PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

MED A ZDRAVÍ




Podle písemných dokumentů se med na našem území produkuje od 5. století n. l. Včelařské patenty byly vydány v roce 1775 pro Moravu a Slezsko a o rok později 1776 pro Čechy. 

SLOŽENÍ MEDUBěhem zrání se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Sacharóza se štěpí na jednodušší cukry (hlavně fruktózu a glukózu) a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější. Med pak dále obsahuje na tisíce dalších užitečných látek – dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat a odhalit. Nejspíš i proto, že co med, to originál. Med je totiž produkt, jehož složení závisí na neustále se měnících přírodních podmínkách.

HLAVNÍ SLOŽKY MEDU


• Fruktóza 30 až 38 % 
• Glukóza 26 až 33 % 
• Sacharóza 1 až 5 % 
• Vyšší cukry 1 až 10 % 
• Voda 17 až 18 % 
• Enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza) 
• Vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C) 
• Minerály 0,1 až 1,0 % (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď) 
• Organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová) 
• Aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin) 
• Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky) 
• Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin) 
• Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a další) Vzhledem k obsahovým látkám není divu, že je med často nazýván elixírem zdraví a dlouhého žití.

ČESKÝ MED

Musí splňovat přísná kritéria: 
• Obsah vody v medu nesmí být více než 18%. 
• Obsah hydroxymethylfurfuralu nesmí být více jak 20 mg/kg. Hydroxymethylfurfural vzniká při zahřívání glukózy a fruktózy. Jeho přítomnost v medu poukazuje na stáří či zahřívání medu. 
• Obsah sacharidů nesmí být více jak 5%. 
• Med musí pocházet z České republiky a nesmí mít příměsi cizího medu Občas narazíme na bio med. Tento pojem je však zcestný, protože pravý med nesmí být nijak upravený ani ošetřovaný. Takže každý nezávadný med je bio.

DRUHY MEDUKVĚTOVÝ MED

Květový med vzniká z nektaru, který pochází z květů rostlin. V květovém medu převažují hlavně glukóza, fruktóza, více vitamínů, pyl, méně minerálních látek, voda max. 19 % a pro lidské tělo lehce stravitelný. Vytáčí se v jarním období. Květový med se dá rozdělit podle rostlin, z kterých nektar pochází: 
• akátový med – má vůni a chuť po akátových květech, vyznačuje se průhlednou mírně nažloutlou barvou a dlouho zůstává v tekutém stavu 
• lipový med - má lahodně jemnou chuť a vůni 
• řepkový med - velmi častý med, který se vyznačuje žlutou barvou a tendencí rychle krystalizovat

LESNÍ MED

neboli medovicový med se získává z hmyzem předělané mízy stromů. Tento med je obohacen o větší množství minerálů a vitamínů, ale obsahuje i větší množství baktericidních látek. Vytáčení začíná až v letních snůškách, má palčivější chuť a lepší vůni. Krystalizuje mnohem později a je tmavé barvy. Z prvního medobraní je květový med, z druhého smíšený. Třetí medobraní bývá medovicové.

PASTOVANÝ MED

Někdy se také můžete setkat s pojmem pastovaný med. Pastování se provádí proto, že některé medy nám rychle zkrystalizují a obtížně se spotřebovávají. Pastováním medu se provádí řízená krystalizace, krystaly medu se zakulatí a tím z medu vznikne dobře roztíratelná pasta. Nejčastěji se pastuje květový med, který má tendenci rychle krystalizovat.

NEŽ ZAČNETE MED UŽÍVAT

Jak jsme již zmínili v úvodu, med obsahuje silné přírodní kyseliny a ty mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Jestliže po požití medu objevíte vyrážku nebo pupínky, popř. jiné nepříjemné nežádoucí reakce (svědění těla, dušnost), med ihned přestaňte užívat!

