PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Proč jsou vitamíny a minerály nejen v těhotenství důležité



Proč jsou vitamíny a minerály nejen v těhotenství důležité

RNDr. Martin Štula

Užívat těhotenské vitamíny má význam po celou dobu, nejvíce však v prekoncepčním období, v třetím trimestru a během kojení.

Ženy, které zodpovědně plánují své těhotenství, mohou mít prospěch především z doplňkového příjmu kyseliny listové, jódu a DHA. Kyselina listová prokazatelně snižuje riziko vzniku vážných vývojových vad nervové trubice, pokud se užívá v denní dávce nejméně 400 mikrogramů alespoň měsíc před otěhotněním. Jód je zásadní pro správnou funkci štítné žlázy. Její nedostatečná funkce komplikuje otěhotnění a je častou příčinou neplodnosti. Nedostatek jódu též častěji vede ke spontánním potratům. Významná je též omega-3 nenasycená mastná kyselina dokosahexaenová (DHA). Je ve zvýšeném množství přítomná v mozku a očích. Dostatečný příjem (alespoň 450 mg denně z různých zdrojů) je důležitý pro správný rozvoj funkce těchto orgánů.

První polovina těhotenství neklade zvýšené nároky na příjem živin. Tělo matky rozvíjející se embryo a plod snadno vyživí ze svých zásob. Doplňkový příjem vitamínů a minerálů však může mít význam například s ohledem na těhotenskou nevolnost a zvracení.

S tím, jak plod roste, zvyšují se před porodem i nároky na výživu matky. Zvlášť náročné pak je z toho hlediska kojení. Mnohdy je obtížné doplnit všechny potřebné látky pouze zdravou stravou. Těhotné často trpí akutním nedostatkem hořčíku a železa, což se může projevit svalovými křečemi a zvýšenou únavou v důsledku anémie. Velmi důležitý je dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. Vápník, potřebný pro růst kostí dítěte, se odebírá z kostních zásob matky, což může být později jednou z příčin rozvoje osteoporózy a kazivosti zubů.

Velká těhotenská nepříjemnost

Těhotenské nevolnosti a zvracení řadíme mezi takzvané rané gestózy. Této nepříjemnosti se nevyhne okolo 40 % těhotných žen. Nastupují koncem prvního měsíce a obvykle se spontánně upraví přechodem do druhého trimestru. Průběh bývá individuální a potíže mívají různou intenzitu od přecitlivělosti na různé pachy a chuti, přes nevolnost spojenou s ublinkáváním až po intenzivní zvracení. Typické jsou nevolnosti, které se objevují především po ránu. Pouze ve výjimečných případech je stav natolik závažný, že hrozí dehydratace a metabolický rozvrat, a je nutná hospitalizace se zaváděním nitrožilní výživy.

Příčinou nevolností bývá kombinace vysoké hladiny těhotenského hormonu hCG, hypoglykémie, překyselení žaludku, únavy a stresu. Proto je vhodné mít stále k dispozici zdroj cukru (kousek čokolády, sladké sušenky, kolový nápoj – ten dodá i kofein, který může být v malém množství též prospěšný). Žena by se měla vyhýbat podnětům, o kterých ví, že u ní nevolnost vyvolávají. Při nevolnosti pomáhá hluboké dýchání a přiložení ledu nebo studeného ručníku za krk. Je též důležité dodržovat pitný režim. Vhodný je heřmánkový či zázvorový čaj. Překyselení žaludku lze neutralizovat sklenicí mléka nebo pomocí tablet s obsahem vápníku.

V této situaci, kdy těhotná často není schopná přijímat dostatek ovoce a zeleniny, je samozřejmě na místě doplňovat vitamíny a minerály alespoň formou doplňků stravy. Protože multivitaminová tableta sama může podráždit žaludek a vyvolat nevolnost, doporučuje se neužívat ji nalačno a ráno. Tato strategie většinou funguje. Co však poradit nastávajícím maminkám, pokud i tak je užití tablety neřešitelný problém? Nestává se to sice příliš často, ale někdy prostě v sobě žaludek tabletu neudrží za žádných okolností. V takovém případě nemá smysl se do užívání nutit a na místě je uklidnění: Neděje se nic hrozného. Nároky vyvíjejícího se plodu jsou v prvním trimestru minimální a tělo matky je schopno je zajistit z vlastních zásob. Zakoupené tablety si maminka může schovat na pozdější období, kdy již nebude zvracet, ale bude potřebovat doplňkový zdroj mnohem více než nyní.

Mýty o těhotenských vitamínech

Po těhotenských vitamínech se rodí velké děti. Porod příliš velkého plodu je komplikovaný a často končí císařským řezem. Často se tvrdí, že příčinou je užívání vitamínů v těhotenství. Často tuto informaci šíří i porodníci. Jedná se však o spolehlivě vyvrácený mýtus. Vitamíny k nadměrnému růstu plodu nevedou. Velikost plodu ovlivňuje především genetika. Prokázaným faktorem je též neléčená těhotenská cukrovka.

Po vitamínech přiberu a budu tlustá. Je pravda, že mnoho žen v těhotenství přibere víc, než by bylo potřeba, a po porodu mají problém se zbavit nadbytečných kilogramů. To, že jim více chutná, však s vitamíny nijak nesouvisí. Specifické těhotenské chuti často vedou k preferenci kaloricky vydatných jídel, často chudých na některé důležité mikroživiny. Rostoucí plod a později kojené dítě tyto látky obvykle dostane v potřebném množství, ovšem na úkor těla matky, což se může negativně projevit na jejím zdravotním stavu. Dříve se například říkalo, jistě ne nadarmo, že každé těhotenství připraví matku o jeden zub, což mimo jiné souvisí s odvápňováním kostí a nedostatkem vitamínu D. Doplňování vitamínů a minerálů v druhé polovině těhotenství a při kojení má svůj opodstatněný a prokazatelný význam.

Důležitý hořčík

Suplementace hořčíku z doplňků stravy by měla u těhotných poskytnout alespoň 100 mg, optimálně však 150 mg denně. Doplňkový příjem hořčíku:

· přispívá k prevenci vysokého krevního tlaku, zejména v posledních týdnech těhotenství,

· snižuje četnost nitroděložní retardace plodu,

· snižuje riziko předčasného porodu,

· přispívá ke správné činnosti svalů a pomáhá proti křečím.

 

 

MzM1N