PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Léčivé byliny v doplňcích stravy




Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů a minerálních látek, nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.


ÚVODEM DOPLNĚK STRAVY VERSUS LÉČIVO

Toliko k definici doplňku stravy ze strany zákona. Vzhledem k markantnímu rozdílu mezi „doplňkem stravy“ a „léčivem“ je rovněž zákonně určeno, že: „Doplňky stravy nesměji být na obalu označeny léčebnou indikací (ani nesmějí vyléčení či prevenci chorob naznačovat), což je vyhrazeno pouze pro léčiva.

“CHAOS, KTERÝ PŘETRVÁVÁ 

Jako takové jsou doplňky stravy podskupinou potravin a musí splňovat veškeré platné normy kladené na potraviny. Výrobce doplňků stravy má za povinnost před uvedením produktu na trh podat oznámení Ministerstvu zdravotnictví. Účinnost přípravku a jeho kvalita se však v rámci tohoto oznámení neposuzuje. Celkově se dohled nad těmito produkty týká hned několika institucí. Je to např. Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Rada o rozhlasovém a televizním vysílání (korektnost reklamy), živnostenské úřady (internetová propagace) a své může v opodstatněných situacích říci i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Realitou je v celkovém výsledku přesto chaos, který dodnes na trhu s potravinovými doplňky přetrvává. Řada z nich se holedbá přímo zázračnými účinky (např. ty, které nabízejí rychlé a extrémní hubnutí) nebo se rovnou vydává se za lék na téměř každý lidský neduh. Trh je doplňky stravy doslova zaplaven (média pro změnu reklamou na tyto produkty) a vzhledem k nejasným definicím a laxnímu postoji je prakticky nekontrolovatelný. V mnoha případech je prakticky nemožné rozeznat kvalitní produkt od nekvalitního. A to neplatí pouze pro běžného spotřebitele, ale i pro samotné lékaře, lékárníky a farmaceutické asistenty. To se jeví obrovskou nevýhodou jak pro spotřebitele, tak pro ty výrobce, kteří nabízejí vysoce kvalitní a účinné doplňky stravy, jejichž jméno však často zaniká v obřím balíku lží a polopravd. 

OD BABIČČINÝCH BYLINEK PO EXOTICKÉ PŘÍRODNÍ ZÁZRAKY 

V dobách minulých, ale ne ještě tak dávných, nám coby dětem naše babičky proti kašli ordinovaly bylinkový čaj. Léčivé rostliny ale nechodily kupovat do lékárny nebo drogerie, nýbrž je trhaly a zpracovávaly samy tak, jak se to naučily od svých rodičů, prarodičů, zkrátka generací předchozích. Využití léčebných a podpůrných účinků rostlin má koneckonců nejen v naší zemi opravdu velmi dlouhou tradici, ačkoliv je třeba říci, že zde dnes již poněkud upadá. Kýžený heřmánek si můžeme v nejrůznějších formách zakoupit, aniž by nás obtěžoval jeho sběr či sušení, či nedej bože strach z kvality půdy, ze které vzešel, či vody, kterou byl zaléván. Léčivé, či řekněme všelijak prospěšné rostliny jsou však dnes pochopitelně i součástí nepřeberného množství doplňků stravy. A to od těch, které dobře známe, jako je třeba zmíněný heřmánek, až po rostliny, o jejichž existenci se často poprvé dovídáme z mohutné reklamní kampaně a které se vyskytují daleko od naší rodné hroudy, v exotických oblastech a oplývají údajně fascinujícími léčebnými vlastnostmi. Pojďme si tedy nyní představit alespoň některé ze stálic, které se vyhřívají ve vlně spotřebitelské přízně.

