PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Snídaně - naučte děti snídat



Snídaně

naučte děti snídat

Snídaně je v jídelníčku školáka  velmi důležitá, ne-li nejdůležitější. Dodává totiž tělu důležitou energii po nočním hladovění a poskytuje energetický základ pro dopolední výuku, která představuje nejnáročnější část školákova dne.

Neměli bychom podceňovat  vliv snídaně na schopnost dětí soustředit se na učení. Neklid, neschopnost soustředit se a sledovat výklad učitele může souviset právě se špatnou či  úplně vynechanou snídaní. Děti totiž nemají možnost vytvářet si zásoby energie, a proto se její nedostatek velmi rychle projeví. Stane-li se tak ve škole, je to pro dítě velká komplikace.

Snídaně je odborníky považována za nejdůležitější jídlo dne, které nepřekoná ani vydatný oběd nebo vyvážená večeře. Spousta lidí ale ve svém jídelníčku pro snídani nenachází místo, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk bývá bohužel v mnohých domácnostech přenášen i na děti, které samy nemají na první jídlo dne chuť nebo jsou z nedostatku času odkázány na nákup potravin cestou do školy.

Hodně dětí proto vůbec nesnídá a první jídlo dne je u nich kolikrát až oběd. Někteří rodiče jsou bezradní, jiní nepřikládají snídani takovou důležitost. Pravdou však je, že především u vyvíjejícího se organismu je absence snídaní velkým rizikem.

V problematice zdravého stravování je důležité nejen to, kdy bude dítě snídat, ale také samozřejmě co. Základní pravidlo, týkající se časového zařazení do harmonogramu dne, praví, že snídat by se mělo nejlépe do 1 až 1,5 hodiny po probuzení. Není třeba tahat dítě z postele s tím, že je jídlo na stole, ať se jde nasnídat. Nechte ho rozkoukat, aby se tělo probudilo spolu s ním. Můžete ho zapojit do přípravy jídla, menší děti mohou talířky zdobit zeleninou, starší třeba krájet.

Proč je snídaně (nejen) pro děti důležitá?

To, že je snídaně nezbytná, je patrné už z procentuálního rozvržení celého denního stravovacího plánu. V ideálním případě se jídelníček skládá z 5 jídel (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře). Vzhledem k tomu, že odborníci doporučují, aby složení prvního jídla dne představovalo  téměř čtvrtinu kompletního přísunu energie, je jasné, že bychom si na snídani měli dát záležet. Během noci totiž tělo pracuje – udržuje v činnosti vnitřní orgány, tělesnou teplotu, srdeční akce. U dětí je energie spotřebovávána ve větší míře, protože jsou ve vývinu a rostou. Po noční pauze organismus strádá a potřebuje zásobu energie vyrovnat právě snídaní s dostatkem živin. O to se zasadí především 3 složky - bílkoviny, sacharidy a tuky. Kombinace potravin by měla být promyšlena tak, aby sacharidy tvořily zhruba 50 až 55 %, tuky 25 až 30 % a bílkoviny přibližně 10 až 15 %. Správná snídaně podpoří fyzickou i psychickou kondici.

Hladový potomek je bez energie, může se u něj objevit podrážděnost, nesoustředěnost, nervozita a výkyvy nálad.

Vynechávání snídaně

Rizika spojená s nevhodným stravováním jsou všeobecně známá. Nejzávažnějším je obezita, která se zvláště u českých dětí hojně vyskytuje a ze které plynou další onemocnění v  dospělém věku, jako jsou např. kardiovaskulární poruchy, diabetes, onemocnění trávicí soustavy apod. Může za to nejen absence snídaní, ale i její nevhodné složení. Stejně nebezpečná je i nepravidelnost. Ta totiž způsobuje, že je tělo zmateno různě velkým přísunem jídla, a tak si po čase začne při dodané snídani přijatou energii ukládat pro případ, že by opět muselo trpět hladem. A energii neukládá nikam jinam než do tukových zásob. Dochází ke zvyšování tělesné hmotnosti, vzniku nadváhy a obezity, která může vést i ke ztížené socializaci dítěte. Jak je vidět, snídaně je středobodem celkové životní pohody, a proto by rozhodně neměla být vynechávána.

Motivace dítěte

Problematika snídaní však nemusí být zakořeněna pouze v nekvalitních surovinách, nepravidelnosti či totální absenci. Velmi často dítě  argumentuje tím, že nemá chuť nebo hlad. Nikdy nepřistupujte k nucení a vytváření stresového prostředí. Začínejte  od menších porcí, i malý úspěch se počítá. Dobré je také dítěti vysvětlit, v čem je  snídaně důležitá a jak se bude cítit, když první jídlo dne odloží až na pozdější dobu. Pokud je to možné, připravujte jídlo pro dítě atraktivní. Je totiž známo, že děti jedí i očima. Stačí krajíc chleba rozkrojit šikmo a máte tvar srdíčka, vidličkou na pomazánku namalujte obrázek a vše dozdobte zeleninou. Snídaně bude pro dítě rozhodně lákavější. S tím souvisí i pěkné nádobí. Dítě ocení malovaný talířek víc než jogurt v bílé mističce. Zdá se to neuvěřitelné, ale i zdánlivé detaily rozhodují, jaký postoj děti ke snídani zaujmou.

