PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Michele Boiron v Praze



Miche`le Boiron v Praze

Mgr. Lucie Zímová

V loňském roce měla odborná veřejnost jedinečnou možnost zúčastnit se konference, kde jedním z hlavních hostů byla lékárnice, paní Michele Boiron, dcera Jeana Boirona, jednoho ze zakladatelů největší farmaceutické firmy vyrábějící homeopatické léky.

Paní Michèle Boiron se jako lékárnice se čtyřicetiletou praxí během své přednášky zaměřila hlavně na lékárníky a farmaceutické asistenty, přičemž zdůraznila nutnost spolupráce mezi lékárníkem a lékařem.

Lékárník je v otázkách zdraví prvním poradcem rodiny. Během studia farmacie získal patřičnou odbornost a pro pacienta je velmi snadné ho kontaktovat a prokonzultovat s ním zdravotní potíže. Vydává léky předepsané lékařem a je schopen odpovědět na otázky týkající se praktických a terapeutických aspektů drobných neduhů celé rodiny. To je jeho nezastupitelná role a oprávněná kompetence.

Paní Michèle Boiron nám předala své zkušenosti, jak tuto roli zvládnout v současném světě, kdy pacienti přicházejí informováni z médií a internetu. Několikrát během přednášek zdůraznila, kde má působení lékárníka limity a kde již nastupuje kompetence lékaře.

Na světě je 300 miliónů lidí, kteří se léčí pomocí homeopatie a 400 tisíc zdravotníků, kteří volí homeopatii jako léčebný postup.

Proč bychom měli zvolit homeopatii pro své pacienty?

– je účinná

– bez vedlejších účinků

– bez kontraindikací k ostatním lékům

– vhodná, pokud neexistuje účinná klasická léčba

– vhodná, pokud dochází k opakovaným onemocněním

– umožňuje preventivní přístup

 

Komu můžeme
homeopatické léky doporučovat?

– těhotným ženám

– kojencům a malým dětem

– starým lidem s polymedikací

– pacientům podstupujícím náročnou léčbu pro zmírnění dopadu vedlejších účinků

– sportovcům

– zvířatům a domácím mazlíčkům

 

Podle paní magistry se poslání lékárníka dnes mění na celém světě. Díky homeopatickým lékům můžeme našim pacientům nabídnout další účinnou možnost léčby a uspokojit naši klientelu v souladu s našimi etickými zásadami, jež jsou základní hodnotou naší profese. Neměl by se z nás stát supermarket, ale spíše rodinní poradci, měli bychom mít bližší kontakt s pacienty. Ze svých letitých zkušeností nám radí, abychom na každého pacienta, který vchází do lékárny, pohlíželi jako na přítele, kterého jsme dlouho neviděli.

Paní Michèle Boiron svou první odbornou přednášku věnovala Homeopatii a těhotenství. V tomto období může lékárník pacientce poskytnout cenné rady a přednostně doporučit homeopatické léky. Zmiňovala léky na těhotenskou nauzeu, zažívací potíže, syndrom těžkých nohou, poruchy spánku a obavy z porodu. Při řešení těchto potíží jsou homeopatické léky velmi účinné, nebyly zjištěny žádné kontraindikace a nežádoucí účinky, což je v těhotenství důležité. Pro lékárníka jsou tyto indikace jasné, je potřeba homeopatické léky znát a umět položit správné a cílené doplňující otázky.

V další přednášce se paní Boiron zaměřila na Homeopatii a malé dítě. Rodina se často poprvé setkává s homeopatií prostřednictvím dětí. Maminky vyhledávají jiné terapeutické možnosti, aby děti ochránily před nežádoucími účinky některých léků. Paní magistra se zaměřila na homeopatické léky při akutních trávicích potížích, traumatismech, běžných katarech a horečkách, představila nám léky na poruchy spánku a chování. Opět zdůraznila, že lékárník má kompetenci řešit jen akutní situace. Zde je spolupráce lékaře a lékárníka velmi důležitá. Lékař léčí terén pacienta na základě důkladného klinického vyšetření a kompletní anamnézy, lékárník je k dispozici, když se vyskytnou akutní potíže.

V České republice máme málo lékařů homeopatů, takže lékárníci často nemají pacienty se složitějším problémem kam poslat.

Na druhé straně je pro lékaře homeopata výhodné, když pacient chodí do lékárny, kde homeopatii rozumí a podporují ji.

Pravidlo lékárnické preskripce

– Omezte se na akutní, nerecividující případy

– Vyznačte frekvenci a délku léčby. Zpočátku je vhodné podávat lék často, prvních 24h každou hodinu, pak prodlužovat intervaly na základě zlepšení stavu a přestat s podáváním, jakmile symptomy odezní.

– Doporučte návštěvu lékaře, pokud nedojde k výraznému zlepšení maximálně do 48 hod.

– Aby mohl pacient dodržovat preskripci, předejte mu rady písemně i s uvedenými dávkami

– Homeopatickou i alopatickou léčbu lze podávat společně.

Elegantní a charismatická dáma celý svůj život zasvětila farmacii. Kromě přednáškové činnosti napsala několik úspěšných knih o homeopatii. Práci Michèle Boiron ocenila francouzská ministryně zdravotnictví nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem čestné legie za pomoc  dětem.

Pokud si chcete rozšířit své znalosti o homeopatii, doporučuji obrátit se na Homeopatickou lékařskou asociaci.

Jedná se o sdružení lékařů, klinických psychologů, doktorů a magistrů farmacie praktikujících klinickou homeopatii.

HLA si klade za úkol zastřešit klinickou homeopatii a podporovat její zastoupení v každodenní léčebné praxi.

 

K hlavním cílům Homeopatické lékařské asociace patří:

– aby každý lékař a lékárník znal homeopatii, její možnosti a limity

– aby každý pacient dostal správný a co nejšetrnější lék, ať je homeopatický, či jiný

– aby odpovědné instituce počítaly s homeopatií jako účinnou léčebnou metodou.

N2EyNDQ