PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Neutíkej za hranice, přijeď do Hranic



Neutíkej za hranice, přijeď do Hranic

Malebné město Hranice s historickým centrem, kouzelnými uličkami a podloubím, které skýtá v létě příjemný stín a v zimě chrání před nepřízní počasí, ale také příjemné procházky Zámeckou zahradou nebo historickým parkem kolem řeky Bečvy – to je město Hranice, pyšnící se bohatou historií, památkami, kouzelnou přírodou a v blízkém okolí i výjimečnými přírodními zajímavostmi jako je Hranická propast nebo Zbrašovské aragonitové jeskyně.

Dominantou města je renesanční zámek, jehož zvláštností je unikátně zastřešená dvorana. Siluetu města dokresluje synagoga, barokní chrám Stětí sv. Jana Křtitele a renesanční Stará radnice s věží, kam můžete vystoupat a prohlédnout si město z výšky. Historické jádro města zůstalo zachováno a je památkovou zónou. Největší pozornost návštěvníků města budí zrekonstruované Masarykovo náměstí a za návštěvu stojí také židovský hřbitov. Kulturní památkou je také kostel Narození Panny Marie, zvaný Kostelíček a areál přilehlého hřbitova.

Zajímavou technickou památkou jsou hranické viadukty na tehdejší Severní dráze císaře Ferdinanda a také bývalý železniční tunel v místní části Slavíč. Nejdůležitější stavbou 2. poloviny 19. století se stal rozsáhlý areál c. k. vojenských ústavů, pozdější vojenské akademie na západní straně města.

V těsném sousedství Hranic jsou lázně Teplice nad Bečvou, které využívají síly léčivých pramenů kyselky. Díky zázračné kyselce tak vznikly Zbrašovské aragonitové jeskyně, nejteplejší jeskyně České republiky a Hranická propast, nejhlubší zatopená propast na světě. V Infocentru k Hranické propasti se dozvíte o propasti více informací.

Ve městě i v blízkém okolí se nabízí spousta aktivního využití volného času. Nejde opomenout zejména 161 kilometrů dlouhou cyklostezku Bečva, vedoucí od pramenů rožnovské a vsetínské řeky Bečvy, přes Hranice, až po soutok Bečvy s řekou Moravou. Pro ty, kteří kolo nemají, nebo s ním cestovat nechtějí, je ve městě půjčovna kol a také koloběžek, která se nachází v informačním centru na zámku.

V Hranicích si přijdou na své i milovníci dalších sportů, jako je tenis, posilování, workout, golf nebo plavání v moderním aquaparku Plovárna Hranice.

Zájemcům o historii jsou nabízeny komentované prohlídky Hranic. S průvodcem mohou lidé prozkoumat městskou památkovou zónu nebo absolvovat prohlídku po židovských památkách. Bližší informace, ceník a objednávky je možné zjistit v infocentru na zámku.

V Hranicích je několik galerií a muzeí, které nabízejí zajímavé výstavy a expozice. Vyhlášená je Galerie Synagoga, která představuje české i zahraniční umělce zvučných jmen. Aktuální program najdete na www.muzeum-hranice.cz.

Ve městě se koná také spousta kulturních akcí a v letních měsících se promítá v letním kině, které navozuje nezapomenutelnou romantickou atmosféru. Program akcí v Hranicích a okolí najdete na www.kultura-hranice.cz.

A komu by to bylo málo, může prozkoumat třeba naučnou stezku nedalekého Potštátského skalního města nebo větrný mlýn v Partutovicích nebo Skaličce.

Hranicko je také rájem minimuzeí. Snad v každé vesničce v okolí najdete nějaké zajímavé minimuzeum. Například v Bělotíně je Muzeum zemědělské techniky, ve Skaličce námořnické muzeum, ve Všechovicích je expozice významného architekta evropského významu Bohuslava Fuchse, v Hustopečích nad Bečvou je Hudební a filmové muzeum, ale také Lapidárium a Řeznické muzeum. Ve Stříteži nad Ludinou je Muzeum minerálů. Muzea jsou i v dalších obcích v okolí.

Jakkoli bude dlouhý nebo krátký čas, který v Hranicích strávíte, ať už procházkou, jízdou na kole anebo jen posezením v některé z kaváren, město se vám pokaždé odmění. Zanechá ve vás vzpomínku na krásnou přírodu, historické památky, příjemné a upravené prostředí s nádechem starých časů a pohostinnou atmosféru. A to stojí za návštěvu.

 

Kontakty:

Turistické informační centrum

Pernštejnské náměstí 1, 753 01 Hranice

+420 581 607 479/+420 777 499 892

www.infocentrum-hranice.cz

www.facebook.com/mic.hranice

 

 

ZmY5N2Jl