VYUŽITÍ MEDU


• Zánět horních cest dýchacích Tlumí zánět a bolest. Používá se jako sladidlo průduškových čajů a dále samotný s máslem nebo rozmixovanou cibulí. 
• Virový zánět jater, žlučníku a poškození jaterní tkáně vlivem užívání léků Doporučuje se 3x denně polévková lžíce medu a dále slazení všech tekutin (náhradou za řepný cukr). 
• Žaludeční a duodenální vřed Med při vyšší koncentraci snižuje sekreci žaludečních žláz a je vhodným doplňkem v potravě při konzervativní léčbě. 
• Nespavost Pro uklidňující účinek medu se podávají 1 až 2 lžičky před spaním. 
• Dětské anémie
Med obsahuje ve stopových minerálech vstřebané železo a měď, zvyšuje hodnoty hemoglobinu. Po 4 měsících používání medu se hodnota hemoglobinu u pacientů zvýšila o 8 %. 
• Neurasthenické projevy u dětí
Med má sedativní účinek, je vhodný k vylepšení těchto stavů. • Rekonvalescence a vyčerpání organizmu Med obsahuje jednoduché cukry, které se vstřebávají přímo do krve, podává se ke konzumaci v nápojích i samotný.

• Pro seniory
Včelaři říkají, že co pro kojence znamená mléko, je pro starého člověka v potravě med. Při užívání zlepšuje střevní peristaltiku, působí uklidňujícím účinkem a předchází zhoršení arteriosklerózy. Sklenice kvalitního medu tedy prospěje našim babičkám více než velká bonboniéra. 
• Činnost jater
Dodává-li se organizmu med v nadbytku, ukládá se jako glykogen, zlepšuje svalovou činnost a podporuje činnost jater. Dodáváme-li v nadbytku rafinovaný cukr, ukládá se v organizmu jako cholesterol a tím zhoršuje arteriosklerózu. Med obsahuje PP faktor, který rozšiřuje cévy a zesiluje přívod živin a kyslíku do tkáně. V játrech se krev zbavuje jedovatých zplodin trávení, proto potřebují být zdravá, aby byl zdravý celý organismus. 
• Věnčité tepny a srdeční sval
Med přispívá k rozšíření věnčitých srdečních tepen a k lepšímu prokrvení srdečního svalu, dodává hroznový cukr, vitamíny B a C, stopové prvky draslík a hořčík. 
• Otravy houbami
Podání teplého mléka a medu při první pomoci podpoří poškozená játra. Dává se několik lžic medu v teplém mléku nebo čaji. Je ale bezpodmínečně nutné, aby postižený navštívil ihned lékaře. 
• Paradentóza zubů
Ve vyzrálém medu a ve víčkách zavíčkovaných medových plástů (tzv. voští) jsou inhibiny, které působí proti rozvoji baktérií. 
• Hnisavé rány
Med aplikovaný na hnisavé rány pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a rány oživuje. Lze jím ošetřovat bércové vředy, za války byl používán k hojení poranění. 
• Po epidemickém zánětu jater
Pacienti, kteří prodělali toto onemocnění často trpí poruchami zažívacího traktu, křečovitými bolestmi ve střevech a průjmy. Doporučuje se 2x denně lžíce medu ve sklenici jablečného moštu po dobu 2 měsíců. 
• Noční pomočování dětí
Děti mívají živé sny, med jim přináší klidný spánek a jejich psychika se zlepší. 
• Prořezávání zoubků u dětí
Med snižuje hladinu fosforu v krvi a tím otupuje vnímání bolestivých pocitů. 
• Chřipka a senná rýma
Žvýkání odvíčkovaných voskových víček během vytáčení medu (voští) působí příznivě u zánětů horních cest dýchacích i u senné rýmy. 
• Ženy v těhotenství
Pro celkové zlepšení průběhu těhotenství se maminkám radí zvýšená konzumace medu, stopové prvky, vápník a fosfor zvyšují odolnost organizmu děťátka a doplňují výživu matky. Každý člověk reaguje na různé podněty jinak. Co jednomu pomůže, nemusí na druhého působit stejně. Med a včelí produkty nejsou všelékem, ale mohou příznivě ovlivnit léčení některých nemocí. Český med je velmi kvalitní a známý v celé Evropě. 

