PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

PŘÍPRAVA NA DOVOLENOU



Také se nemůžete dočkat odjezdu na zaslouženou dovolenou? Pokud už máte nové plavky, kvalitní opalovací prostředky a cestovní pojištění, zbývá si jen přibalit pár maličkostí z Vaší lékárny. Univerzální návod na dokonale vybavenou cestovní lékárničku neexistuje. Vždy si ji vybavujeme na míru podle místa, délky pobytu a typu aktivit, které nás čekají. 

• Exotická dovolená
Jestliže vyrážíte mimo Evropu, Severní Ameriku a Japonsko, měli byste si domluvit schůzku v centru cestovní medicíny nebo na hygienické stanici. Lékař posoudí Váš zdravotní stav, doporučí a provede potřebná očkování, navrhne Vaši cestovní lékárničku. Navštívit byste jej měli nejpozději 3 měsíce před odjezdem. Po návratu Vás mohou v centru vyšetřit se zaměřením na importované choroby a jiná poškození zdraví v souvislosti s cestováním. 

• Dovolená v Evropě a v Čechách

Ať už Vás čeká dovolená v evropských státech nebo v tuzemsku, i zde buďte vybaveni na případné zdravotní obtíže. Většinou se jedná o nepříjemnosti způsobené bodavým hmyzem, ostrým sluníčkem nebo problémy se zažíváním po ochutnávce krajových specialit. Díky cestování klimatizovanými auty, letadly a autobusy se také stále častěji vyskytují záněty dýchacích cest způsobené podchlazením a rychlými změnami teplot.

NEJČASTĚJŠÍ ZDRAVOTNÍ KOMPLIKACE NAŠÍ DOVOLENÉ

Průjem Tzv. cestovatelský průjem patří mezi nejběžnější zdravotní problémy cestovatelů. Zpravidla se s ním setkáme v zemích mimo Evropu, kde je nižší úroveň hygieny než u nás. Ale ani evropské destinace nemusí být vždy úplně bezpečné. Toto onemocnění se objevuje nejčastěji v prvním týdnu dovolené a zpravidla po 3 – 5 dnech odezní, v některých případech se může objevit později nebo až po návratu z dovolené. Nelze mu 100 % předejít, ale můžeme proti němu do značné míry působit preventivně. Nejúčinnější je užívání kvalitních probiotik, ideálně již měsíc před dovolenou a pokračovat v ní několik týdnů po návratu. Tělo se tak rychleji zregeneruje a minimalizujete výskyt zažívacích problémů. Vyzkoušet můžete např. Lepicol.Spálení pokožkyVystavování lidské pokožky slunečním paprskům s sebou nese značná zdravotní rizika, to už jste na našich stránkách četli několikrát. Spálení často bagatelizujeme a neuvědomujeme si, co nám může způsobit – od nepříjemného pálení až po rakovinu kůže, jejíž výskyt je bohužel v posledních letech vysoký. Zdravé opalování neexistuje, ale přesto si většina z nás nedovede představit návrat od moře bez bronzové barvy. Používejte kvalitní opalovací prostředky s vysokým UV faktorem v dostatečném množství a nezapomínejte ani na aplikaci speciálních přípravků po opalování. V lékárně máme na výběr širokou škálu kvalitních přípravků opalovací kosmetiky, např. Altermed, Eucerin a další. Pokožce můžete rovněž pomoci užíváním doplňků stravy s vyšším obsahem beta-karotenu nebo lykopenu, které chrání pleť při nadměrném slunění, oblíbený je např. GS Intensun.

CESTOVNÍ LÉKÁRNIČKA


Následující přípravky Vám pomohou překonat nejčastější zdravotní obtíže spojené s cestováním:
1. Nikdy nezapomeňte všechny léky, které trvale užíváte v dostatečném množství.
2. Analgetikum – antipyretikum, např.Panadol.
3. Dezinfekční oční kapky pro akutní nehnisavé záněty očí.
Pro delší cesty v dopravních prostředcích a do letadel jsou vhodné zvlhčující oční kapky, např. Systane.
4. Pro onemocnění dýchacích cest je vhodné přibalit protizánětlivý anebo antibakteriální lék, obojí v jednom pak nabízí Bioparox, místní antibiotikum s protizánětlivými účinky ve spreji.
5. Dezinfekce pro včasné ošetření případného drobného poranění. Nejznámnější je určitě Jodisol, který v lékárnách najdete již 40let. Pořídit si ho můžete v různých typech balení. A když jsme u drobných poranění - do zavazadla přibalte polštářkovou náplast, dále gázu a obinadlo, jedete-li za sportem, pak i obinadlo elastické.
6. Trpíte-li při změně místa pobytu zácpou, vybavte se šetrnými laxativy, např. Fructolax.
7. Časté jsou průjmy způsobené změnou stravy nebo změnou podnebí, proto přibalte např. Enterol, Endiaron.
8. Na popáleniny 1.stupně, bodnutí hmyzem či při postižení kůže sluněním pomůže okamžité chlazení tekoucí vodou a poté aplikace obkladů s Combudoron tinkturou. Obklad udržujte vlhký do odeznění bolestí, potom použijte Combudoron ve formě gelu nebo masti.

