PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

MUDr. David Tomášek - rozhovor



 MUDr. David Tomášek: „Doktorem jsem chtěl být 
už od druhé třídy“

V úvodu by nás zajímalo, co vás k plastické chirurgii vlastně přivedlo, proč jste se před lety rozhodl právě pro tento lékařský obor?

Když mi bylo asi dvanáct, tak jsem viděl v televizi český film o plastickém chirurgovi (Brodský) který chtěl dokázat, že změní povahu člověka plastickou operací a vyměnil obličej lumpovi za obličej kastelána (Filipovský). Doktorem jsem chtěl být už od druhé třídy, ale až (nebo už) ve dvanácti jsem se ujistil o konkrétním oboru.

Předpokládám, že zvětšení prsou je jedním z nejčastějších zákroků na poli estetické chirurgie. Můžete nám, prosím, říci něco víc o „bezjizvé“ metodě zvětšení prsou?

Principem bezjizvosti není stav, že bych žádný operační řez pro vložení implantátu neprováděl, jde jen o to, že jej provádím na nejméně viditelném místě v podpaždí ve vrásce, která vzniká zalamováním paže a trupu. Jizva pak není prakticky vidět.

Jaké další zákroky estetické plastické chirurgie se řadí k těm nejčastějším?

Nosy, Facelifty, Blefaroplastiky, Liposukce, ale také operace intimních krajin – Labioplastiky, plastiky hráze po poranění porodem, prodloužení penisu apod.

A jaké požadavky klientů jsou velmi málo časté, či řekněme unikátní?

Třeba zvětšení lýtek implantátem, zvětšení brady implantátem, použití Endotinu na facelift střední třetiny obličeje, nebo lift obočí.

Existuje i v tomto oboru něco jako „hit sezóny?“. Třeba v závislosti na snaze kopírovat celebrity?

Celebtity se kopírují třeba operací nosu, to často klientky nosí fotky svých „představ“. Naštěstí vzor podle Angeliny Jolie odstranit si prsní žlázu a vložit tam implantát se neujal, protože je to nesmysl. Časté jsou operace intimních částí těla jak u žen tak i u mužů.

Dokážete říci, jaký byl dosud váš nejkomplikovanější zákrok, ať už na poli estetickém či rekonstruktivním?

Nemohu říci, že se pouštím do tak komplikovaných zákroků, aby ohrozily život klienta, neboť estetická chirurgie nemá být riziková. Jednu situaci bych ovšem uvedl a to byla z té sféry zdravotní - rekonstrukční, kdy jsem odstraňoval veliký nádor na krku, který histologie před výkonem ukázala jako nezhoubný. Operoval jsem to tak, aby nebyly vidět jizvy, tedy z tak zvaného Faceliftového řezu, tedy tak, jak se dělá plastika obličeje Facelift. V průběhu operace však klinický nález potvrdil zhoubné prorůstání nádoru do dalších anatomických vrstev krku. Výsledek byl uspokojivý, klient i ve spolupráci s onkology se na tuto diagnosu vyléčil. Měl však pozdní komplikace po ozařování, ale alespoň jsme mu prodloužili život o pár let. Dokonce se mi stal přítelem, a jelikož byl slavný herec dětských rolí a ještě si občas zahrál, jako dospělý, byl jsem rád, že jsme mu pomohli. Vzhledem k tomu, že tuto situaci sám ventiloval v mediích, tak mi rodina nebude mít za zlé, když uvedu, že se jednalo o Michaela Hofbauera, kterého jsme na počátku loňského roku ztratili. Byl to moc primový člověk.

V roce 2004 jste byl jmenován soudním znalcem „oboru zdravotnictví se specializací na chirurgii se zvláštním zaměřením na chirurgii estetickou“. Co je vlastně náplní práce takového soudního znalce, byl by i nějaký konkrétní případ?

Vezmu to od zadu. Konkrétní případ neuvedu ani bez udání jmen klientů, ale i situace by mohly být zavádějící. Jsem soudním znalcem pro zdravotnictví obor chirurgie se zvláštním zaměřením na chirurgii estetickou, protože v té jsem nejzkušenější, neboť prakticky jenom toto dělám od roku 1993. Mojí povinností je posoudit, zda chyboval lékař, klient, či náhoda, nebo nečekané komplikace a toto soudu sdělit. Jinak tuto práci dělám s nevolí. Často se totiž laici-subjektivně poškození klienti nedomůžou „své“ pravdy jsou zklamaní mým oborem jako takovým a to mne mrzí. Na druhé straně je u nás zákon takový, že když udělá operatér třeba jen chybu v dokumentaci a je při tom velmi šikovný, tak proces prohraje a on se pak na mne kouká skrze prsty. Není to “žádný med“.

Jaký druh zákroku je pro vás osobně profesně nejzajímavější?

Rozhodně nos. Jsem žák primáře Fahouna z původního Ústavu lékařské kosmetiky v Praze z Jungamannovy ulice, který zde byl 40 let pod jeho vedením a jsem hrdý na to, že se mohu cítit být jeho žákem právě v nosech, které já operuji podle jeho vzoru většinou v lokální anestezii, což některým klientům moc nevoní – bojí se. Nicméně se domnívám, že je to ideální operační postup, který hned tak někdo neumí.

 

Řekněme, že se rozhodnu něco na sobě změnit a nedám jinak, než že zákrok musí provádět pan doktor Tomášek. Co mám udělat a jaký bude postup?

Zavolat na naši klientskou 
linku Precizia 607990077, 
nebo 604303877, nebo se 
objednat na formuláři 
www.prezia.cz.

NzM2Y