PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Vítám vás u posledního vydání časopisu PHARMA NEWS v letošním roce. Při psaní tohoto  úvodníku je polovina naší společnosti na školení o zdravotních tvrzeních. Je přislíbena účast spousty zajímavých pracovníků nejen z Čech, ale i ze Slovenska, a tak doufám, že článek nebo lépe rozhovor, který vám přinášíme, vnese do vaší praxe ujasnění si nového zákona a aktuální informace.

Problematice evropského nařízení 1924/2006 jsme se již věnovali v prvním čísle letošního roku. Proto nebudeme podrobně rozebírat, o co se jedná, ale zaměříme se na vaše nejčastější dotazy spojené s praktickou aplikací nařízení. Pokusíme se též rozptýlit některé obavy, které pod vlivem zpráv z médií i ze strany některých farmaceutických společností lékárníci mají. Bohužel se do lékáren dostávají zprávy, které jsou neúplné, zkreslené a často záměrně vytržené z kontextu.

Jak se připravujete na Vánoce a bláznivé shánění dárků? Dcera už prohlíží katalogy s dárky, pak si je pěkně vystřihne a namaluje na dopis pro „Ježíška.“  Ten se poté rozhodne, které dárky přinese, tak, aby mu zbyly korunky i pro ostatní a všechny děti mohly mít radost.

 

A kdyby vás náhodou začala bolet záda z předvánočního úklidu, přečtěte si, kde se bolest zad bere, jak se preventivně chránit a jak je důležité nezapomenout odpočívat. Samozřejmostí je i dobře volit stravu a občas se protáhnout nebo se jít projít.

Dalším článkem můžeme volně navázat, protože to může být další následek námahy -   Syndrom karpálního tunelu. Posledních více než deset let se mluví mezi odbornou i laickou veřejností o civilizačních nemocech. Vývoj společnosti (a není to vždy jen pozitivním směrem) mění běžnou každodenní náplň dne, a lidské tělo se těmto změnám přizpůsobuje pomaleji, než bychom si přáli. Tento princip je ostatně příčinou vyhubení některých živočišných druhů. Pokud se jedinec mění pomaleji, než prostředí, ve kterém žije, mívá to neblahé následky na zdraví, a vývoj a zachování druhu. Přestože syndrom karpálního tunelu není řazen mezi tyto nemoci, klidně by tomu tak mohlo být.

Až budete číst tyto řádky, budeme mít za sebou již všechny konference v tomto roce.

Děkujeme všem za účast a podporu nejen na konferencích, ale i při komunikaci a dotazů ohledně témat, které pro vás připravujeme současně s vámi. V příštím roce nás čeká změna v organizaci odborných konferencí, nebudou již celodenní, ale půldenní, stále však za maximální počet kreditů a bodů. Opět reagujeme na vaše podněty, a proto jsme se přizpůsobili vašim požadavkům na odpolední konference. Na konci tohoto vydání najdete přehled všech termínů těchto konferencí na příští rok.

Sledujte internetové stránky www.pharmanews.cz,
kde naleznete veškeré aktuální informace, a kde
se také můžete on-line přihlásit na kteroukoliv konferenci.

Přeji krásné prožití vánočních svátků a šťastné vykročení do nového roku.

Vaše

Jana Jokešová

Nzg5M2U2ND