PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

PLÁNOVÁNÍ RODINY TĚHOTENSTVÍ VÝŽIVA MATKY A DÍTĚTE



Těhotenství je zvláštním a neopakovatelným obdobím v životě každé ženy. Je to období plné radosti pro budoucí maminku a její okolí a zároveň čas plný překvapení ze změn, které nastávají. Postupujme ale pěkně krůček po krůčku. 

PLÁNOVÁNÍ TĚHOTENSTVÍ

Pokud se svým partnerem dospějete k rozhodnutí mít rodinu, je dobré zahájit přípravy zdravou životosprávou, která zahrnuje: 
• dostatečný spánek 
• rozmanitou stravu – důležitý je zdravý jídelníček, střídejte jednotlivé druhy kvalitních potravin a dbejte na dostatečný příjem živin. Jako doplněk výživy můžete užívat vitamíny pro těhotné s obsahem kyseliny listové v denní dávce 0,8-1 mg, které užívány před těhotenstvím a v době prvních třech měsíců těhotenství významně snižují riziko rozštěpové vady plodu. Z kombinovaných přípravků si můžete vybrat např. CALIBRUM babyplan, GS Mamavit Prefolin + DHA, které jsou určeny pro období plánování a první trimestr těhotenství 
• vylučte nikotin, drogy a alkohol a vyhýbejte se místům s rizikovým prostředím 
• užíváte-li trvale nějaké léky nebo jste léčena s chronickým onemocněním, poraďte se ohledně těhotenství se svým ošetřujícím lékařem, jenž eventuálně upraví Vaši léčbu 
• jestliže se ve Vaší nebo partnerově rodině vyskytuje závažné onemocnění nebo vývojová vada, domluvte si konzultaci s genetikem. 

TĚHOTENSTVÍ

Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace, nikoliv od termínu oplodňující soulože, a trvá 40 týdnů.
Každou maminku určitě zajímá, jak její děťátko vypadá už během jeho vývoje v bříšku. Na webech pro těhulky naleznete popis vývoje děťátka s originálními obrázky již od samotného oplodnění a dále týden po týdnu až k porodu.
Další oblíbenou možností je 3D/4D ultrazvuk, kdy optimální zobrazení plodu je mezi 22. až 26. týdnem těhotenství. V těchto týdnech získáte nejhezčí obrázky Vašeho miminka se zaměřením hlavně na oblast obličeje. Vyšetření je pro plod i matku podle dosavadních poznatků bezpečné, emise energií během 3D/4D zobrazení vyšetření není vyšší než během klasického 2D ultrazvukového vyšetření. 

VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ

V těhotenství potřebujete vyváženou a pestrou stravu. Zjednodušeně lze říct, že byste měla jíst od všeho trochu. 
• Maso, ryby, vejce Organismus v těhotenství potřebuje asi o 25 % více bílkovin, které jsou důležité pro tvorbu tkání. Maso by mělo být libové a dobře tepelně zpracováno. Vhodné je hovězí, telecí, drůbež, losos nebo treska. 
• Mléčné výrobky Ve starším čísle našeho časopisu jsme upozorňovali na zvýšenou potřebu vápníku, která v těhotenství stoupá až na 1500mg. K jeho doplnění konzumujte mléko a kysané mléčné výrobky. Vápník se lépe vstřebává v kyselém prostředí, proto je vhodné do stravy zařadit ovocné šťávy, zelí a bylinkové čaje. 
• Ovoce a zelenina Ovoce a zelenina nesmí chybět na Vašem denním jídelníčku a také Vám pomohou proti zácpě, která často těhotenství doprovází. Ovoce jezte hned po umytí a zeleninu vařte krátce v páře. Mgr. Mačingová doporučuje odstranit pesticidy a jiné agrochemikálie tímto způsobem: Do studené vody přidejte jednu lžíci citrónové šťávy a olivového oleje. Vložte očištěnou zeleninu, ale nepřekrývejte ji. Na mírném ohni nechte zahřát na tělesnou teplotu, odstavte a nechejte asi 20minut louhovat. Poté vodu sceďte a zeleninu použijte k přípravě receptů. 
• Chléb, obiloviny a luštěniny Tyto potraviny dodávají uhlohydráty, nezbytné pro správný vývoj děťátka. Doporučujeme celozrnný nebo černý chléb, brambory vařené v páře ve slupce, celozrnnou rýži a těstoviny, pohanku, čočku, fazole nebo hrách. 
• Pitný režim Dbejte nejen na dostatečný příjem tekutin, ale také na jejich kvalitu. Pijte průběžně nejméně 1,5l denně. Příjem tekutin je nutný nejen k odstranění škodlivin, ale působí i proti infekci močových cest, která se v těhotenství objevuje. Ideální je voda, omezte minerálky s vysokým obsahem sodíku, slazené nápoje a kávu. Maminky si většinou pochvalují, že v těhotenství na kávu a černý čaj nemají vůbec chuť. V mém těhotenství to rozhodně platilo, jestli však nemůžete kávě odolat, dopřejte si nanejvýš dva šálky denně a dále volte kávu bez kofeinu nebo z ječmene. V lékárně máme širokou nabídku nápojů pro těhulky, např. čaje LEROS Baby Čaj pro těhotné ženy, granulované nápoje, např. HIPP instantní nápoj pro těhotné nebo sušený mléčný nápoj Gravimilk s vanilkovou či čokoládovou příchutí. Zpestří Váš pitný režim, posílí organismus a navíc Vám dodají potřebné vitamíny a minerály. 
• Multivitamíny s minerály Každá maminka se snaží udělat maximum pro zdraví svého miminka. Chcete-li mít jistotu, že svému děťátku předáváte vše, co potřebuje, můžete sáhnout např. po přípravku GS Mamavit, který má kompletní a vyvážené složení vitamínů a minerálů pro období těhotenství i kojení. 

