tělovou kosmetiku, také těhotenské a ovulační testy, nebo vitamíny, jejichž nedostatek v minulosti často způsoboval nechtěné potraty. Všechny tyto věci se nám dnes sice mohou zdát samozřejmostí, ale nesmíme zapomínat na to, že právě tyto „maličkosti“ nám usnadňují životní roli být ženou.

RNDr. Lenka Grycová, Ph.D.

YjUzY2Fm