Příklady vhodně sestavené snídaně

Obecná doporučení pro snídani dětí lze shrnout do následujících bodů:

•              jídlo by mělo obsahovat vyvážený přísun tuků, sacharidů a bílkovin

•              nežádoucí jsou tzv. rychlé cukry (sušenky, sladkosti apod.)

•              důležitý je pitný režim (minimálně 2,5 dcl) – nejlépe neslazený čaj

•              vždy připojte kus ovoce či zeleniny

Základem je tedy pestrost, a to nejen dodávaných živin, ale také chutí. Střídejte sladké a slané snídaně, aby se dítěti nemohly jednotlivé druhy omrzet.

Správná volba

•              Chléb, plátek sýra nebo kvalitní šunky,  zelenina

•              Pečivo s pomazánkou (třeba ředkvičková, kedlubnová, tuňáková)

•              Snídaňové cereálie s mlékem nebo bílým jogurtem

•              Miska šlehaného tvarohu se zavařeninou

Takto ne

•              Pečivo s máslem a trvanlivým salámem

•              Chléb, párky, hořčice nebo kečup

•              Koblihy s marmeládou

•              Smažená vejce se slaninou

Řešení častých problémů se snídaní

Níže uvádíme nejčastější argumenty, kterými spousta lidí omlouvá to, že snídani opomíjejí. S jakými problémy se ráno potýkáme a jaké může být řešení?

•             
Nedostatek času na přípravu: Snídani můžete nachystat večer a uložit ji do chladničky. Ráno pouze připravíte na stůl.

•             
Dítě snídat nestíhá: Přimějte dítko vstávat o 15 minut dříve. Na kvalitě spánku a svěžesti do nového dne mu 15 minut v žádném případě neubere, investuje-li je ale do snídaně, rozhodně to pocítí lepším startem do nového dne a větší pohodou ve škole.

•             
Dítě není zvyklé snídat: Pokud Vaše dítě není na snídani vůbec zvyklé, začněte  s malými porcemi. Zpočátku stačí jen půlka rohlíku nebo banánu, pár lžiček jogurtu nebo šálek kakaa. Tělo si časem na ranní přísun energie zvykne a samo začne vyžadovat více.

Snídejte společně

Děti nejlépe naučíme snídat svým vlastním příkladem.  Je známo, že se děti učí nejlépe napodobováním svého okolí, proto bychom měli u snídaně nejen sedět společně u stolu, ale také s dětmi posnídat.

Nemusíte snídat hodinu, aby rituál splnil svůj účel.

•             
Stanovte si přesný čas snídaně na každý den.

•             
Prostřete si příjemně stůl, nezapomeňte na ubrousky, prostírání, květinu.

•             
Ke stolu usedejte až po ranní hygieně a s dostatečnou časovou rezervou tak, aby se v klidu mohli sejít všichni členové domácnosti.

•             
Snídani si užijte chuťově, vizuálně i čichově – voňavé pečivo, teplé kakao, to vše zvyšuje pozitivní vnímání snídaně.

Využijte snídani k popovídání o programu každého člena domácnosti – kdo zavede děti do školy, kdo koho vyzvedne z kroužku, proč přijde tatínek až pozdě večer, proč dnes musí dítě zůstat déle v družině apod. Dětem to dodá pocit jistoty a pevného řádu, lépe pochopí denní program a na další snídani už se bude těšit – dozví se informace, které si jinak pouze domýšlí a mohou ho zneklidňovat.

 

Závěrem

Budete-li snídani nejen Vašich dětí věnovat dostatečnou pozornost, připravíte se na nový den tím nejlepším způsobem. Naučte své děti, že snídaně je pravdu základem dne, a proto by ji měly brát jako samozřejmost.

•             
Pravidelná snídaně je spojena s lepším vstřebáváním živin a může přispět k udržení zdravé tělesné váhy.

•             
Snídaně je mimořádně důležitá obzvláště pro děti a dospívající mládež, protože podporuje učení a výkonnost ve škole.

•             
Pravidelná snídaně je spojena s nižší hodnotou BMI (Body Mass Index) a zdá se být ochranou proti nadváze a obezitě.

A teď už víte, proč a jak máte nejen Vy, ale především Vaše děti snídat. Splňte si společně svůj první domácí úkol tohoto školního roku a začněte snídat!

Lucie Zímová

NDRlM2M