PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Zdravý životní styl - jóga



Zdravý životní styl – jóga

Zdravý životní styl je téma, o kterém se hodně mluví – co si však pod ním představit? Jednotlivé návody jak „dodržovat zdravý životní styl“ se různí, ale snad všechny mají jedno společné – snaží se nám předložit recept, abychom byli zdraví a cítili se fit.

Životní styl je faktor, který může ovlivňovat naše zdraví až z 80 %.

K hlavním zásadám zdravého životního stylu patří:

• pravidelnost

• pestrá a vyvážená strava

• vhodné cvičení

• absence kouření, užívání škodlivých látek a nadměrného pití alkoholu

• odpočinek a kvalitní spánek

• vyhýbání se stresu

• optimismus a dobrá nálada

Neexistuje jednotný návod na dodržování zdravého životního stylu, jelikož potřeby a možnosti každého jednotlivce jsou odlišné. Zdravý životní styl je nutno posuzovat s ohledem na fyzický i psychický stav, věk, pohlaví a zdravotní stav člověka.

Pravidelnost

Důležitým faktorem pro náš zdravý život je pravidelnost, ať už v jídle, v pitném režimu, ve spánku, v pohybu nebo v odpočinku. Není na škodu čas od času držet půst, ale jinak bychom měli dělat vše pravidelně. Naše biologické hodiny se násilným změnám brání. Výsledkem je pak nadměrná únava, hromadění tuků či zdravotní problémy. Vstávejte a choďte spát v pravidelný čas, jezte častěji, zato v menších dávkách a v pravidelných časech. Totéž platí o pitném režimu, ale zároveň o dalších pravidelných lidských potřebách.

Zdravá a vyvážená strava

Není jen pouhou frází, že potrava, kterou přijímáme, je vkladem do našeho zdraví, který se nám vrátí i s úroky. Důležitým aspektem správné stravy je především konzumace rozmanitých druhů potravin ve vyváženém poměru. Kvalitní, pestrá a vyvážená strava nám umožňuje udržet optimální zdravotní stav a dostatek energie na práci a povinnosti. Strava nám musí dodávat potřebnou energii a živiny, ale zároveň by neměla vést k přebytkům některých složek potravy, příjem energie by neměl výrazně překročit výdej. Když si dopřejete „těžší“ jídlo, učiňte tak spíše k obědu než k večeři. Každý z nás má své individuální potřeby. Jinak bude vypadat jídelníček mladého sportovce, jinak jídelníček starší ženy se zdravotními omezeními. Není vhodné tedy vnímat zaručené rady jako jediné účinné, raději se řiďte rozumem a svými pocity.

Pestrost  

- vybírejte si co nejvíce druhů potravin, ale žádnou z nich se nepřejídejte.

S jídlem nespěchejte 

- jezte pomalu a v klidu, hezky si prostřete stůl. 

Ovoce a zelenina 

- snažte se, aby základem jídelníčku byla zelenina. Připravujte si pestré zeleninové saláty a polévky. Jezte hodně ovoce v syrovém stavu, nejlépe to z našich zeměpisných šířek.

Mléčné výrobky 

– jsou významným zdrojem kvalitních bílkovin a vápníku, pomáhají zažívání.

Upřednostněte celozrnnou mouku 

- vybírejte potraviny s celozrnnou moukou (chléb, těstoviny). Celozrnná mouka má větší výživovou hodnotu než běžně používaná mouka pšeničná.

Nezapomínejte na tekutiny 

- denně bychom měli vypít 2 až 3 litry.

Dostatečný přísun tekutin je nezbytný pro celkovou kondici, ale i pro funkci vnitřních orgánů. Nejvhodnější tekutinou je zajisté voda, která hraje v našem organizmu nenahraditelnou roli. Dostatečná hydratace se projevuje i na kvalitě pleti, není proto divu, že modelky jsou často zachyceny s lahví vody v ruce. Ideální pro správný pitný režim je tedy kvalitní stolní voda, pro jeho zpestření neslazené minerálky, ovocné a bylinkové čaje. Jestliže však pijete bylinné čaje jako zdravotní a léčebný nápoj, pamatujte na to, že základní bylinná kúra je šestitýdenní. Poté lze doporučit jejich obměnu. Pouze ojediněle si léčivé čaje zachovávají svou účinnost při podávání delším než 12 týdnů. Vhodnými bylinami pro takové podávání jsou např. šípky, řepík, dobromysl, měsíček nebo meduňka lékařská. Naproti tomu některé byliny mohou při dlouhém podávání  v organismu nejen vybudovat necitlivost, ale přímo uškodit. 

Kávu si do seznamu přijatých tekutin nepočítejte, naopak odvodňuje.

