PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

„Kvantita je předpokladem kvalitativního rozlišování.“ Otázky pro Václava Marhoula



Václav Marhoul, praví se v oficiální biografii, je český scénárista, režisér, herec, producent, podnikatel, kulturní organizátor a manažer. Veřejnost ho nejspíš bude znát především jako režiséra úspěšných filmů Mazaný Filip a Tobruk. 

ČÍM SE CÍTÍTE BÝT NEJVÍC VY SÁM? Záleží na situaci. Když hraju s Divadlem Sklep a šaškuju na jevišti, tak scénáristou v tu chvíli určitě nejsem. 

CO V KAŽDÉM Z VÝŠE UVEDENÝCH POVOLÁNÍ (DISCIPLIN?) POVAŽUJETE ZA SVŮJ NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCH? Každou dotaženou věc, nápad, myšlenku, projekt... 

A CO ZA NEJVĚTŠÍ PROHRU? Když se to, ať už je to cokoli, nepodaří zrealizovat. 

NAPLŇUJE TO BEZE ZBYTKU VÁŠ ŽIVOT, NEBO BY SE BEZ NĚČEHO Z TOHO DOCELA KLIDNĚ OBEŠEL? ALE TŘEBA BYSTE CHTĚL BÝT JEŠTĚ NĚČÍM NAVÍC… Bez své práce, tedy bez všeho, co jste shora vyjmenoval, bez toho čím mě to vše vědomě naplňuje, bych se tedy obešel jen velmi ztěžka. Být něčím navíc? To se mně fakt už nechce. Takhle to bohatě stačí. 

JSTE TAKÉ ČLENEM DOZORČÍ RADY ČESKÉ FILMOVÉ A TELEVIZNÍ AKADEMIE, ALE TATO OTÁZKA NEMÁ S UVEDENOU FUNKCÍ ŽÁDNOU PŘÍMOU SOUVISLOST. CO SI MYSLÍTE O SOUČASNÉ ČESKÉ KINEMATOGRAFII? Každý rok se najde několik opravdu dobrých filmů. NETOČÍ SE ZBYTEČNĚ MOC FILMŮ? Kdo určí ten správný počet? Kdo je ta hlava pomazaná? 

NEVADÍ MI, ŽE JEN MÁLO Z NICH JE VELMI DOBRÝCH. ALE PROČ JE Z NICH TOLIK MIZERNÝCH? Kvantita je předpokladem kvalitativního rozlišování.

 O ČEM BUDE VÁŠ TŘETÍ FILM? To si zatím s prominutím nechám sám pro sebe. Ale látka je daná. Jde o slavnou literární předlohu a já na ní musím nejdříve koupit filmovací práva. 

AKTIVNĚ PŮSOBÍTE V UMĚLECKÉ SKUPINĚ TVRDOHLAVÍ A TAKÉ PŘI RŮZNÝCH „VOJENSKÝCH“ AKCÍCH (PŘEHLÍDKÁCH, OSLAVÁCH KONCE VÁLKY APOD.) JE TO POUZE ODRAZ VAŠICH PESTRÝCH ZÁJMŮ NEBO SE V TOM PROMÍTÁ NĚJAKÝ ZAJÍMAVÝ RYS VAŠÍ POVAHY? Otázka pestrá. Ale Tvrdohlaví už dlouhou dobu spolu aktivně nefungují. To je historie. A zbytek? Možná obojí… 

V NEJBLIŽŠÍCH DNECH OSLAVÍTE PADESÁTKU – VŠECHNO NEJLEPŠÍ. BILANCUJETE? BYLO TO DOBRÝCH PADESÁT LET? Takhle vůbec neuvažuju. Na to je moc brzo. Položte mně tuto otázku za dalších 50 let.

JSTE ŠŤASTNÝ ČLOVĚK? Tak šťastný jak to jen v tom kterém okamžiku a v danou chvíli je možné. 

VYPADÁTE JAKO SPORTOVNÍ TYP. ČÍM SE UDRŽUJETE VE FORMĚ? Rodinou, sportem, četbou, aktivním odpočinkem, spánkem, nepřejídáním se, občasným lenošením... Klasika. 

JAK BOJUJETE S BĚŽNÝMI CHOROBAMI? Hlavně se snažím nikoho s nimi neobtěžovat.

CHODÍTE ČASTO DO LÉKÁREN, A CO SI TAM KUPUJETE? JSTE SPOKOJEN S JEJICH SLUŽBAMI? KDYBYSTE TAM MĚL NARÁZ UTRATIT DESET TISÍC, CO BYSTE POŘÍDIL? Ne, tam často nechodím a když, tak jen proto, že už je to opravdu nezbytné nebo abych doplnil zásoby kapek Echinacea. Jejich služby? Jako všude jinde. Někde vstřícná ochota, snaha vysvětlit, pomoci, jinde za pultem kyselý ksicht, na jehož nositeli je vidět, že ho to fakt nebaví… A kdybych měl možnost si jen tak utratit 10 000 Kč, pak tedy určitě ne v lékárně. Promiňte. 

JAK JSTE STRÁVIL SILVESTRA? BOLELA VÁS HLAVA? CO BYSTE SI PŘÁL PRO JUBILEJNÍ ROK 2010? O půlnoci jsem si připil a šel si číst. Ostatně jako vždycky za posledních pár let. A co bych si přál? To co je opravdu nejdůležitější a co pro některé, ještě neznalé, zní až banálně: Zdraví pro všechny blízké. 

JAKÁ JE VAŠE OBLÍBENÁ „HLÁŠKA?“ Winston Churchill, ve chvíli, kdy Británie na celém světě stála úplně sama ve válce proti nacistickému Německu, řekl: „Jediné, co vám mohu slíbit je krev, pot a slzy.“ Dnešní politici by populisticky, jak je už dnes „dobrým“ zvykem, řekli: „ Pivo, párky, solárka a nemuset platit u doktora.“ 

Zdeněk Rosenbaum

 

MTk0N