PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktora



Vážení čtenáři,

podzim je zde v plném proudu a toto číslo budete pravděpodobně otevírat doslova na prahu meteorologické zimy a Adventu zároveň. Uteklo to, rok je téměř za námi. Ještě chvíli, něco málo hektického času a mohyla času rok 2023 definitivně a navždy zavře do svých útrob.

Než se tak ale stane, ještě pořád máte možnost strávit alespoň chvíli s nejnovějším číslem Pharma News. Právě ve chvíli, kdy píši tento editorial, jednají odpovědní o novele zákona o léčivech. Ta by měla do budoucna zabránit evergreenu posledních několika čtvrtletí: totiž nedostatku i základních léčiv. Uvidíme, novela má nejen zastánce, ale i kritiky. Věřme tedy, že novela splní očekávání a ekonomicky nezkomplikuje činnost zdravotním pojišťovnám a lékárnám.

Nejen v péči o zdraví je častý „prokrastinační“ efekt. Snad všechny činnosti a cíle, které jsou hůře viditelné, k tomuto chování vedou. Není těžké pochopit, že je dobré chodit na preventivní prohlídky, (nejen) finančně plánovat svou budoucnost a vzdělávat se. Jenže… zkušenost je zkrátka v rámci populace poněkud tristní. Není bez zajímavosti, že způsob komunikace ovlivňuje zcela identickým způsobem chování jak pacientů, tak klientů finančních poradců; alespoň pokud jde o míru přijetí dobře míněných rad a doporučení.

Že na formě záleží, platí také pro vstřebatelnost a využitelnost léčiv. Je každopádně zajímavé sledovat zápal farmakologů ve snaze najít cestu připravit „stravitelnou“ formu. Třeba lipozomální konezym Q10.

Užijte podzim, užitečně prožijte Advent a v klidu a pohodě Vánoce.

Mějte se krásně

Martin Štula

 

MTNhO