PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Vážení čtenáři, vítám Vás v novém roce, 

Nedá mi to a musím se jen v krátkosti vrátit k vánočnímu času a pohodě, tedy alespoň doufám, že to byl pro všechny čas pohodový a příjemný. I u nás doma vládnul klid a spousta krásných překvapení, když naše sedmiletá dcera pronesla, že se domluvila s „Ježíškem“, že přinese pro nás jeden dárek už odpoledne. Úplně vykolejení jsme zůstali koukat a vůbec jsme nevěděli co máme říct, protože víme, že stále věří… Tak jsme čekali a najednou byl pod stromečkem dárek. Měli jsme si ho rozbalit a musím říct, že se nám dojetím chtělo brečet. Kristýnka nám na keramice vyrobila vánoční rybu – její první velký výrobek. Dohodla se s maminkou kamarádky, ta jí ho pomohla zabalit a tajně jí ho přinesla na Štědrý den. To byl asi ten nejkrásnější letošní dárek, co naše rodina dostala. Takováhle překvapení se vám zapíšou do paměti napořád. Je vidět, že nám děti dospívají hrozně brzo. A my se posouváme zpět do reality všedních dnů a vracíme se k tématu z minulého vydání, a to jsou zdravotní tvrzení. Na základě komunikace s Vámi, pracovníky lékáren, jsme se rozhodli poslat Vám pár otázek na toto téma. Jak se s novými nařízeními vyrovnáváte, jaké máte zkušenosti, jaké změny jste museli udělat.
To vše naleznete na straně 4–5. Některé odpovědi jsou k pousmání, některé bohužel ne. Celkově ze všeho vyplývá, že zákon je neuspořádaný, pořádně nikdo neví, co má dělat, co platí a co ne. Všechna zdravotní tvrzení a jejich posuzování ještě nejsou ukončena, takže platí půlka. No, přiznávám, je v tom trochu zmatek. Veškerá nařízení jsou v angličtině, můžete si je vyhledat na stránkách Evropské komise, ale kdo z nás umí tak výborně anglicky, aby rozuměl a vyznal se v tom množství odborných výrazů a hlavně měl čas se tou hromadou nařízení prokousat. Na ministerstvu zdravotnictví se sice něco překládá, ale vše bude možná začátkem února. Do té doby budeme muset čekat. Samozřejmě Vás budeme o všem, co zjistíme, srozumitelně informovat. I nadále v tomto roce spolupracujeme se SÚKLem a přinášíme Vám další zajímavé informace. Tentokrát na téma množství spotřebovávaných léků u nás.
„Průzkum ukázal, že se v ČR každoročně vrací léky v hodnotě jedné miliardy korun, což představuje neuvěřitelných 245 tun likvidovaných léčiv. Další stamiliony představují léky, které skončí v popelnici. Máme tedy ještě určité rezervy, kde se chovat hospodárněji, a to jak na straně pacientů, tak i na straně lékařů,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger. Více se dočtete na straně 3. Bohužel se nám rozšířila chřipková epidemie, takže i my jsme si připravili článek o aktuální nemoci, která nás trápí a zemřelo na ni už poměrně dost lidí. Připomeneme si pár základních informací o chřipce a samozřejmě jak se bránit nákaze a co dělat, když už chřipku bohužel dostaneme. Dříve nemoc co do obávanosti srovnatelná například s morem, dnes ve vyspělých zemích zdravotní problém, který máme tendenci podceňovat. Ignorance klidového režimu, či oslabený imunitní systém, však mohou vést velmi rychle k rozvoji komplikací.
Dnes jsem se rozepsala spíše o svých pocitech a tak mi zbylo málo prostoru, pro to, co pro vás připravujeme. Veškeré informace najdete na webu www.pharmanews.cz a já o podrobnostech zase příště. 



Vaše Jana Jokešová 

ZDcyMD