ALOE

Aloe je označením rodu jednoděložných rostlin, spadajících do čeledi asfodelovitých. Jde o suchomilné, sukulentní rostliny – jsou tedy díky své struktuře schopny zadržovat značné množství vody a díky tomu přežívat i dlouhá období sucha, typická pro pouštní a polopouštní oblasti. Však také tento rod klade svůj původ do oblasti Afriky. Odtud se ovšem rozšířil téměř na všechny kontinenty a to nejen proto, že zástupci aloe patří k vyhledávaným okrasným rostlinám, ale také z důvodu, který nás bude zajímat především. Tím je samozřejmě léčebné využití těchto rostlin - je však nutno poznamenat, že z několika set zástupců tohoto rodu má léčivé vlastnosti jen malé množství druhů. Nejznámějším z nich je pak rostlina, která bývá nejčastěji označována jako Aloe vera, čili Aloe pravá (též Aloe barbadensis, Aloe barbadensis Miller). Coby léčivka má dle dostupných pramenů velmi dlouhou historii. V dužnatých listech, které tvoří převážnou část této rostliny, je zadržován obsah označovaný nejčastěji jako aloe gel, či aloe vera gel. Tato látka je tvořená z převážné většiny vodou, přesto však obsahuje více než sedm desítek dalších látek, které lze označit za zdraví prospěšné. Včetně „slupky“ listu se ovšem hovoří až o dvou stovkách látek, vykazujících farmakologické účinky. 

ÚČINNÉ LÁTKY V ALOE VERA 

Vitamíny – které obsahuje ve značném množství. Z nejvýznamnějších můžeme jmenovat antioxidačně působící vitamíny C a E, či betakaroten. 
Minerály – zejména sodík, draslík, vápník, hořčík, chrom, zinek, měď, mangan. 
Aminokyseliny – Aloe vera disponuje osmnácti z dvaadvaceti známých aminokyselin, přičemž obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, tedy ty, které si lidský organismus nedokáže sám vytvořit. 
Enzymy – lipázy, proteinázy a mnoho dalších. 
Cukry – ceněny jsou zejména přítomné mukopolysacharidy, jejichž významným zástupcem je tzv. acemannan. 

VYUŽITÍ V DOPLŇCÍCH STRAVY

Přípravky z Aloe vera jsou často ve formě mastí či gelů sloužících k vnějšímu použití. Slibují blahodárný vliv na pokožku, léčbu mnoha kožních projevů, analgetické a protizánětlivé účinky, aj.
Ve formě kapslí, prášku pro přípravu roztoku, či „džusů“ se užívá mimo jiné pro výborné detoxikační vlastnosti, slouží tedy zejména k pročištění celého organismu a posílení imunitního systému. Obdobně je aloe propagována i pro své antivirové a antibakteriální vlastnosti. ECHINACEA PURPUREA (Třapatka nachová) Echinacea purpurea neboli třapatka nachová je rostlina původem ze Severní Ameriky, kde, jak se romanticky (a snad i pravdivě) uvádí, ji k léčbě nejrůznějších neduhů využívali i místní domorodí obyvatelé – tedy Indiáni. Na našem kontinentě se kromě léčebných účinků cení i jako okrasná rostlina. A to přestože její jméno vychází z řeckého „echinos“ – ježek, zřejmě pro bodlinatý vzhled středu jejího květenství. K léčebným účelům se využívají také květy a listy, nejvyšší zastoupení účinných látek se ovšem přičítá kořenům této rostliny. Výtažky z echinacey jsou na trhu obvykle zastoupeny ve formě kapek (lihová tinktura), čaje, případně tablet. 

ÚČINNÉ LÁTKY

Echinacosid, silice, pryskyřice, inulín, pentosany, polyiny, polyeny, vyšší mastné kyseliny, polysacharidy, třísloviny, steroly, flavonoidy a další.

VYUŽITÍ

V některých aspektech se využití echinacey blízce podobá využití aloe. Nejbližší podobnost nacházíme zejména v působení na imunitní systém: Složky echinacey jsou obdobně schopné aktivovat lymfocyty a tím zvyšovat obranyschopnost našeho organismu před patogenními částicemi. Také proto se echinacea někdy označuje jako přírodní antibiotikum. Zejména její preventivní účinky lze tedy ohodnotit kladně. Mimo to je vhodná i při zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích, jako podpůrný prostředek při chřipce, apod. Ve vyšších dávkách působí echinacea také analgeticky.

