PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

RAW pro zdraví a krásu



RAW pro zdraví a krásu

Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

Kulajda s houbičkami shiitake

Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a slunečnici umixujte do hladka spolu s očištěnou cuketou a vypeckovaným oloupaným avokádem.

Umíchejte marinádu ze sójové omáčky tamari a sezamového oleje, vložte do ní houby a nechte asi hodinu marinovat. Poté slijte marinádu a nakrájejte houby na tenké plátky.

Celer očistěte, oškrábejte vypouklou stranu a nakrájejte ho najemno.

Kopr oberte ze stonků a nasekejte, vmíchejte do polévky. Polévku dochuťte solí, sirupem z agáve a citronovou šťávou, až dosáhnete požadované sladkokyselé chuti.

Ohřejte polévku na 42 °C a vložte do ní houby s celerem. Podávejte teplé, nejlépe v zimě.

Co potřebujete:

80 g / ½ šálku slunečnicových semínek

2 středně velké cukety

1 zralé avokádo

4 větší hlavičky shiitake

2 polévkové lžíce tamari

2 polévkové lžíce sezamového oleje

2 řapíky celeru

svazek čerstvého kopru

sůl podle chuti

1 lžíce sirupu z agáve

3 polévkové lžíce citronové šťávy

 

Raw pizza

Co potřebujete:

• 150 g / 1 šálek zlatého lněného semínka

• 300 g / 2 šálky kešu nebo mandlí

• 1 cibuli

• 240 ml / 1 šálek vody

• hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna

na rajčatový protlak:

• 55 g / 1 šálek sušených rajčat

• 2 střední rajčata

• 2/3 šálku nasekané červené papriky

• pár lístků čerstvé bazalky

• ½ šálku čerstvého koriandru

• 1 stroužek česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 lžičku citronové šťávy

• 1 lžičku jablečného octa

• sůl, černý pepř, oregano

na ozdobu:

• 1 papriku

• hrst rukoly

• 100 g / 2/3 šálku černých oliv

• 1 červenou cibuli

Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte).

Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.

Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku.

 

Detoxikační koktejl

Co potřebujete:

• 1 okurku

• 1 řapík celeru

• hrst zelené petrželky

• hrst natě koriandru

• hrst čerstvého špenátu

• asi 2cm kousek zázvoru

• 1 bio citron

Postup:

Rozmixujte okurku s řapíkatým celerem, pak přidejte ostatní suroviny a mixujte do hladka. Připravte se na zeleninovou bombu a směle podávejte.

YTdhZWMxY2