PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Krásné jaro!

To byla teda rychlost, zima nás opustila, ani nevíme jak. Odkládám do skříně zimní oblečení a přemýšlím, že jsem si ho vlastně ani neužila - a je jaro. Tedy, kdy vlastně začíná jaro? Učíme se s Kristýnkou, že 21. března a ejhle. Vžitá představa, že jaro začíná 21. března, se bortí. Letos je to v tomto století naposledy, kdy období kvetoucích rostlin a pučících stromů začíná tímto datem. Příštích devadesát let nastane jarní rovnodennost už o den či dva dříve. 21. březen bude prvním jarním dnem znovu až v roce 2102.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/prvni-jarni-den- -21-brezna-bude-az-v-roce-2102-fdj-/domaci. aspx?c=A110309_143440_domaci_jj Jaro bude začínat 20. března až do roku 2043. Poté se jeho začátek posune dokonce na 19. března. Ke svému typickému datu se jaro navrátí až v roce 2102.
To je, co? Naštěstí naše pani učitelka zachovala klidnou mysl a dětem zatím nechává datum 21.3. Za což jsem vděčná :o). Takže nejen Evropská unie nám mění plány, ale už i příroda! Docela mě pobavil článek v Reflexu o tom, že právě EU mocně volá po zvýšení úlohy žen ve společnosti. Projekt, jak se naši politici nechali „přeoperovat na ženy“ je úsměvný a neublíží. Zamiřme teď ale k tématu, které se dotýká nás, našeho oboru a nařízení EU. Týká se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví – nařízení, které zavedlo do evropského potravinového práva pojmy výživová a zdravotní tvrzení. Jeho účinky jsme v praxi pocítili před dvěma lety. Tehdy totiž vyšel první velký seznam zdravotních tvrzení, kterým se všichni prodejci potravin musejí řídit. Datum 14. prosince 2012 jsme všichni očekávali s velkou nejistotou a obavami. Co se nakonec změnilo při prodeji doplňků stravy a dalších funkčních potravin, které v posledních desetiletích získaly své významné místo i v lékárnách? Došlo ke zpřehlednění a kultivaci trhu, jak se očekávalo? Přečtěte si nové informace na straně 4–5. Pokud byste měli doplňující dotazy, či další informace k tomuto článku, napište nám. Rádi budeme pokračovat v tomto stále aktuálním tématu.
Poznámka k zamyšlení: Již jste si všimli, jak nyní výrobci probiotických jogurtů (slovo probiotický je ovšem dnes již také vlastně „nelegální“) inzerují příznivý účinek na imunitu a zažívání? :o) To to letí, už máme za sebou 5 konferencí Pharma News. A musím říct, že všechny byly úspěšné. A za to děkujeme Vám, účastníkům a zúčastněním firmám. Doufám, že naše retro vzpomínka na „céčka“ vás pobavila. Budeme si hrát celý rok, takže i ostatní budete mít šanci si zavzpomínat.
Sledujte naše internetové stránky www.pharmanews. cz a nezapomeňte se přihlašovat on-line na naše konference. Těším se na shledanou na konferencích Pharma News.

Vaše Jana Jokešová 

NTU2ZmU1M