PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Mořská řasa Lithothamnion



 

Mořská řasa Lithothamnion

Unikátní zdroj minerálů a stopových prvků na podporu pohybového aparátu

V posledních letech se různí vědci a lékaři zaměřili na studium unikátního multiminerálního komplexu, který pochází z červené mořské řasy Lithothamnion calacareum. Jedná se o unikátní zdroj vápníku a hořčíku a dalších 72 důležitých stopových prvků jakými jsou zinek, železo a jiné. Uhličitan vápenatý je zde obsažen v takové formě, která zajišťuje jeho lepší biodostupnost lidskému organizmu. Tato vlastnost byla ověřována četnými studiemi, které nejčastěji měří sérové hladiny hormonu parathormonu (PTH), který je zodpovědný za vyplavování vápníku z kostí. Komplex minerálů získaný z této mořské řasy sérovou hladinu parathormonu prokazatelně snižuje a je tak právě vhodným přípravkem v boji proti různým nemocem, jako je osteoporóza, osteoartritida aj. Správný vzájemný poměr vápníku a fosforu je nezbytný a závisí na něm rovnováha vápníku v organismu. Jakýkoliv jiný poměr je nepříznivý. Menší množství fosforu způsobí nedostatek hmoty pro tvorbu kostí. Větší množství fosforu, které nás většinou trápí více, snižuje vstřebávání vápníku ze střeva. Fosforu většinou přijímáme ve stravě dvakrát až třikrát více, než by bylo třeba. Proto je vhodné užívat takový zdroj vápníku, který nebude zároveň zdrojem fosforu, kterého máme nadbytek. Tento vyvážený poměr je právě v této mořské řase a je tak ideálním zdrojem vápníku pro lidský organizmus.

Existuje mnoho studií, které především sledovaly, jak užívání komplexu minerálů pocházející z mořské řasy Lithothamnion má vliv na úbytek kostní hmoty. Studie, provedená ve výzkumném centru v Minnesotě v USA. Jejím subjektem bylo 12 žen před menopauzou (průměrný věk 28,8 let). Těmto ženám byl podáván vápník z mořské řasy nebo ve formě uhličitanu vápenatého nebo placebo. Laboratorní výsledky krve prokázaly, že u žen, které dostávaly Aquamin, byla výrazněji zpomalena tvorba PTH než u ostatních skupin. Jak už byl řečeno parathormon (PTH) je hormon přímo zodpovědný za vyplavování vápníku z těla a je tedy žádoucí, pokud se daří jeho hladinu v krvi snižovat nebo držet na co nejnižších hodnotách. Výrazné pozitivní účinky byly prokázány na studiích u pacientů s osteoporózou, kdy dlouhodobě podávaný přípravek obsahující minerály z mořské řasy dokázal projevy nemoci zastavit nebo minimálně výrazně zmírnit její negativní vývoj. Jedna ze studií, které se zúčastnilo 70 lidí ve věku od 25-70 let, kteří měli výraznější bolestivost kloubů různého původu (například z důvodu zánětu), prokázala, že u skupiny, která (v rámci 12-ti týdenní kúry) brala komplex minerálu z mořské řasy, se výrazně snížila bolestivost kloubů a dokázali bez bolestivých projevů ujít mnohem delší vzdálenosti než před jeho užíváním.

Na základě unikátního složení multiminerálního komplexu v kontextu se studiemi, které s ním byly prováděny, je jeho užívání vhodné pro všechny věkové skupiny lidí, kteří trpí bolestivostí kloubů, ať již z jakékoliv příčiny (zánětlivá onemocnění, degenerativní onemocnění, z důvodu nadměrné zátěže apod.). Dále je významný pro všechny, u kterých byl prokázán úbytek vápníku, a mají nebo mohou mít v budoucnosti osteoporózou, osteoartritidu a a podobná onemocnění. Příjem minerálů z tohoto unikátního přírodního zdroje dokáže zvýšit efektivitu vstřebávání vápníku a zabránit tak rychlému úbytku kostní hmoty. Neméně důležitou skupinu pak představují pacienti všech věkových skupin se zlomeninami, u kterých napomáhá správnému a rychlému hojení.

 

 

 

MGNlYjk