PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Reishi - jedinečná houba nabitá zdravím



Reishi – jedinečná houba
nabitá zdravím

Je všeobecně známo, že některé houby se pěstují jako potravina, většinou se také ví, že nejsou pouze kořením, ale mají svou výživovou hodnotu. Méně známo však je, že mnohé houby mají příznivý vliv na lidské zdraví a že mnohé se v asijských zemích pěstují výhradně pro své zdraví prospěšné účinky, kde mají tisíciletou tradici.

Reishi (Ganoderma lucidum) patří v pestrosti obsahu účinných látek mezi houbami na první místo, proto se také nazývá královnou mezi všemi houbami. Český název této lesklé červeno-oranžové houby je „Lesklokorka lesklá“. V Asii je používána již přes 4 000 let. V Číně byla obdařena různými vznešenými synonymy jako „zázračná houba“ či „šťastná bylina“ nebo „rostlina s duchovní silou“, symbolizující zároveň bohatství, dobré zdraví, dlouhověkost a dokonce nesmrtelnost. Lesklokorka byla sice v asijských zemích po stovky let užívána v léčitelství při širokém spektru chorob: jako regulátor krevního tlaku, při cukrovce, revmatismu, srdečních chorobách, únavě a mnoho dalších. Ale až v 70. letech minulého století byly poprvé vědecky studovány její obsahové látky a houba byla klinicky zkoušena v nemocnicích v Číně a Japonsku.

Moderní analytické techniky skutečně prokázaly, že v plodnicích lesklokorky je nejvyšší obsah léčivých látek ze všech léčivých hub. Především to jsou glukany, imunoproteiny, triterpenoidy a nukleosidy. Plodnice lesklokorky obsahují velké množství organicky vázaného germania, které zvyšuje příjem kyslíku krví až 1,5x a působí jako silný imunostimulant. Vedle toho působí organické sloučeniny germania jako stabilizátor pomáhající organismu se vyrovnat se stresem.

Velmi cennou složkou lesklokorky jsou triterpenoidy, kterých bylo v houbě zjištěno několik desítek. Lesklokorka je zatím jediná houba, u které byly zjištěny v takto vysokém množství. Působí protizánětlivě a podporují zejména funkci jater, žaludku a mají vliv na snižování obsahu tuků a hladiny cholesterolu v krvi. Nemají vedlejší účinky jako protizánětlivé látky hormonální povahy – kortikoidy.

Konzumace lesklokorky je vhodným prostředkem při vysokém krevním tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí trombogeneze a rozpouští krevní sraženinu. Triterpenoidy přispívají také k ochraně cév před aterosklerózou tím, že brání agregaci krevních destiček. U osob trpících hypertenzí se snížila viskosita krve a krevní plasmy. Také tlumí vedlejší účinky léků pro snižování krevního tlaku.

Velmi účinnou se lesklokorka ukázala v případě léčby plicních chorob a srdce. Během klinických pokusů byl 2 000 pacientům trpících chronickou bronchitidou podáván prášek z plodnic lesklokorky v sirupu. Již po 2 týdnech se u 60–90 % pacientů projevilo zlepšení zdravotního stavu a zvýšení chuti k jídlu. Zejména dobře reagovali na léčebnou kúru starší pacienti a astmatici.

Starý čínský text z roku 500 n.l. doporučil starým lidem používat lesklokorku pro osvěžení paměti, zvýšení orientačních schopností a soustředění. V současnosti se už ví, že je to důsledek vlivu houby na regulaci metabolismu, zvýšení tvorby bílkovin v krevní plazmě a kostní dřeni, což zabraňuje stárnutí.

Atletům a sportovcům přispívá ke zlepšení sportovní výkonnosti. V západních zemích se začala lesklokorka používat při léčbě nespavosti. Triterpenoidy jsou totiž uklidňujícím prostředkem působící na nervový systém. Lesklokorka významně pomáhá při nespavosti, zvyšuje chuť k jídlu, stabilizuje emoce a zlepšuje paměť. Podporuje nervový i hormonální systém.

V lesklokorce byly zjištěny také účinné látky vhodné pro léčbu bakteriálních i virových chorob a mykóz. U extraktů z plodnic se projevily protibakteriální účinky proti stafylokokům, streptokokům a vůči Bacillus pneumoniae. Extrakty z lesklokorky se osvědčily i při léčbě žloutenky. Obsahové látky z lesklokorky účinně působily proti virům Herpes simplex 1 a Herpes simplex 2 a proti oparům.

Sušený prášek z celé houby reishi obsahuje široké spektrum účinných látek, jako jsou (b-glukany, a-glukan, glykoproteiny, lovastatin, ostreolysin a četné enzymy), které mají pestrou škálu pozitivních zdravotních účinků, na rozdíl od samotných extraktů z hub. Extrakcí se z některých hub cíleně získávají konkrétní účinné látky, ale současně se zbavují ostatních látek, které houby přirozeně obsahují a působí ve vzájemné harmonii. Komplex těchto látek má tak daleko více účinků než jediná látka získaná extrakcí.

 

 

YjQ1ZTY2