PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Nová biokuchařka Hanky Zemanové



Pečená kuřecí stehna 
s kurkumou a hořčicí

Recept Davida Šaška, který na knize spolupracoval

1. Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kusy, brambory rozpulte (máte-li pěkné biobrambory, tak i se slupkou) a smíchejte v litinovém hrnci, ke kterému máte i těžkou poklici, přidejte lístky šalvěje a trochu soli.

2. Maso osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem a mletým kmínem.

3. Umíchejte si sós z vody s kurkumou a hořčicí.

4. Maso rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a dolní díl. Naskládejte je do hrnce na zeleninu. Zalijte kurkumovým sósem a navrch položte asi 7 kousků másla (tj. cca 50 g nebo trošku více).

5. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. (Hrnec nesmí být příliš velký, stehna by měla být do dvou třetin potopená.) Pečte asi 
2 hodiny. Během pečení kontrolujte a přelévejte výpekem. Případně ještě přilijte trochu vody nebo naopak nechte péct posledních 15 minut bez poklice, pokud je omáčka příliš řídká.

6. Když stehna získají zlatavou barvu, maso je křehoučké a odděluje se od kosti, můžete podávat. Dle potřeby lze přidat sůl či pepř. Stehýnka servírujte spolu se zeleninou a bramborami, se kterými se pekla. Chcete-li uvařit větší množství, nezapomeňte tomu přizpůsobit základní poměr masa i zeleniny, aby byla zachována dobrá chuť. Suroviny se vyplatí odvážit, použijete-li více brambor a zeleniny, výsledek nebude tak lahodný.

2–3 porce / bez lepku

2 kuřecí stehna z biokuřete 
(cca 600 g)

100 g mrkve

50 g petržele

50 g celeru

100 g cibule

400 g brambor

cca 10 menších lístků čerstvé šalvěje

50 g čerstvého másla

1 ½ lžíce jemné dijonské hořčice

1 lžička mleté kurkumy

cca 500 ml vody

sůl, pepř a mletý kmín k dochucení masa

 

Listový salát s divokými 
bylinami a jedlými květy

1. Omyjte saláty, divoké byliny i jedlé květy. Nikdy je nenechávejte máčet dlouho ve vodě, protože se tak vyplaví vitaminy rozpustné ve vodě.

2. Saláty osušte v ruční sušičce. Sušení je klíčový krok k dobrému salátu! Mně vstoupila sušička do života v době, kdy jsem žila rok ve Francii, a od té doby je to nenahraditelný pomocník mého letního salátování! Osušené listy salátu totiž zůstanou křupavé i po lehkém vmíchání olejové zálivky.

3. Tenhle dresink je univerzální a vynikající. Všechny suroviny smíchejte v menší zavařovací skleničce, uzavřete víčkem a pořádně promíchejte. V létě si dělám zálivky vždy více, mám ji v lednici a salát je pak hotový raz dva.

4. Do velké mísy připravte osušený salát s divokými bylinami a dresink vmíchejte až těsně před servírováním. Nakonec posypte jedlými květy.

Ideální příloha k polévkám a salátům

10–15 placiček / vegan 
(pokud smažíte na rostlinném oleji) / bez lepku

pohankové:

150 g bio pohankové mouky Bioharmonie (www.probio.cz)

1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů (prodává například dm drogerie)

400 ml vody

½ lžičky soli

kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo (tj. „ghíčko“), sádlo, bioolej na smažení, kokosový olej)

1. Smíchejte mouku se solí, v pohankové verzi s kypřicím práškem. U hrachových placek přidejte koření a zalijte vodou. Prošlehejte, jako když děláte těsto na palačinky, a nechte chvíli odležet.

2. Na kvalitní nepřilnavé pánvi (např. Le Creuset, Silit apod.) smažte na tuku po obou stranách malé placičky.

 

Bezlepkové placky 
z pohankové mouky

4–5 porcí / vegan / bez lepku

různé druhy listových salátů (množství podle toho, kolik salátu sníte)

hrst mladých lístků divokých bylin (např. ptačinec žabinec, jitrocel, pupeny a malé

lístky pampelišek, mlaďoučké lístky řebříčku, listy čekanky, popence)

hrst jedlých květů – výhradně z vaší chemicky nestříkané zahrady (např. sedmikrásky, fialky, macešky, pupeny i okvětní lístky měsíčku, okvětní plátky růží, listy, květy i pupeny lichořeřišnice…)

dresink:

6 lžic dobrého oleje (já míchám často kvalitní olivový s konopným), 2 lžíce umeocta, špetka soli, čerstvě mletý pepř, 1–2 prolisované stroužky česneku, lžička kvalitní hořčice (nejraději mám celozrnnou bio Zwergenwiese)

Prosím
kontaktujte nás
Pharma News s.r.o.
Jakobiho 326, 109 00 Praha 10, Petrovice
tel.: +420 274 861 189, email: jana.jokesova@pharmanews.cz

Napište nám prosím Vaše dotazy či poznámky ...



ZGI1ZDFl