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

(Hippophae rhamnoides) Plody tohoto trnitého keře, jehož původní domovinou je severovýchodní Asie, mají v přírodním léčitelství rovněž dlouhodobou tradici, sahající až do starověkého Řecka. K pojmu Hippophae, překládanému jako „třpytící se kůň“, je třeba pro vysvětlenou dodat, že dávní Řekové přikládali celkové prospívání a lesklou srst koní pasoucích se v oblasti růstu rakytníku právě této rostlině. Těžko říci, zda se ze severovýchodní Asie již v těchto dobách rakytník dostal až do Evropy, kde je v současnosti hojně rozšířen, nicméně svou zajímavost tato spojitost jistě má. Rakytník řešetlákový je nazýván rostlinou budoucnosti pro své vysoce pozitivní účinky na lidské zdraví. Obsah vitaminu C v plodech rakytníku je až 25x vyšší než v citrusových plodech. Obsahem více než 200 biologicky aktivních látek patří rakytník mezi nejcennější léčivé rostliny na světě. Rakytník má imunomodulační, antioxidační a antibakteriální účinky. Beta-siterol obsažený v rakytníku snižuje hladinu cholesterolu v krvi a flavonoidy snižují krevní tlak. Plody rakytníku se využívají v indické a tibetské medicíně při poruchách metabolismu, zažívacích problémech stejně jako při plicních a kardiovaskulárních zdravotních komplikacích. Za nejhodnotnější produkt z rakytníku je považován rakytníkový olej z jeho plodů. Rakytníkový olej obsahuje vzácnou kyselinu palmitoolejovou, která pomáhá při hojení ran a popálenin. 

ÚČINNÉ LÁTKY

Vitamín C (vysoké množství). Vitamíny A, D, F, K a B vitamíny. Rutin, flavonoidy, pektin, silice, třísloviny, organické kyseliny a minerály. Hippophein – alkaloid, z něhož v organismu vzniká hormon serotonin. VYUŽITÍNa trhu k dispozici například ve formě oleje či pastilek. Rakytník řešetlákový se využívá: 

- na správnou činnost zažívacího traktu 
- pro podporu přirozené obranyschopnosti organizmu 
- pro dobrý fyzický stav a posílení činnosti srdce 
- pro zdravou pokožku 

