PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Lékům i pacientům Alphegy do Alzy pomůže Alliance Healthcare



Lékům i pacientům Alphegy do Alzy pomůže Alliance Healthcare

RNDr.Martin Štula, finanční poradce Štula Consulting

Důležitá informace ze světa farmaceutického businessu v ČR přišla v posledních týdnech.  Alza se rozhodla vstoupit do farmaceutického trhu a bude novým konkurentem lékáren.

Alza je největším hráčem na poli internetového prodeje. Alliance Healthcare je součástí největší světové lékárenské skupiny, kam patří též největší lékárenské  řetězce Walgreens Boots. Oddělení farmacie v Alze buduje Rudolf Matějka, který právě pro Alliance Healthcare v minulosti pracoval a v posledním angažmá měl na starost nákupy lékáren pro menší řetězec DRFG – lékárny Na Zdraví. Alliance Healthcare se tedy logicky stal strategickým partnerem Alzy pro distribuci.

Roli soukromých lékárníků, Alphega franchisantů, kteří jsou úzce navázáni na majitele největší světové lékárenské sítě, ukáže budoucnost. Zda bude vlastník řetězců chtít provozovat franchisy, nebo lékárny vlastnit, bude otázka příštích několika let. Vše běží rychle. A e-business ještě rychleji. A proto si  Alliance Healthcare (Walgreens Boots) připravují jiný, nový obchodní kanál. Jestli se budou vozit léky do Alzy nebo Alphegy, je nakonec pro Alliance Healthcare druhořadé.

ZDA1MWEy