PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Únor - masopust



Únor

Klíčení pod povrchem a obnova

Myšlenky, nápady a touhy, které k vám přišly s lednovými přáními, mohou nyní začít skutečně klíčit, stejně tak jako nejrůznější semínka, která teď v zimě mohou ozelenit a ozdravit váš jídelníček.

S nápady a myšlenkami je to podobné jako se semínky – aby začaly růst (zhmotňovat se), musíte je aktivovat. Uschovaná semínka mohou spát, překrytá a zapomenutá mnoho let. Semínka v přírodě probouzí k životu voda (po dlouhé zimě třeba ta z tajícího ledu či sněhu). Pro následný růst však semínko potřebuje víc než jen „živou“ vodu. Potřebuje energii (světlo a teplo ze sluníčka) a výživnou půdu (i když semínko se spokojí i s vatou) a prostor. Čemu dáte pozornost a co sytíte, to roste.

Aby přišlo a mohlo dobře růst něco nového, je potřeba dobře uzavřít to staré. K očistě a úklidu nám dávají ještě příležitost Hromnice, kdy se uklízí poslední zbytky vánoční výzdoby. V únoru obvykle vrcholí i masopust – snad nejvíc bujarý svátek v roce, ke kterému patří plesy, zabijačky i veselé masopustní průvody. Za hodováním a veselím se skrývá méně zřejmá hlavní podstata tohoto rituálu – symbolická poprava (oběť) kobylky, kterou se uzavírá vegetační cyklus, a její následné vzkříšení. Tím se otevírá další cyklus: nové jaro.

Den se viditelně prodlužuje, jaro klíčí skrytě pod povrchem. Zima leckdy začíná ustupovat, objevují se první jarní kvítky. Přestože děti mají „jarní” prázdniny, na horách ještě vládne zima. Užívejte si zimních radovánek – brzo se bude zima takzvaně vynášet, v podobě Morany. Schovávejte si stranou vyfouknutá vajíčka na její korále.

Oslavte svátek zamilovaných. Způsobů je nespočet, ale základ je opět v myšlence, pozornosti a činu – dáváme si doma lásku v tom každodenním shonu najevo? Možná se hodí připomenout si, že milenecká a partnerská láska je v rodině ta základní, od které vše vzniklo a vše se odvíjí. Pěstování partnerské lásky nám v průběhu roku zvyky i obyčeje jemně připomínají, zkuste si jich všímat…

Po zabijačce a masopustu si naordinujte půst a čekejte na jaro a s ním spojené jarní svátky.

Velikonocům předchází šest postních neděl a právě na únor někdy vycházejí ty první z nich.

 

Masopust

Masopust držíme, nic se nevadíme, pospolu:

proč bychom se hádali, když jsme se tak shledali poznovu?

V dobrém jsme se sešli, rádi jsme se našli pospolu.

Dříve než se rozejdem, ještě sobě připijem poznovu.

 

Masopust (neboli fašank či ostatky) je dobou hodování, plesů a veselí, začíná po Třech králích v lednu a končí v úterý před Popeleční středou. Tou začíná předvelikonoční půst a své pevné datum nemá, je závislé na datu Velikonoc.

 

Kdy je tedy konec masopustu (masopustní průvod)?

Nejprve musíme vypočítat, kdy začínají Velikonoce. Základním bodem je datum, kdy je měsíc v úplňku poprvé po prvním jarním dnu (21. březen). Velikonoční neděle pak připadá na neděli po takto zjištěném prvním jarním úplňku. Když víme datum Velikonoc, odečteme 6 nedělí před velikonoční nedělí a středa před je Popeleční středa. Vrchol masopustu býval v úterý před touto středou. Celkem je to 46 kalendářních dní od Popeleční středy do velikonoční neděle. V současnosti bývá vrchol masopustu v sobotu před touto středou, tedy zjednodušeně 7 týdnů před Velikonocemi.

 

Co znamená „masopust“?

V původním překladu znamená tento svátek „opuštění masa“. Slovo karneval, který je s veselicemi odjakživa spjat, pochází zřejmě z italského carne levare, tedy „dát maso pryč“. Zní to nelogicky, ale během tohoto období se konaly zabijačky, taneční zábavy a často se také vystrojovaly svatby.

Masopust je také ale název pro vrchol masopustního období – masopustní průvod či obchůzku, která se konala na masopustní úterý – před zmíněnou Popeleční středou. Dnes z praktických důvodů bývá masopust o víkendu, správně by to mělo být v sobotu před Popeleční středou, ale někdy zvolí organizátoři i jiné datum. Praktickým důvodem pro posun bývají např. jarní prázdniny, které jsou také pohyblivé. Bohužel, někdy se koná bujará oslava až v postním období, což je způsobeno zřejmě neznalostí a nepochopením smyslu původních oslav. Masopustní průvod tedy obvykle bývá v únoru, můžeme se s ním potkat výjimečně i v lednu či v březnu.