OPTIMÁLNÍ VÁHOVÝ PŘÍRŮSTEK

V těhotenství přibrat musíte. Nyní není vhodná chvíle na to, abyste se obávala o svou postavu. Pod srdcem nosíte nový život, připravujete se na kojení, takže na diety můžete zapomenout.
V běžném těhotenství (pokud nejste např. diabetička nebo nečekáte dvojčata) by se měl váhový přírůstek pohybovat mezi 8–12 kg. Pokud jste byla před těhotenstvím hubená, může být přírůstek hmotnosti vyšší, jestliže jste měla pár kilogramů navíc, měl by být nižší.
Hmotnost je třeba sledovat od začátku těhotenství, k lepší orientaci Vám pomůže naše tabulka. Co když přiberete méně? Riskujete, že se miminko narodí předčasně a s nízkou porodní váhou. V případě nedostatku vápníku, železa nebo jódu ve stravě mohou nastat funkční poruchy. Co když přiberete příliš?
Pokud přibíráte příliš, znamená to, že je Vaše strava hodně vydatná. Je čas přeorientovat se na zdravou výživu, abyste se vyhnula problémům s dechem, pohybem, křečovými žílami apod.
Omezte mlsání mezi jednotlivými jídly, vybírejte mléčné produkty, ovoce a zeleninu. 

PŘÍJEM ENERGIE V TĚHOTENSTVÍ

Příjem energie zvyšujte postupně. První 2 týdny o 500 až 600kJ denně (například 1 kus celozrnného pečiva, 0,5l mléka nebo 1 kus ovoce). Po dvou týdnech zvyšte o dalších 500 až 600kJ. Takto můžete postupovat stále, s přechodem do 2. trimestru nemusíte zvýšit hned o doporučovaných 1.200kJ, ale pokračujte dále po 500kJ krocích. Na konci 5. měsíce by měl být příjem energie 9.000kJ. Budoucí maminka by se měla každý týden doma vážit a číslo na váze ji informuje, zda je nutné přidávání energie mírně zpomalit. Ve 2. a 3. trimestru by měl být energetický příjem mezi 9.000–11.000kJ. 

SHRNUTÍ


• Upravte své stravovací návyky. 
• Jezte 5x až 7x denně menší porce a na jídlo si vyhraďte dostatek času. 
• Jezte hodně bílkovin, sacharidů s nižším glykemickým indexem, méně tuků (jako ideální tuk se doporučuje jedna lžíce olivového oleje v zeleninovém salátu). Omezení v příjmu tuků neplatí pro tučné mořské ryby, které byste měla zařadit 2x týdně. 
• Vyhýbejte se soleným, tučným, uzeným, příliš kořeněným a sladkým jídlům, omezte tavené sýry a kvůli nebezpečí nákazy listerií raději vynechejte sýry plísňové. 
• Dbejte na zvýšený příjem čerstvého ovoce a zeleniny. 
• Nejezte za dva. 
• Neslaďte si čaj, kávu, případně použijte med nebo hroznový cukr. 
• Dodržujte pitný režim. 
• Mějte vždy po ruce malou svačinku – jablko, ředkvičky, jogurt apod. 
• Cvičte – úplně stačí lehké cvičení, procházky na čerstvém vzduchu, plavání. Cvičení udržuje fyzickou výkonnost a hmotnost, potlačuje hlad a chuť na sladké. Pomáhá udržovat psychickou pohodu. 
• Snažte se prožít krásné těhotenství bez stresu, co nejplnější a nejkvalitnější. Udržet si přijatelnou váhu je důležité i pro Vaši psychiku. Příliš velká nadváha je po porodu stresující a může bránit plnohodnotné radosti z miminka. 

ZÁVĚREM

Ať už se stanete maminkou poprvé, podruhé nebo potřetí, opět půjde o okamžik, který nelze popsat slovy.
Pokud se rodiči stanete poprvé, užijte si poslední dny ve dvou v poklidu a těšte se na novou životní roli, která Vás čeká. Jestliže očekáváte narození svého již několikátého miminka, znovu proberte se staršími dětmi, co se pro ně změní či nezmění s příchodem novorozeňátka. Malé sourozence určitě potěší nečekaný dáreček, který jim miminko z bříška přinese. A jak jste na tom milé čtenářky Vy? Bylo Vaše těhotenství nádherným obdobím, nebo jste ho přečkaly v nevolnostech? Lišilo se Vaše první těhotenství od dalších? Jak jste prožívaly těhotenství dcery, snachy? Neváhejte a diskutujte s ostatními na našem novém webu aktivneozdravi.cz. 
Těšíme se na Vaše příspěvky!

Lucie Pavlisková


Literatura u autorky.

YTEyY