PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Milí čtenáři,
 
uběhlo pár prvních dnů roku 2009 a, upřímně řečeno, jsem trochu na rozpacích, když na nich zkouším najít něco všeobecně pozitivního. Možná je to tím, že psychologové na celém světě se shodují, že druhé lednové pondělí považují lidé za nejdepresivnější den celého roku. Existují pro to různá vysvětlení: prý se hromadí hned několik negativních faktorů a lidské psychice nepřeje ani počasí. Krach vztahů a manželství, dluhy z Vánoc, oslabená vůle pro nová předsevzetí, šeď všedních pracovních dnů v kontrastu s nedávným svátečním veselím a také šedivá a mrazivá příroda a krátké dny, to vše se najednou spojí a udeří.
I kdybych tomu nevěřila, našla bych pro depresivní náladu i další důvody – třeba finanční krizi, jejíž dopady se už začínají projevovat i u nás a v průběhu roku se to ještě zhorší, takže to nějakým způsobem, pocítí každý. Anebo právě vrcholící tahanice kolem dodávek plynu z Ruska, při nichž jsem si několikrát vzpomněla na kolegy a kamarády ze Slovenska, kde byla chvílemi situace opravdu kritická. Nějak se to prozatím vyřešilo, ale jen jsme si přitom všichni uvědomili, jak vratká je energetická bezpečnost Evropy a na čem (na kom) pořád ještě do značné míry závisí. Třeba k perspektivnímu řešení tohohle problému přispěje významně i naše země, která teď na šest měsíců předsedá Evropské unii. 
A k tomu ke všemu se ještě denně setkáváme s lidským utrpením, které je tragickým důsledkem přetrvávajících etnických, rasových, náboženských a jiných konfliktů, jako právě nyní v bojích Izraele a s palestinským hnutím Hamas v pásmu Gazy. A ani v tomto případě, jak se zdá, není nablízku žádné východisko.
Zkrátka, není moc důvodů k veselosti, ale rezignovat by taky nemělo smysl. Výše zmínění psychologové tvrdí, že existuje mnoho  způsobů, jak se tísnivých a depresivních pocitů zbavit. Nejlepší první pomocí je podle nich dokonalá koupel, stačí vana plné teplé vody, dostatek pěny a dvanáct minut si lebedit. Pomáhá také procházka, pobyt v soláriu a hrnek horkého nápoje. No… to by tedy bylo opravdu až podezřele jednoduché. 
A co čeká v tomhle roce nás i vás společně? Jako pokaždé šest čísel Pharma News plných relevantních informací a zajímavého čtení (stejně tolik čísel vydáme i na Slovensku), sedm odborných konferencí na vybraná témata – tímto počtem překonáme vlastní rekord a bude to opravdu fuška je připravit. O dalších třech pro lékárenské pracovnice na Slovensku ani nemluvím. Má to jedinou výhodu: pro spoustu práce nám třeba nezbude čas trápit se něčím jiným.
Doufám, že ve chvíli, kdy tyhle řádky čtete, je už všechno o něco lepší, lednové deprese jsou překonány a nad vašimi životy svítí hřejivější slunce. Pro rok 2009, v němž se víc než jindy budu těšit na osobní setkání s vámi, přeji tedy všem především zdraví a pohodu, ostatní se snad taky časem dostaví. A samozřejmě – dobré počtení!
 
                                               Vaše Jana Jokešová  
    

OTdiYT