PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

NEBYLA JSEM PŘÍLIŠ CHVÁLENÉ DÍTĚ: Otázky pro Ester Kočičkovou



Ester Kočičková (* 13.1.1968) je, alespoň podle tradičně uváděného výčtu profesí, českou moderátorkou, textařkou, zpěvačkou a divadelní herečkou. Ze všeho nejvíc je ale, jak to jinak říct, zkrátka Ester Kočičkovou. Škatulkovat ji tedy podle klasicky vžitého systému nemá absolutně žádný smysl. A to jak pro její výjimečnou individualitu, kterou se vymyká tradičním, v médiích prakticky denně vláčeným osobnostem, tak pro originalitu, s níž ke všemu, co dělá, přistupuje. A to včetně tvorby i prezentace písňových textů, které hudbou obohacuje její kolega, skladatel Lubomír Nohavica. Kdybych tak chtěl Ester Kočičkovou popsat jedním slovem, nejvhodnější by bylo vypůjčit si je z Alenky v říši divů – Ester Kočičková je zkrátka „svoucná“.

KRÁSNÝ DEN PŘEJI A DOUFÁM, ŽE JSTE ZDRÁVA AŤ TRNÍM VLEZLÝCH OTÁZEK MŮŽETE CESTU PROŠLAPÁVAT SÍLU AŤ MÁTE ODPOUŠTĚT ŽE PÁCHÁM TENHLE HŘÍCH Z POUHÉHO ROZMARU VÁM KLÁST OTÁZKY VE VERŠÍCH.…

Nuž, jak je libo, příteli! Leč, já radš zvolím prózu neb zmožen z veršů tolikých by čtenář ztratil rozum! 

První: HNED ZKRAJE MÍVÁM VE ZVYKU NA DĚTSTVÍ ZAVÉST ŘEČ MŮŽETE, PROSÍM, VZPOMENOUT? BYŤ ZLEHKA, ŽÁDNÁ KŘEČ. Nebyla jsem příliš chválené dítě. Asi proto nemůžu příliš chválit své dětství. 

Druhá: AČ NEZNÁME SE OSOBNĚ JSTE MÉMU SRDCI BLÍZKÁ JAKÝ ČLOVĚK SI SNADNĚJI U ESTER PŘÍZEŇ ZÍSKÁ? A POTOM JEŠTĚ NAOPAK KDO KREV VÁM PROSTĚ SAJE ČÍM ZASLOUŽÍ SI NĚKDO HNED ŽE ZTRATÍTE OŇ ZÁJEM? Mám ráda svérázné osoby se zvláštním humorem. Třeba Vy se svými veršovanými otázkami jste mě znamenitě pobavil! Pravda, tu a tam Vám, myslím, trochu pokulhává metrum… Ale neumíte si představit, s jakými „novináři“ já už jsem musela bojovat. Sedíte s nějakým takovým celé odpoledne v kavárně, kde on se výborně baví, aby pak zjistil, že mu nenahrával diktafon! Další si nechá zaplatit útratu a za týden Vám pošle k autorizaci školní cvičení na téma Rozhovor s někým úplně jiným, psané navíc v holých větách, s hrubkami, bez souvislostí a bez point. A další mistr Vám k autorizaci pro jistotu nepošle nic. Zrovna takoví odborníci mi vadí dost. 

Třetí: JAKO VŽDY TAHLE OTÁZKA NEMŮŽE NÁM TU SCHÁZET NĚJAKÉ MOTTO, CITÁT SNAD ČI OBLÍBENÁ FRÁZE? Jaký šel, takého potkal (to ještě obecně k těm rozhovorům). Anebo - Chytrému napověz, hloupého trkni. Nebo jednoduše – Co zaseješ, to sklidíš, což v populární řeči Chinaski znamená - Jaký si to uděláš, takový to máš. 

Čtvrtá: ŠANSON JE VOLBA NÁDHERNÁ PO KTERÉ DUŠE PRAHNE JAK OSOBNĚ HO VNÍMÁTE A CO VÁS K NĚMU TÁHNE? Jako málo chválená, ale o to sebevědomější holčička, jsem se chtěla stát zpěvačkou, později herečkou. V šansonu je dovoleno obé, často i naráz. 

Pátá: MÍVÁTE TEXTY SVÉRÁZNÉ CO ČASTO FORMU BOŘÍ JE MÍSTO NEBO MYSLI STAV KDE SE VÁM NEJLÍP TVOŘÍ? V noci, v konejšivě setmělém chaosu mého nepříliš dámského pokoje, s očima vpitýma do televizní obrazovky, čím pitomější pořad, tím líp. 