VĚDĚLI JSTE, ŽE .... 


• Hlavní význam včel nespočívá v poskytování medu, ale v jejich schopnosti opylovat hmyzosnubné rostliny. Když hodnotíte ekonomický přínos včelařství, tak 80-90 % připadá pěstitelům plodin (zemědělci, sadaři, zahrádkáři) a 20-10 % chovateli včel. 
• K získání 1 kg medu musí včely navštívit alespoň 5 milionů květů, životní dílo jedné včely je asi 9g medu. 
• Včela mává křídly rychlostí 180ti mávnutí za vteřinu. 
• Včelí matka naklade ročně 200 000 vajíček. Ve vrcholném období vývoje včelstva denně naklade až dvojnásobek své vlastní váhy. Pro srovnání slepice by musela denně snést asi 25 vajec. 
• Češi významným způsobem ovlivnili historii včelařství, neboť medomet, který se používá k vytáčení medu, je vynálezem majora Františka Hruschky. Ten v roce 1868 objevil, že lze využít odstředivé síly k získání medu z plástů. Do té doby včelaři získávali med vykapáním vylisováním nebo vyvářením voštin.8

MEDOVÝCH PŘIKÁZÁNÍ


1. Med uchovávejte v temnu ve skleněných nebo porcelánových nádobách, ideálně při teplotě 15 °C. Ke snížení enzymatické aktivity medu na polovinu dojde zhruba po 4 letech, skladuje-li se med při teplotě 20 °C. 
2. Nádobu s medem vždy dobře uzavírejte. Vzdušná vlhkost může narušit horní vrstvy medu. Med je totiž silně hygroskopický. 
3. Každý pravý med časem krystalizuje, některý dříve, jiný později. Krystalizací se však hodnota medu, chuť ani vůně nemění. Zkrystalizovaný med je vhodný ke slazení teplých nápojů i jako pomazánka. Potřebujete-li med v tekutém stavu, stačí ponořit sklenici s medem do vodní lázně teplé do 40 °C a za krátkou dobu bude med v původním stavu. Ještě jednodušší způsob je položit sklenici medu na teplý radiátor. 
4. Medem můžete nahradit část cukru nebo celou dávku cukru uváděnou v předpisech. 1 litr medu váží 1,25 kg a jeho celková sladkost je 75 % sladkosti cukru. 
5. Med má ve zvýšené teplotě karamelizující vlastností, proto veškeré druhy pečeného cukroví s přísadou medu mají temnější barvu. 
6. Při pečení z medu je třeba pokaždé přidat jedlou sodu, která neutralizuje kvasy obsažené v medu a zkypří těsto. 
7. Při pečení medového těsta je třeba teplotu pečení zvýšit o 15 °C než je uvedeno při pečení s cukrem. 
8. Při zařazování medu do jídelníčku berte v úvahu, že med je vysokoenergetická potravina. Za rozumnou dávku ve výživě dětí se pokládá 30 g denně, u dospělých nemá denní dávka přesáhnout 100 g. Kalorická hodnota 100 g medu představuje 303 kcal, 1 lžička má 23 kcal. A co Vy, milí čtenáři? Má ve Vaší kuchyni med nezastupitelné místo? Používáte i další včelí produkty a včelí kosmetiku? Podělte se o Své zkušenosti na našem webu aktivneozdravi.cz nebo se zeptejte včelaře na vše, co Vás k danému tématu zajímá. Pokud Vás včelaření zaujalo, neváhejte a zkuste získat domácí med.

RADA NA ZÁVĚR

Dáváte si med do čaje? Vždy chvíli počkejte, nedávejte jej do vařící vody, protože tím se léčivé látky zničí. Teplota vody, do které med přidáme, by měla být maximálně 50 stupňů!

A NA ÚPLNÝ ZÁVĚR

„Dobře osazený úl a správné ošetřování včelstva jest tou nejlepší domácí lékárničkou.“

Lucie Pavlisková

HANDL,B. : Včelí produkty ve výživě člověka a v lékařství, 1990, str.23

NGVjN