PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

SEZÓNNÍ ALERGICKÉ POTÍŽE




Po dlouhé zimě konečně přichází jaro a s prvními teplejšími slunečními paprsky se příroda pomalu probouzí k životu. Tuto příjemnou změnu vnímáme velmi pozitivně, existuje ale stále větší procento lidí, kteří toto jinak kouzelné roční období očekávají poněkud s obavami. Jsou to lidé, kteří trpí různými příznaky pylové alergie v momentu, kdy začínají kvést první stromy a květiny. V období aktivity pylových alergenů hlásí pacienti respirační potíže, jako dušnost, kašel, chrapot, ale hlavně rýmu, ucpaný nos, kýchání a časté je i podráždění očí.
Pacienti mají dnes k dispozici spoustu alopatických léků ze skupiny antihistaminik, kortikoidů, nebo lokálních dekongestantů, které účinkují rychle a poměrně spolehlivě, nicméně vykazují spoustu nežádoucích účinků a to i přesto, že jsou vyvíjeny stále modernější a selektivněji působící přípravky. I selektivně působící antihistaminika mohou vyvolat nežádoucí poruchy pozornosti a ospalost. Systematické používání lokálních dekongestantů pak vede k hyperplázi nosní sliznice, pacienti trpí na permanentní ucpání nosu a jsou tak zpravidla doživotně odkázaní k používání těchto nosních přípravků… Diskutabilní je i dlouhodobé používání kortikoidů z důvodu ovlivnění vlastních obranných mechanismů a metabolických pochodů. Naproti tomu stojí homeopatické léky, které působí spolehlivě a bezpečně. Nevykazují žádné nežádoucí účinky, nezpůsobují interakce s jinými léky a jsou tak vhodné pro každého, i pro ty nejrizikovější skupiny, jako jsou těhotné a kojící ženy a malé děti.
Velkou výhodou je, že homeopatické léky můžeme našim pacientům doporučit užívat i preventivně, a to asi měsíc před výskytem alergenů v ovzduší. Při pravidelném preventivním užívání nemusí vůbec dojít k propuknutí potíží v době aktivity alergenů. Případně jsou symptomy daleko méně intenzívní a sporadické. Radím užívat měsíc před výskytem alergenu lék POLLENS 15CH anebo POLLEN DE GRAMINEES 15CH 5 gra každé ráno nalačno a lék POUMON HISTAMINE 15CH 5 gra večer.
Lék POLLENS se vyrábí z pylů stromů, které kvetou na jaře, nebo začátkem léta / borovice, kaštan, lípa, atd./, proto ho doporučujeme brzy na jaře. Naproti tomu lék POLLEN DE GRAMINEES je vyroben z pylů trav a sena, což znamená, že ho doporučíme na typické senné rýmy, kdy vrcholí léto. Tyto dva léky působí ve smyslu desenzibilizace. Vyrábějí se homeopatickým ředěním alergenů, na které je citlivé největší procento populace….
Lék POUMON HISTAMINE je jeden ze systematicky podávaných léků při nejrůznějších alergických projevech jak na sliznicích, tak na kůži. Vyrábí se z lyzátu plicní tkáně morčat, utracených během anafylaktického šoku. Lyzát obsahuje velmi důležité mediátory, především histamin, adrenalin, serotonin, dopamin, prostaglandiny, leukotrieny a další, jež v těle spouštějí kaskádu reakcí, které se nakonec projeví alergickým nebo zánětlivým symptomem. Největší afinitu jeví POUMON HISTAMINE k respiračnímu systému, bude velmi dobře účinný na všechny respirační alergické potíže, kašel, dušnost, astma, ale také rýmy a jiné symptomy, jako vyrážka na kůži nebo otok alergického původu. V užívání léků je třeba pokračovat po celou dobu aktivity alergenů. Pokud pacient propásne možnost preventivního užívání těchto léků a přijde s už rozvinutými příznaky, je potřeba dávkování upravit. I nadále aplikujeme POLLENS 15CH / POLLEN DE GRAMINEES 15CH 5gra ráno nalačno, ale podávání léku POUMON HISTAMINE 15CH je potřeba zvýšit na 5gra 2x - 5x denně, podle intenzity příznaků. A podle konkrétních symptomů je možno přidat i některý ze symptomatických léků, které ulevují u akutních potíží.
Jedním ze symptomatických léků je NUX VOMICA 9CH. Pomáhá tam, kde je ucpaný nos, nedaří se nic vysmrkat a pacient intenzívně kýchá. Ucpání nosu s kýcháním bývá provokováno vdechováním vůně květin a velká přecitlivělost je také na chlad a hlavně na průvan. Stačí, aby byl člověk chvilku vystaven klimatizaci nebo chladnému větru a okamžitě dojde k propuknutí potíží. Lék podávám v ředění 9CH 5gra 5 - 2x denně, čím jsou příznaky silnější a akutnější, tím častější musí být podávání jednotlivých dávek. Při explozívním kýchání často za sebou, což bývá hlavně ráno, když pacient opustí teplo postele (přecitlivělost na chlad), radím užívat i každých 10 minut až do ústupu kýchání….
Lék ALLIUM CEPA odpovídá rýmě jiného charakteru. Sekrece je objemná a vodnatá, pálivá a dráždivá, často samovolně vytéká z nosu a dráždí okolí nosních dírek i horní ret. Doprovodné je i slzení očí bez pálení. Stav připomíná podráždění nosu a očí při krájení cibule, ostatně tento lék je z kuchyňské cibule také vyroben( lat. Allium cepa). Při volbě ředění zde musíme vždy přihlédnout k množství sekretu, při velkém objemu a samovolném vytékání z nosu volíme podle pravidel homeopatické posologie vyšší ředění – 15CH, pokud je sekretu méně je lepší 9CH 5gra 5x - 2x denně.
Lék SABADILLA 9CH se osvědčuje u vodnatých rým s permanentně ucpaným nosem. I když se pacient hojně vysmrká, neuleví to pocitu ucpaného nosu. Rýma se záchvaty kýchání se rozvíjí následkem vdechování vůně květů a doprovází ji typické svědění měkkého patra v dutině ústní. Tření špičkou jazyka tomuto svědění neulevuje. Doporučené dávkování je 5gra 5x - 2x denně.
A konečně lék EUPHRASIA OFFICINALIS, velký pomocník na alergické potíže spojené s podrážděním očí. Slzení je pálivé a dráždivé, s pocitem písku v očích. Nemocný se snaží ulevit bolesti třením očí, to ale neulevuje. Pomůže odpočinek ve tmě, tedy v noci, ráno se ale postižený budí se zalepenými víčky. Volím 5CH 5gra 5x - 2x denně.
Mgr.Šárka Chlebanová, Lékárna Salvia, Zlín 
 

NjFhN