PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

MUDr.David Tomášek: Bezjizvá operace prsů



MUDr. David Tomášek:

Bezjizvá operace prsů

Zvětšení prsou je v současné době velmi běžná záležitost a provádí ji úspěšně řada pracovišť. Není však zvětšení jako zvětšení. Lišit se mohou ve velikosti, tvaru a kvalitě implantátu, ale především typem řezu a precizností jeho provedení.

V našem centru Precizia již od devadesátých let provádíme tzv. „bezjizvé“ zvětšení prsou, které je typické řezem z ohybu z pažní jamky. Vyplývá z toho, že operační vstup tedy jizva někde být musí, ale v podpáždí je nejméně jizva vnímatelná. Tento postup nabízí jen velmi málo klinik/operatérů, protože je to postup velmi náročný na čas, preciznost a především zkušenosti.  My v našem centru Precizia, ale tento typ řezu provádíme nejčastěji, protože víme, že vložené úsilí do tohoto typu řezu, se odrazí v maximální spokojenosti klientky. Největší výhodou tohoto postupu je totiž absence jakýchkoliv jizev v oblasti prsou. Jediná jizvička je schovaná v ohybu kůže v pažní jamce.  I při detailním pohledu na prsa, například při intimních chvílích s partnerem, tak nelze poznat, že se provedlo zvětšení prsou estetickou plastickou chirurgií.

Klasické postupy zvětšení prsou, jako je řez z podprsní rýhy anebo přes dvorec, jsou velmi preferované operatéry především díky snadnějšímu vložení implantátu. Tento postup je pro většinu operatérů pohodlnější a méně rizikovější, nicméně pro klientku je to postup zřetelnější. Na naší klinice tyto postupy téměř již neprovádíme, protože až na výjimky neexistují důvody proč augmentaci prsů dělat těmito klasickými postupy, když to jde udělat stejně dobře i „bezjizvým“ způsobem, který klientce přinese další úroveň benefitu.

Víme, že „bezjizvé“ zvětšení prsou nezvládne každý, a že je potřeba mít velké zkušenosti a cit pro pečlivost a detail – a to je přesně to, co naše centrum Precizia nabízí. Zárukou jsou desítky spokojených klientek, které bezjizvé zvětšení prsou na naší klinice podstoupily.

Vhodná indikace

Pro koho je výkon vhodný, kdo jej může podstoupit?

Provedení augmentace řezem z pažní jamky (axily) je vhodné pro většinu žen, které se rozhodnou pro zvětšení prsou pomocí implantátů.

Při „bezjizvém“ zvětšení prsou jsou preferovány kulaté implantáty, které jsou díky vysoké kohezivitě obsaženého gelu pro tento operační přístup vhodné. V kombinaci s uložením implantátu pod sval, kdy je implantát lépe upevněn a drží tvar ve správných partiích poprsí, je docíleno maximálně přirozeného vzhledu prsou.

Kontraindikace a rizika

Kdo jej naopak podstoupit nemůže, co je kontraindikací k výkonu a proč? Jsou s výkonem spojená nějaká rizika? Jaké jsou možné či nejčastější komplikace?

„Bezjizvé“ zvětšení prsou není vhodné pro ženy s výrazně povislými prsy, u kterých je vhodnějším zákrokem modelace prsou. Při modelaci je možné zároveň prsa zvětšit implantáty – v tomto případě se však volí operační přístup pod prsním dvorcem, či z podprsní rýhy, neboť jizvy na prsou jsou vzhledem k modelaci nevyhnutelné.

K „bezjizvému“ zvětšení prsou se váže řada možných rizik a komplikací, stejně jako u augmentací z ostatních operačních přístupů.

Součástí každé předoperační konzultace je poučení o možných rizicích tohoto zákroku. Věnujte vždy těmto informacím dostatečnou pozornost.

Průběh výkonu (ošetření)

Jak probíhá výkon? Předchází mu nějaká příprava? Provádí se v lokální či celkové anestezii? Je bolestivý? Probíhá ambulantně či s hospitalizací? U chirurgických výkonů - kde budou ve výsledku jizvy?

„Bezjizvé“ zvětšení prsou probíhá v celkové anestezii a trvá zhruba 2 hodiny a po provedení operace je vhodná hospitalizace 1-2 dny.