Masopustní zvyklosti mají za úkol odehnat a zkrátit zimu, přivolat slunce, zajistit úrodu a plodnost. Svou roli přitom hrají rituální masky, jako je medvěd s medvědářem nebo kobyla (někde zvaná klibna). Koná se symbolické zabití kobyly a pak její vzkříšení – symbolizuje se tak konec zemědělského roku a začátek nového, cyklus roku bývá přitom připodobňován ke koloběhu života. Objevují se také další tradiční masky, jako jsou nevěsta a ženich, dědek a bába, někdy také postava Žida. Je zajímavé, že masky jsou obdobné v celé Evropě od Irska až po Balkán.

Jak se slavil masopust

Tradičním vrcholem masopustu bylo masopustní úterý, předcházely mu ale další zvyky a obyčeje:

Čtvrtek před masopustním úterkem se nazýval Tučný.

Lidé se během něj co nejvíce posilňovali jídlem i pitím, aby byli plni síly na celý nadcházející rok. Ostatně celé masopustní období bylo dobou zabijaček, ale i sezónních pokrmů ze zvěřiny a jehněčího masa.

V neděli se pak pořádaly tradiční masopustní zábavy.

Ty se často protáhly až do pondělního rána a v tanci se pokračovalo i během pondělka.

Vrcholem masopustu bývalo masopustní úterý s obchůzkou maškar. Kromě průvodů procházejících městem se předváděla secvičená divadelní představení, tučné jídlo se bohatě zapíjelo pivem, vínem i tvrdým alkoholem. Když ale ponocný odtroubil půlnoc, všechno utichlo a začala postní doba.

V některých krajích bylo zvykem i „pochovat basu“ a symbolicky tak uzavřít období veselí. Po něm se lidé začali chystat na největší křesťanský svátek, Velikonoce.

 

Jak se slaví masopust dnes

Kromě maškarních plesů a karnevalů nebo sokolských šibřinek můžete i dnes zažít masopustní průvody v několika podobách.

 

Masopustní průvod tradiční

Zejména ve skanzenech (např. Kouřim, Veselý kopec) lze zažít původní zvyky a tradice spojené s masopustem, vidět mnoho tradičních masek s určitým významem a smyslem.

 

Masopustní průvod s uměleckým přesahem

Některé průvody zasahují svým pojetím až do umění, a to jak v doprovodné hudební a divadelní produkci, tak ve výtvarném znázornění masek. Originální masky i se světelnými efekty vyrábějí například v Roztokách.

 

Masopustní průvod ve městě

Řada měst i městských částí pořádá masopust, průvod spojený s trhem, zabijačkovými hody, programem na náměstí. Průvod může mít vytyčenou trasu, ale i nemusí. Oblíbený bývá například žižkovský, břevnovský, litoměřický nebo masopust v Milevsku.

 

Masopustní obchůzka (průvod bez turistů)

V některých oblastech přetrvala původní tradice podle místních zvyklostí. Účastníci se sejdou brzy ráno v maskách, které se uchovávají a každý rok používají znovu. Průvod přivítá nejprve starosta. Masky zpívají a hrají, tancují u každého domu s paní domácí, dostanou občerstvení, někdy i peněžní obnos, obvykle

žertovně vylákaný za nějakou rozpustilost.

 

Masopustní průvod školkový či školní

Děti si vyrábějí masky a pak někdy i celá školka vyrazí na průvod do okolí. Moc si to užijí, když mají cíl, kde zazpívají a kde je pohostí. Může se třeba domluvit pár maminek a připravit malé pohoštění v blízkém parku nebo průvod obejde pár domů v okolí školky či navštíví domov důchodců.

 

Masopustní nekynuté kobližky

Tyto tvarohové kobližky oceníte nejen v době masopustu. Jsou opravdu nenáročné na ingredience, snadné a rychlé na přípravu a všem chutnají. Pokud vás překvapí nečekaná návštěva, máte je za chvilku na stole.

 

250 g tvarohu, 2 vejce, 70 ml mléka, panák rumu, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 vrchovatá lžička vinného kamene (ten používejte místo kypřicího prášku, vyhnete se tak fosfátům, nebo používejte kypřicí prášek bezfosfátový), 1 lžička vanilkového cukru (recept na domácí vanilkový cukr najdete v kapitole Listopad), moučkový cukr

na obalení, olej na smažení ~

 

Všechny ingredience na kobližky smíchejte v míse.

Během míchání si už rozpalte v hrnci olej. Musí ho být dostatek, aby v něm kobližky mohly plavat. Kobližky vpouštějte do oleje pomocí dvou lžic. Po osmažení dejte na ubrousek chvilku odkapat a hned ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

 

ZjU4ZjRi