PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

ZAOSTŘENO NA GLUKOSAMIN SULFÁT …A JEHO JEDINEČNOU ROLI V BOJI S OSTEOARTRÓZOU



Příčiny samotné choroby nejsou stále úplně objasněny, předpokládá se působení více faktorů. Při OA dochází postupně k destrukci kloubní chrupavky a změně jejích mechanických vlastností. Destrukce je způsobena poruchou regulačních mechanismů metabolismu chrupavky. Chrupavka není dostatečně obnovována, dochází dokonce k jejímu odbourávání. V počátečních stadiích je tento děj kompenzován zvýšenou tvorbou látky s vyšším obsahem chondroitin sulfátu. Teprve po vyčerpání tohoto mechanismu se destrukce chrupavky projeví klinicky - bolestivostí a zánětem, který postihuje i okolní tkáně - kloubní pouzdro a kost přiléhající ke chrupavce. Běžnou reakcí takto postižené kosti je její přestavba a tvorba osteofytů (kostních výrůstků). Bolest při OA je dána postižením okolních tkání. Poškození samotné chrupavky nebolí, protože není inervována, a proto jsou první stadia OA bez klinických příznaků. 

OSTEOARTRÓZA A JEJÍ NÁSLEDKY

Osteoartróza (OA), artróza nebo osteoartritida – různé názvy pro jediné, ale nejčastější kloubní onemocnění.
Objevuje se přibližně u 12 % populace – to znamená, že potká každého osmého z nás. Prevalence (procento výskytu v celé populaci) stoupá s věkem. Změny patrné na rentgenovém snímku typické pro OA najdeme u téměř 70 % osob starších 65 let a v 70 letech postihuje již skoro celou populaci! OA velmi často vede k imobilitě tím, že nejvíce zasahuje kyčelní a kolenní klouby, zvané váhonosné. Nacházíme ji však běžně i v jiných lokalizacích (páteř, rameno, loket, prsty a další). Přispívá k výraznému snížení kvality života také kvůli doprovodným onemocněním, jako jsou deprese nebo úzkost.
První stadia OA jsou tzv. klinicky „němá“ – onemocnění nevykazuje žádné symptomy a nebolí. Jde o zákeřnou tichou nemoc, kde je prakticky nemožné včas zachytit začátek. A to je jeden z nejpřesvědčivějších důvodů, PROČ řešit prevenci osteoartrózy a PROČ pátrat po nejlepším dostupném preparátu. Tyto podmínky splňují látky chránící chrupavku a zabraňující rozvoji OA – chondroprotektiva.

ÚČINKY GLUKOSAMIN SULFÁTU

Do skupiny chondroprotektiv patří více účinných látek, ale vědecký výzkum potvrdil, že nejúčinnější látkou v boji s OA je glukosamin sulfát (GS). Je tomu hlavně proto, že jde o mikromolekulu, která na rozdíl od velké struktury jiných molekul např. chondroitin sulfátu, projde po perorálním podání do kloubního prostoru bez štěpení stále plně funkční a vstřebá se až 90 % účinné látky. Navíc již do jedné hodiny od podání obsahuje kloubní pouzdro vysokou koncentraci glukosamin sulfátu a chrupavka je hned schopná si z něj sama vytvářet další potřebné stavební kameny – chondroitin sulfát nebo kyselinu hyaluronovou. GS působí na chrupavku dlouhodobě, a to až 6 měsíců po skončení podávání. Hlavními účinky užívání GS je udržování zdravých kloubů, podpora jejich dobré hybnosti a obnovování struktury chrupavky se současným působením proti opotřebovávání. GS jako účinná látka je doporučován odborníky Evropské ligy proti revmatismu (EULAR).

JEDINEČNOST GS CONDRO

Nejpoužívanějším a nejznámějším přípravkem na bázi glukosamin sulfátu je GS Condro. Již 2 tablety pokrývají klinicky ověřenou denní dávku a je možné je užít najednou i rozděleně. GS Condro obsahuje čistý GS v kvalitě Clini-Q. To znamená,že kvalita glukosaminu v GS Condru je 100 % kontrolována u každé nové šarže. Díky speciální technologii byl vytvořen unikátní tvar a povrch tablet pro snadnější polykatelnost. Mnoha klinickými studiemi bylo potvrzeno mimořádně příznivé působení glukosamin sulfátu na zlepšení kloubní funkce. GS Condro má navíc jako jediný svoji účinnost ověřenou klinickou studií, která srovnává efekt samotné látky a rehabilitačního cvičení! 

KLINICKÁ STUDIE S GS CONDRO

Pražský Revmatologický ústav, prestižní renomované pracoviště, představil unikátní klinickou studii - jedinou svého druhu na světě, kde byly poprvé srovnány účinky rehabilitačního cvičení a léčby glukosamin sulfátem (GS Condro). Jedná se o 2. největší studii s GS v České republice. Tato studie trvala 2 roky a zaměřila se na sledování klidové a námahové bolesti, hodnocení účinnosti z pohledu pacienta a lékaře, nežádoucí účinky a vývoj indexu WOMAC (nejpoužívanější standardizovaný set 24 otázek týkající se bolesti a hybnosti kyčelních a kolenních kloubů).

157 pacientů bylo rozděleno do 4 skupin:
1. užívající jen GS Condro (1600 mg GS za den),
2. užívající GS Condro (1600 mg GS za den) v kombinaci s rehabilitačním cvičením
3. pouze rehabilitující pacienti
4. kontrolní skupina pacientů necvičících a bez GS Condra

Výsledek studie je více než přesvědčivý! Nejúspěšnější byla kombinace GS Condra a cvičení a hned v těsném závěsu skončilo užívání samotného GS Condra, které vykázalo mnohem lepší účinnost než rehabilitace.

Studie s GS Condro (FORTE) jednoznačně potvrdila:
• mimořádnou účinnost na celkové zlepšení kloubní funkce a pohyblivosti u 80 % pacientů
• snížení užívání léků – analgetik a antirevmatik – až u 50 % pacientů
• optimální dobu užívání 6 měsíců
• že příznivý efekt užívání GS Condro (FORTE) přetrvává dalších 3–6 měsíců po skončení užívání

Všechny tyto poznatky vedou k jednoznačnému závěru: GS Condro (Forte) je klinicky ověřený pomocník pro aktivní život bez omezení a má obrovský potenciál jako podpůrná léčba OA od prvních symptomů až po pokročilejší stadia onemocnění. Klinické studie jednoznačně staví GS do pozice klinicky nejlépe ověřené účinné látky ze skupiny SYSADOA. Výsledky studií jasně ukazují mimořádnou účinnost glukosamin sulfátu. A to jak v rovině symptomatické, zahrnující zmírnění bolestivosti, ztuhlosti a zlepšení hybnosti, tak strukturální, ve smyslu zpomalení morfologické progrese osteoartrózy. Využití přípravků založených na glukosamin sulfátu rovněž v terapii osteoartrózy výrazně snižuje spotřebu nesteroidních antiflogistik, čímž klesá riziko pozdějších orgánových komplikací vznikajících na základě nežádoucích vedlejších účinků těchto léčiv.
MUDr. Olejárová M., a kol., Česká revmatologická, 16, No. 4, p. 153-160

Autor: MUDr. Eva Sito

NTFhZ