Vzhledem k provedení celkové anestezie je nutné před zákrokem podstoupit předoperační vyšetření (laboratorní vyšetření, EKG, ultrazvuk prsou).

Po zavedení celkové anestezie operatér zvolí nejvhodnější místo v podpaží pro co nejšetrnější operační řez, ideálně přesně v polovině podpažního ochlupení, v místě kožní vrásky. Přesné umístění v této vrásce při dobře zhojeném řezu zajistí, že jizva prakticky zanikne a zároveň zajistí vhodný přístup pro umístění implantátu pod sval.

Následuje tumescence - přeplňování tkáně roztokem obsahující adrenalin – které vede ke stažení cév a tím je omezeno krvácení v místě vstupu a dutiny pro implantát. Po vložení implantátu do vytvořené dutiny se zavádí drenáž (úzká trubička na permanentní odsávání sekrece), která je vyvedena operační ranou a odstraněna druhý den po operaci. Jizva po zavedení drénu je tedy schovaná v místě jizvy po vložení implantátu a po zahojení téměř zaniká.

Bezprostředně po výkonu (ošetření)

S čím musí pacient počítat? (např. podráždění pokožky, modřiny, otok, bolestivost)

Vzhledem k umístění operačního přístupu v podpaží je bezprostředně po výkonu omezen pohyb paží, který může být i pocitově bolestivější.

Při neopatrném uvolňování tkáně v podpaždí nebo anatomické atypii lymfatických cest může dojít k nevýznamnému poškození lymfatických cest, které může vést k bolesti v podpaží či přechodnému otoku paže.

Zároveň je nutné z dutiny pro implantát odsávat přebytečnou sekreci v prvých 24 hodinách pomocí drénů. Jejich odstranění může být nepříjemné.

Bezprostřední péče o operovanou krajinu spočívá v intenzivním chlazení první noc, což působí i jako analgetikum a i prevence zbytečných otoků.

Doporučený pooperační (pozákrokový) režim

Jaký režim je třeba dodržet? Je nutno nosit speciální prádlo? Jaká jsou omezení pohybu či běžných aktivit? Může se pacient ihned vrátit ke svému běžnému režimu během 24h nebo musí počítat s delší rekonvalescencí (nutná pracovní neschopnost - jak dlouho)? Při ošetřeních v obličeji u žen - kdy možno aplikovat make-up? U chirurgických výkonů - péče o jizvy, další praktické informace: kdy na sluníčko, kdy sport a plná fyzická zátěž, koupání/plavání, atd.

Po propuštění do domácího ošetření (druhý den po operaci) je nutno dodržovat klidový režim, který je nezbytný pro správné umístění a upevnění implantátů. První dva měsíce po operaci se nedoporučuje zvýšená fyzická námaha. V tomto období je preferováno pouze sprchování, ne koupání.

Nezbytnou součástí režimu po zákroku je komprimace hrudníku tak, aby se implantáty správně umístily a nedocházelo k jejich pozdějšímu posunu. Fixaci zajišťuje odnímatelný pruh na prsa, který se přikládá na první 2-3 týdny na horní kvadranty prsů. Ve zvláštních případech se přikládá i elastická podprsenka bez košíčků, tzv „lambáda“, kterou se snažíme udržet vlastní prsní žlázu nad implantáty (v případě povislejších prsů). Tato kompresivní podprsenka se nosí dle stavu minimálně měsíc po operaci.

Výsledný efekt

Co je výsledným efektem zákroku? Jakou má trvanlivost? Lze výkon opakovat? Za jak dlouho? Lze jej kombinovat či doplnit jiným výkonem (ošetřením)?

Výsledným efektem operačního postupu z podpaží (axily), tzv. „bezjizvého“ zvětšení prsů je maximálně přirozený vzhled a absence jizev v oblasti prsou. Jediná jizva, která je vidět, je umístěna na „neviditelné“ místo do podpaží, kde si ji nikdo s podobným zákrokem nespojuje. Sebevědomí ženy je tedy maximálně posíleno.

Vzhledem k náročnosti tohoto postupu je vhodné zákrok podstoupit u takového operatéra, který má konkrétně s tímto zákrokem dostatek zkušeností.

 

 

 

MDc4YWNl