Jsou mu přikládány následující vlastnosti: 
– detoxikační účinky. 
– regulace krevního oběhu. 
– podpora tvorby žluči a trávicích enzymů. 
– léčba žaludečních vředů. 
– podpora imunitního systému. 
– stimulace jaterní a plicní činnosti, aj. PUPALKA DVOULETÁ(Oenothera biennis) Tato žlutě kvetoucí hojně rozšířená rostlina je ceněna zejména pro své plody, ze kterých se získává olej s obsahem ceněných látek.ÚČINNÉ LÁTKYJde zejména o vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních. Významný podíl pozornosti sklízí zejména obsah kyseliny linolové a gama- -linolenové (GLA). V doplňcích stravy se většinou pro zachování stability zmíněných nenasycených kyselin kombinují s antioxidanty (např. vitamin E, betakaroten, koenzym Q10). Tradiční formou doplňků stravy s pupalkou jsou např. želatinové kapsle. VYUŽITÍ
Tlumí kožní projevy (akné, atopický ekzém). 
Tlumí menstruační bolesti břicha. 
Pozitivně ovlivňuje premenstruační syndrom. 
Udržování správné hladiny cholesterolu v krvi. 
Podpůrný prostředek při zánětlivých kloubních onemocněních (ve vyšších dávkách). 
Podpora léčby diabetické neuropatie.NONI(Morinda citriofolia) Noni, jak toto ovoce nazývají na Havaji, je zástupcem té exotičtější části rostlin využívaných a nabízených pro své léčivé vlastnosti. Reklamní masáž, zejména v internetové podobě, přípravky z tohoto ovoce (ač jinak nelibého zápachu) vynášejí prakticky do nebes. Respektive šťávu, která se z něj získává a distribuuje ve formě džusů, apod. A dokonce její prospěšnost podkládá údajně „stovkami vědeckých studií“. Následující části textu pro zajímavost předkládáme bez úprav tak, jak jsou uvedeny na internetových stránkách: http://www.zdraveveci.cz/news/fenomen-noni1/:
Obsahuje: 
18 různých aminokyselin - i takové, které si náš organismus nedokáže sám vyrobit, ale potřebuje je. minerální látky: sodík, draslík, hořčík, železo, vitamín C 
proxeronin - tvoří se z něj xeronin, který normalizuje buněčné funkce 
scopolenin - pomáhá při tvorbě látek serotoninu a melatoninu, které pozitivně působí na nervový stav 
damnacanthal - kontroluje proces dělení buněk a zabraňuje tak jejich bujení ÚČINKY:posiluje imunitní systém (přirozenou obranyschopnost organismu) 
podporuje trávení a zlepšuje vstřebávání živin pomáhá při bolestech, dosahuje až 75% účinnosti morfia 
zvyšuje energetickou hladinu a tím také fyzické výkony 
reguluje spánkový režim 
podporuje dobrou náladu, duševní jasnost a soustředěnost 
zmírňuje výkyvy nálad a intenzitu stresových situací 
redukce váhy - podporuje látkovou výměnu tuků a proteinů 
pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek regeneruje špatně fungující buňky 
snižuje vysoký krevní tlak - má vliv na rozšiřování tepen, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, 
ovlivňuje také hladinu cholesterolu v krvi pozitivní účinek na cukrovku typu 1 a 2 - obnovuje 
špatně fungující buňky slinivky břišní produkující inzulín, pomáhá tělu přijmout a využít cukr a přeměnit ho na energii 
nové výzkumy prokázaly, že pomáhá bojovat s rakovinou - kontroluje proces dělení buněk a zabraňuje jejich bujení, pomáhá zvyšovat tělesnou produkci látek bojujících proti rakovině 
Poskytuje účinnou pomoc při mnoha různých dalších zdravotních problémech, ale nenahrazuje léky. Lze jej užívat v kombinaci s jakýmikoliv jinými medikamenty a v mnoha případech zvyšuje jejich účinnost. Klobouk dolů. Lze stěží uvěřit, že šťáva z Noni analgeticky dosahuje 75 % účinnosti morfia, zatímco podporuje „duševní jasnost“ a reguluje spánkový režim. O dalších zmíněných účincích ani nemluvě. Nicméně…přes jistou skepsi jistě nemůžeme upřít plodům této rostliny obsah prospěšných látek a široký okruh příznivců. Poměrně zřetelně je však na tomto případu ovšem vidět problematiku často do krajnosti vybičované propagace doplňků stravy a nutnost zachovat si jistou dávku selského rozumu. Řada doplňků stravy (a to lze říci s určitostí) napomáhá našemu organismu vypořádat se s některými zdravotními problémy a zlepšit jeho celkový stav – nejde však o léčiva, ani o zázračné a všemocné řešení zdravotních problémů. Kdyby ano, osobně a ochotně zkombinuji několik vhodných doplňků, zcela očistím svůj organismus, snadno a bez cvičení shodím přebytečné kilogramy, zlikviduji obtěžující bolest zad způsobenou hrbením nad klávesnicí, prozářím se duševní jasností, pročísnu svou lesklou srst a prost nemocí, s neprorazitelným imunitním systémem upadnu do šťastného, stresu prostého, regulovaného spánkového režimu. Pevné zdraví!

Rudolf Hála

Zdroje: www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/ 17/09_zdravotni_tvrzeni.pdf http://www.ordinace.cz/clanek/pupalka-dvouleta/ http://bylinky.doktorka.cz/echinacea-neboli- -trapatka-nachova/ http://www.zdraveveci.cz/news/fenomen-noni1/

ZDY5MGM3Y