KAM NA DOVOLENOU

Všichni chceme zažít dovolenou, na kterou budeme blaženě vzpomínat. Jenže být spolu čtyřiadvacet hodin denně, čtrnáct dní v kuse může být někdy náročné, zvlášť pokud se po většinu roku téměř míjíme. Abychom předešli dovolenkovým hádkám, je třeba vypracovat si strategický plán.

1. DOVOLENOU VYBERTE PODLE VAŠICH REÁLNÝCH FINANČNÍCH MOŽNOSTÍ 

2. NAJDĚTE DOVOLENOU, KTERÁ VÁS NADCHNE OBA

Psychologové tvrdí, že plánování dovolené s partnerem je vlastně to, co upevňuje náš vztah, jelikož se společně těšíme a očekáváme něco příjemného. Pokud se ale ve volbě místa dovolené rozcházíte, zbystřete. Jestliže přistoupíte na výběr toho druhého, může to být později zdrojem výčitek: „Já jsem ti říkala, že tady bude plno komárů.“

3. ZAPOJTE DO PŘÍPRAV DĚTI

Vyrážíte-li na dovolenou s dětmi, zapojte je do plánování. Uvidíte, jak budou nadšené!

4. PŘED ODJEZDEM A PO NÁVRATU SI DEJTE DEN VOLNA

Rozhodně se na dovolenou nežeňte rovnou ze zaměstnání. Nachystejte se na odjezd den předem a pěkně v klidu. Jestli můžete, den na ‚aklimatizaci‘ si dopřejte i po příjezdu, vstřebávejte zážitky, prohlédněte fotky. Pracovní záležitosti i koše prádla počkají.

5. DEJTE SI ROZCHOD

Jste typ plážového snílka, zatímco Vaše polovička by nejraději vyrazila na výlet? Nebo se chcete jít večer protáhnout do fitka, zatímco on by raději orosený půllitr na terase? Psychologové radí, abyste si dali rozchod a nenutili druhého do společných aktivit. Chvilka o samotě Vám jenom prospěje.

6. JEZDĚTE JEN S PROVĚŘENÝMI LIDMI

Z vlastní zkušenosti Vám doporučuji, abyste doprovod mimo Váš rodinný kruh dobře zvážili. Opravdu vydržíte poučování tchýně dva týdny v kuse? Nebo plánujete společnou dovolenou s kamarády? Přizvat na dovolenou přátele zní sice lákavě, ale jsou skutečně ideálními společníky? Co když mají úplně odlišné představy o trávení volna, jsou pomalejší, nebo naopak o dost akčnější než Vy? Mějte na paměti, že každý člověk navíc znamená další kompromis a přizpůsobování se. Ne všichni jsme ochotní se podřizovat – a o dovolené to platí dvojnásob.

DOVOLENÁ S DĚTMI

Cestování s malými dětmi je dobrodružství, proto Vám přinášíme pár osvědčených tipů, jak dovolenou s Vašimi ratolestmi zvládnete bez stresů.
• Děti citlivě reagují na změnu klimatu. Vybírejte proto dovolenkové destinace s mírnějším klimatem, v Evropě je přece spousta krásných míst vhodných pro Vaši rodinnou dovolenou.
• Před cestou zkontrolujte, zda má dítě všechna povinná očkování a zda je úplně zdravé. Ověřte, zda máte v cestovní lékárničce vhodné léky a také si předem zjistěte, kde je v cíli Vaší cesty dětský lékař nebo pohotovost.
• Dovolte dětem, aby si sbalily své vlastní příruční zavazadlo. Do něj by měl přijít jejich milovaný plyšáček, se kterým usínají a také oblíbená knížka. Budou mít své nejdůležitější věci u sebe.
• Jedete-li na dovolenou autem, zkuste cestu naplánovat na střed týdne, ušetříte si tím nekonečné popojíždění v zácpách u velkých měst nebo na hranicích.
• Delší cesty s dětmi v autě mohou být zkouškou Vaší nervové soustavy. Dohlédněte na to, aby měly v autě dostatek hraček, písniček a pohádek na poslouchání, zábavné knížky na čtení nebo prohlížení. My s dětmi rádi hrajeme slovní fotbal, Hádej, kdo jsem nebo Kdo uvidí první...?
• Jedete-li autem, udělejte si pravidelně přestávku. Zastavujte na odpočívadlech s dětským hřištěm nebo v přírodě, ať se děti mohou proběhnout. Dbejte na to, aby se během přestávek také najedly a napily. Nám se na cestu osvědčily tousty a krabičky s nakrájenou zeleninou a ovocem. Snažte se vyvarovat sladkostí a barevných nápojů, ty totiž dokážou udělat z hodných andílků hotové čerty. 

A co Vy? Jaká je Vaše představa ideální dovolené a která dovolená byla ta Vaše nej? Máte svá oblíbená místa nebo volné dny trávíte doma? Jaké prostředky z lékárny Vám na cestách nesmí chybět?
Neváhejte a podělte se s ostatními na našem novém webu www.aktivneozdravi.cz Děkujeme a přejeme Vám krásnou dovolenou, plnou pohody, úsměvů a bezva zážitků!

Lucie Pavlisková

NGJhN