PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Výlet do rodného kraje Antonína Dvořáka



Výlet do rodného kraje Antonína Dvořáka

Česká republika se pyšní nejen svými kouzelnými památkami a přírodními krásami, ale také výjimečnými osobnostmi, které zanechaly nesmazatelnou stopu v jejich dějinách. Jedním z takových hrdinů hudby je Antonín Dvořák a jeho rodiště, malá vesnička Nelahozeves, je místem, kterému nelze odolat. Nelahozeves je jedním z výletních cílů v rámci destinace Kladensko-Slánsko, inspirujte se i dalšími krásnými místy na kladensko-slansko.cz.

Rodiště Antonína Dvořáka

Nelahozeves, ležící na břehu Vltavy, je místem, kde začal život jednoho z největších skladatelů v historii hudby – Antonína Dvořáka. V domě, který je dnes památníkem věnovaným skladatelově životu, se můžete ponořit do atmosféry, která formovala jeho hudebního génia. Zachovalé interiéry, osobní předměty a atmosféra českého venkova z 19. století vytvářejí poutavý obraz o životě skladatele a jeho inspiracích. Nyní je budova spravována rodinou Lobkowicz, jejímž záměrem je vybudovat inovativní muzeum světové úrovně, které návštěvníkům zprostředkuje pohled do světa Antonína Dvořáka. Nová expozice by se měla otevřít v dubnu 2024. Skladatelův rodný dům leží v těsné blízkosti místního zámku, takže můžeme pokračovat jeho prohlídkou.

Zámek Nelahozeves

Tato perla české renesanční architektury byla postavena v 16. století. Je příkladem italského castella s nárožními bastiony a přístupem po kamenném mostě přes příkop. Na svou dobu velmi pokročilá stavba doznala během následujících staletí jen drobných úprav. Díky tomu si zámek zachoval svou podobu až do dnešní doby. Zámek Nelahozeves je známý také svou bohatou uměleckou sbírkou. Je domovem obrazů od Brueghela, Rubense, Veroneseho a dalších mistrů. Stálá expozice Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů je souborem dvanácti dobových pokojů, které detailně ukazují život vlivné šlechtické rodiny v Čechách v 19. a na počátku 20. století. Historické sály, nádvoří a zahrady jsou celoročně využívány pro pořádání soukromých a firemních akcí, ale také každoročních festivalů.

Dvořákova cesta do Kralup nad Vltavou

Od zámku vede červená turistická trasa do Kralup. Jmenuje se Dvořákova cesta, protože po ní slavný skladatel jako chlapec chodil na návštěvu k příbuzným do Kralup. Je zaměřená na geologii, paleontologii, ekologii, historii a ochranu přírody. Celou trasu obklopuje z jedné strany řeka a z druhé strany pískovcový masiv, ve kterém jsou místy skalní věže. Antonín Dvořák není jediný slavný Čech, který je spojen s těmito místy. Neméně významný je spisovatel Jaroslav Seifert, který do Kralup často jezdil k prarodičům a přál si být pohřben na místním hřbitově. V místní části Lobeček najdete jeho pomník a v muzeu pamětní síň. Každoročně se zde koná festival přednesu poezie Seifertovy Kralupy. Pokud si budete chtít město prohlédnout z ptačí perspektivy, doporučujeme navštívit vrch Hostibejk s vyhlídkovým altánem. Podle historických pramenů zde bývalo pohanské obětiště. Od počátku 20. stol. byl původně pustý vrch osazován tak, aby vznikl lesopark. V Kralupech najdete jeden z nejzajímavějších moderních parků u nás. Park čtyř ročních období představuje mimořádný příklad krajinářské tvorby a stojí za návštěvu. Kdybychom po červené značce pokračovali z Kralup dál, už pod názvem Poutní cesta Říp – Blaník, dojdeme kousek za Kralupy na hradiště Minice. Pochází pravděpodobně z doby halštatské a tehdy zřejmě plnilo funkci sídla elity. Dochovaly se z něj valy nebo kamenná hradba v jižní části. Ještě dál bychom došli k Otvovické skále – botanicky velmi bohaté lokalitě s výskytem teplomilných stepních druhů rostlin. Ještě dál narazíme na přemyslovské hradiště Budeč s rotundou sv. Petra, jejíž hlavní chrámová loď je nejstarší stojící stavbou u nás. A ještě dál uvidíme zříceninu hradu Okoř, na kterou je cesta, jako žádná ze sta. A tak bychom mohli v tomto zajímavém kraji pokračovat dál a dál. My si ale tato zajímavá místa necháme zase na jindy a podíváme se z Nelahozevsi ještě opačným směrem.

Zámek Veltrusy

Nelahozeves a Veltrusy jsou propojeny mostem, za života Antonína Dvořáka se používal přívoz. A byl hojně využívaný. Letohrádek rodiny Chotků byl totiž díky bohatému programu vyhledávaným kulturním centrem. Barokní zámek, který byl později klasicistně upraven, leží uprostřed rozlehlého zámeckého parku s romantickými stavbami. Jedná se s jeho úctyhodnými 298 hektary o největší zámecký park u nás a patří mezi pět nejstarších. Najdete v něm malebná zákoutí se sochami, divoký lužní les, prastaré stromy, dančí oboru i pole a louky. Potkáte kočár tažený koňmi, ve kterém se můžete svézt, ale i skupinu cyklistů s průvodcem. To vše vytváří atmosféru, kde se setkává minulost a současnost. Na zámku si můžete vybrat z několika prohlídkových okruhů – Zlaté časy ve službách císařovny, Rodinný život pana hraběte, Aristokracie: začátek konce a Zámecké laboratorium. Školám se zde nabízí také obohacující edukační programy či možnost uspořádat školu v přírodě s ubytováním v bývalém seníku.

YTAwZm