PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Otázky pro Magdu Malou



Magda Malá (* 14.7.1967) je známou českou, zejména muzikálovou zpěvačkou. Vystudovala Státní konzervatoř v Praze a to v obou pop – jazz. Vidět a samozřejmě slyšet jste ji mohli v muzikálech Dracula, Miss Saigon, Malá mořská víla, Kráska a zvíře, 451° Fahrenheita, Popelka na ledě, aj. Rolí, která ji provází nejdéle, s přestávkami více než dvacet let, je ztvárnění Eponine v muzikálu Les Misérables - Bídníci.

Je maminkou dvou dcer, Magdalenky a Terezky, a mimo řadu dalších profesních zkušeností například z filmu, dabingu či hudební tvorby pro děti, je také zakladatelkou Nadačního fondu Magdy Malé, který pomáhá maminkám s dětmi v tísni.

A abychom nezapomněli, bývala také pravděpodobně jednou z nejmenších hráček basketbalu.

Jak se jí dařilo pod košem, na to se jí můžeme dnes zeptat. Jisté je, že na jevišti rozhodně skóruje!

Hezký den přeji. Já se prostě musím zeptat hned z kraje, jak se vám podařilo tak úžasně zhubnout, jakými dietami či cvičením jste se týrala, kdy a proč jste se rozhodla začít a vůbec by mě, a předpokládám, že i naše čtenáře, zajímal celý průběh tohohle procesu.

Po druhém porodu jsem začala držet různé diety, abych se dostala na svou původní váhu. U žádné jsem samozřejmě dlouho nevydržela a Magdalenka se mi vždycky smála, že zase držím „zítřkovou“ dietu. Až jednou mě, věčné dietářce, mí kamarádi Jakub Smolík a doktor Buben Pavel Hájek doporučili úžasnou dietu, u které nikdy nemám hlad a jídla si vychutnávám. Díky KetoDiet jsem se konečně zbavila přebytečných kil a hlavně se mi upravil i cholesterol. A o to jsem dlouho usilovala.

Teď pro změnu tradičně zabrousíme do dětských let. Sama máte dvě dcerky školního věku, (ačkoliv teď si nejsem jistý, jestli Terezka už šla letos poprvé do školy). Jak jim to ve škole jde a jak to šlo v dětství vám. Uvítám i další vzpomínky z vašeho dětství, které vám zvlášť uvízly.

Terezka jde do školy až příští rok. Magdalenka chodí na Křesťanské gymnázium, kde se velice dobře učí. Na rozdíl ode mě… Jediné, co jsem ve škole zvládala, byl zpěv a přestávky J Pamatuji si, jak jsem vždycky o přestávkách utíkala za učitelkou zpěvu Naďou Šafránkovou, aby si mě poslechla, že jsem se naučila další novou písničku. Vždycky mě trpělivě vyslechla, i když kvůli mně sama pár let neměla vůbec žádné přestávky…

Nebude chybět ani pravidelná otázka, kterou nazýváme „cesta na výsluní“ nebo taky „jak to vlastně začalo“.  Takže, připravte se......... Jak to vlastně začalo? A jak to pokračovalo? Mám samozřejmě na mysli zejména vaše muzikálové působení.

Začalo to v roce 1992, kdy mi jednou pozdě odpoledne zavolal můj kamarád Zdeněk Merta, abych přišla v 9 večer na konkurz do Vinohradského divadla, že ještě někoho hledají do muzikálu. Byla jsem v šoku, absolutně nepřipravená na něco takového, co jsem vůbec neznala, ale na konkurz jsem šla. Něco jsem tam zazpívala a… dostala jsem nabídku alternovat se v roli Eponiny s Luckou Bílou. A tím odstartoval můj muzikálový život.

Prý jste hrávala závodně basketbal. Jak k tomu došlo a jak vám to šlo? Našim čtenářům si dovolím prozradit, že měříte (údajně) 154 centimetrů.

Basket mě moc bavil, v zápasech jsem se i někdy dotkla míče J Dodnes nechápu, proč jsem vždycky musela bránit tu nejvyšší protihráčku… Že by mě brali spíš jako maskota? J

Když vystupujete v jedné roli po velmi dlouhou dobu, (ve vašem případě je asi nejlepším příkladem role Eponiny v Bídnících) mění se nějak váš vztah k dané postavě? Stane se, že už jí třeba máte prostě „plné zuby“, nebo že nějak zasahuje i do vašeho osobního života?