Šestá: ŽEL ŽIVOT NENÍ ZAHRADA V NÍŽ VLÁDNE RAJSKÝ KLID POVĚZTE, CO VÁS DOJISTA DOKÁŽE ROZČÍLIT? Vleklá neschopnost mé vůle zpevnit se.

Sedmá: KDYŽ NEMOC KOLEM OBCHÁZÍ V RUBÁŠI Z KAPESNÍKŮ HNED DO LÉKÁRNY CHVÁTÁTE NEBO JSTE ZNALÁ TRIKŮ, RECEPTŮ NAŠICH BABIČEK BYLIN A RUMŮ V ČAJI PŘED NIMIŽ VZTEKLÉ BACILY ZBABĚLE UTÍKAJÍ? Pokud nejde o zvlášť panickou Ménierovu ataku, řeším rozlady organismu jakousi psychosomatickou autodiagnostikou a následným užitím volně dostupných léků nebo rostlinných drog. Ovšem i byliny si raději obstarávám u odborníků (na tomto místě bych chtěla opravdu srdečně pozdravit kolektiv pracovnic lékárny U kaštanu, Bělohorská 132, Praha 6, díky jejichž fundovanému poradenství jsem na samoléčbu dosud nezemřela)! 

Osmá: STALO SE NĚKDY, ŽIVOTEM UNAVENÁ A SKLESLÁ ŽE CHOPIT JSTE SE TOUŽILA ZCELA JINÉHO VESLA A STÁT SE TŘEBA, CO JÁ VÍM RAČTE SE, PROSÍM, ZASNÍT KREJČOVOU, MNICHEM, SOCHAŘKOU, POTULNOU PRODAVAČKOU BÁSNÍ? Původně jsem se vyučila vychovatelkou, a tohle povolání jsem taky řadu let vykonávala, nejdéle u budoucích řeznic v Písnici, kde je dneska slavná vietnamská tržnice SAPA… Ale školství už by mě stejně lákalo jen okrajově, třeba nacvičit malé divadelní představeníčko s malými dětmi bych zkusila. Nebo bych si zase někdy udělala pár smaltových šperků – měď, pec, kladivo, dráty - ovšem jen pro radost, ne je pak ještě poníženě nabízet turistům na Karlově mostě. A taky bych chtěla vytvořit zážitkový klub, kde by gastronomie a hudba zdaleka nebyly zážitky jedinými a jednoznačnými - jen najít mecenáše! A možná by taky stačilo věnovat se pořádně tomu, co dělám teď.

Devátá: NOHAVICA, TOŤ KUMPÁN VÁŠ LUBOMÍR A NE JAREK SPOLEČNĚ ZDÁ SE TVOŘÍTE HUDEBNĚ PLODNÝ PÁREK JAKOU MÁ POVAHU TEN PÁN CO V TÓNY TEXT VÁŠ HALÍ? (ABYCHOM VŠECHNY ZÁSLUHY VAŠEMU JMÉNU NEPŘIPSALI) Luboš Nohavica je v pravém smyslu slova hitmaker. Akorát se zkrátka nevnucuje. Ty jeho úžasné melodie by měla hrát pořádná rocková kapela nebo symfonický orchestr, měly by mít poněkud veřejnoprávnější texty a zpívat by je měla Lucie Bílá nebo Karel Gott; pak by jim uvěřili třeba i v rádiích. My si to příští, šesté album ale stejně vydáme a zase po svém, abychom pro změnu nevyděsili věrné znalce.

Desátá a jedenáctá: UŽ SCHYLUJE SE K ZÁVĚRU UŽ PŘESTANU VÁS TRÁPIT ČEHO SE S CHUTÍ NA KURÁŽ NEODMÍTNETE NAPÍT? CO PRO POTĚCHU ŽALUDKU MLSÁTE NEJRADĚJI? TO JE VŠE, MOC VÁM DĚKUJI A HODNĚ ŠTĚSTÍ PŘEJI! Momentálně nepiju alkohol, takže případný nedostatek kuráže maskuju zázvorovými dryáky s medem a špetkou cayennského pepře. A jestli si chci pochutnat, pak si dám - ať mě Buddha netrestá adekvátní inkarnací - hovězí nebo kachní carpaccio. Za syrova, samozřejmě.

Filip Rosenbaum

ZWQwNDQ