Máte naprostou pravdu. Tím, že jsem dvacet let zpívala Samotářku, tak se mi stala osudovou. Jsem docela ráda, že je tato krásná role už za mnou J

Co vám během dosavadního života přišlo jako nejkrásnější a na druhou stranu nejhorší období?

Nejkrásnějším obdobím bylo bezesporu narození mých dvou dcer a toto období trvá dodnes. O nejhorších chvílích v mém životě jsem mluvila v pořadu České televize 13. komnata a moc se k nim už vracet nechci, nezlobte se.

Zbývám vám čas na záliby a koníčky? Jaké to jsou?

Budete se divit, ale není to zpěv. Miluju relax se svými dětmi v jakékoli podobě.

Předpokládám, že tak jako každého, i vás občas pozlobí zdraví. Pro co tak nejčastěji chodíte do lékárny a jakou zkušenost s českými lékárnami máte?

Do lékárny chodím minimálně, využívám raději osvědčené přírodní produkty, které nejen mně, ale i mé rodině, častokrát neuvěřitelně pomohly.

Jakou rolí či projektem aktuálně nejvíce žijete?

30. listopadu se na vás těším v Betlémské kapli v Praze, kde se od 19 hodin uskuteční vánoční benefiční koncert Srdeční záležitosti. Jeho výtěžek je určen Nadačnímu fondu Magdy Malé, který pomáhá maminkám s dětmi v obtížné životní situaci. Kromě mě se na vás těší Hanka Křížková, Marcela Březinová, Vladimír Hron, Honza Nedvěd, Jakub Smolík, Martin Maxa, Ondřej Ruml, Petr Dopita, flétnový soubor Ticari a sbory Prážata a Resonance. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro.

Prý byste si moc ráda zazpívala společně s Bryanem Adamsem. Rád bych věděl, jaká píseň by v tomhle ohledu byla ideální.

Děláte si legraci? No přece jakoukoli… I když on by si se mnou taky určitě moc rád zazpíval J

Ve vaší profesi je hlas zcela logicky značně namáhaný. Existuje nějaká speciální péče, kterou mu dopřáváte?

Určitě bych měla víc odpočívat, mít hlasový klid, dodržovat správnou životosprávu… Tak já téměř neodpočívám, málo spím, držím dietu a miluju Staropramen J

Jaké je vaše oblíbené motto, ať už vlastní nebo vypůjčené?

Moje rodná řeč je zpěv (Vítězslav Nezval)

Jak vznikla myšlenka pomáhat matkám s dětmi v tísni a jak probíhala realizace tohohle projektu?

Myšlenka bohužel vznikla na základě vlastní zkušenosti. V těhotenství mě opustil partner, žila jsem v podnájmu, neměla jsem peníze ani tolik potřebné zázemí, nemohla jsem se vyrovnat s tragickou smrtí své sestry, Magdalenka měla oboustranný zánět středního ucha a pořád plakala. Chtěla jsem jí pomoct, ale nevěděla jsem, jak. Myslela jsem, že to nezvládnu. Přešlo šestinedělí, doktoři Magdalenku vyléčili a mě napadlo, že bych mohla využít své profese a mohla bych se pokusit pomoct maminkám, které se ocitly v podobné situaci, jako jsem byla já a ukázat jim, že i zdánlivě bezvýchodná situace má vždycky řešení.

Zmínily už vaše dcerky, čím by jednou chtěly být? Vy sama jste prý v dětství toužila stát se kadeřnicí.

Od malička jsem toužila stát se zpěvačkou a kadeřnicí. Moje děti názor zatím ještě mění. Starší se prozatím ustálila na právničce a mladší by chtěla být spisovatelkou a teď už i zpěvačkou. Mně je v podstatě jedno, pro jaké povolání se moje děti rozhodnou, pro mě jako pro matku je důležité, aby žily slušný a spořádaný život a byly zdravé, šťastné a dařilo se jim.

Co byste si v současnosti nejvíc ze všeho přála?

Vyhrát v Eurojackpotu J Ale teď vážně – co bych si opravdu přála, si nechám pro sebe a věřím, že se mi má přání splní. Čtenářům Pharma News ze srdce přeju hodně zdraví, štěstí a dlouhá léta a moc bych si přála, aby se lidi k sobě chovali slušně nejen o svátcích, ale po celý rok, protože jsme tu všichni jen na návštěvě.

Za odpovědi děkuje Filip Rosenbaum

MTk0N