Vyhýbejte se alkoholu 

– když si chcete dopřát sklenku, volte kvalitní suché víno nebo vinný střik.

Vařte zdravě, omezte tuky 

- preferujte jednoduché způsoby tepelné přípravy potravin, např. vaření v páře, pečení v alobalu, pečení v troubě.

Vhodné cvičení

Pravidelný pohyb je další důležitou složkou zdravého životního stylu. Dostatečný pohyb může zčásti kompenzovat špatné jídelní návyky. Fyzická aktivita zvyšuje energetický výdej, zpevňuje svaly a tvaruje tělesné kontury. 

Sport nám pomáhá v boji proti obezitě,  odstraňuje psychické napětí a zlepšuje náladu. Aktivní pohyb je přínosný pro naše zdraví a fyzickou kondici – zlepšuje dechovou výkonnost, snižuje otoky nohou a předchází zácpě. Pomáhá chránit se před mnoha závažnými civilizačními chorobami, které vznikají v důsledku obezity, jako je např. diabetes, hypertenze, ateroskleróza či oběhová onemocnění. Ve všech těchto případech však musí být doplněn zdravou stravou a správným životním stylem.

Každý z nás by si měl vybrat sportovní aktivitu podle svých zdravotních, fyzických, ale i časových možností. U sportu víc než u čehokoliv jiného platí, že co je přínosné pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému. Rychlá, energická chůze představuje jednoduchý sport, který je lehce a kdykoliv dostupný pro všechny. Delší procházka prospěje kardiovaskulárnímu systému, zpevní svaly na nohou a hýždích. Zkuste se projít denně alespoň půl hodiny, třeba cestou z práce vyměňte jízdu autobusem či tramvají za procházku. Zhubnete a navíc si provětráte hlavu. 

Pozor na závislosti

Jedním z největších nepřátel zdravého životního stylu jsou závislosti. Zdůrazňovat škodlivost alkoholu, kouření či návykových látek je zbytečné, ale závislost si můžete vypěstovat téměř na všem, přičemž všeho moc škodí.

Odpočinek a kvalitní spánek

Odpočinek  má bezpochyby blahodárné účinky na tělo i psychiku. Každý by se měl pravidelně zastavit, zmírnit tempo a alespoň na chvíli zapomenout na každodenní starosti a povinnosti. Najděte si čas na procházku v přírodě či na relaxaci s knížkou, u dobré hudby, zajděte si na masáž nebo do divadla. Dobitou energii oceníte v době pracovního vypětí a stresu. 

Neméně důležitý je pravidelný spánek. Organizmus během spánku doplňuje spotřebovanou energii, vylučuje škodlivé látky a připravuje se na další aktivitu. Dospělý člověk by měl spát minimálně 6 až 7 hodin denně.  Ke kvalitnímu spánku patří rovněž vyvětraná, tichá a neosvětlená místnost. Od pozdních odpoledních hodin byste se měli vyvarovat pití kávy, černého či zeleného čaje a energetických nápojů. Kvalitní spánek se pravděpodobně nedostaví, pokud budete ve večerních hodinách pít alkohol a kouřit. Naopak výborným receptem pro dobré spaní je krátká večerní procházka na čerstvém vzduchu či příjemná večerní relaxace.

Zvládání stresu

Život v dnešní uspěchané době není jednoduchý. Jste často ve spěchu? Děláte vše na poslední chvíli? Bojíte se, že uděláte chybu? Pokud alespoň jednou odpovídáte ano, pravděpodobně prožíváte stres. Častý stres je přitom původcem mnoha zdravotních potíží, proto bychom nad ním neměli mávnout rukou. Stresu se nelze zbavit úplně, je ale možné mu předcházet. Jezte zdravě, pravidelně se hýbejte, relaxujte, dopřávejte si kvalitní spánek a také pozitivně myslete, obklopujte se příjemnými lidmi a hodně se smějte. 

Optimismus a dobrá nálada

Důležitou součástí zdravého životního stylu je duševní pohoda. Ráno vstát, usmát se na svět a s dobrou náladou vyrazit vstříc novým zážitkům. I ten největší introvert potřebuje lásku někoho druhého. Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to lépe táhne a s láskou nám je líp. Láska a dobrá nálada jsou elixíry života a pilíře zdravého životního stylu.

Dodržováním zásad zdravého životního stylu se Vám Vaše tělo odmění nejen zdravím, ale i příjemným pocitem. Díky pohybu a vyvážené stravě si udržíte správnou hmotnost, optimální krevní tlak i nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Získáte dobrou tělesnou kondici a výkonnost, budete v dobré psychické pohodě i odolnější vůči nemocem.

Jóga

Jóga ke zdravému životnímu stylu skvěle sedí, jelikož to není pouze fyzické cvičení obohacené o soustředění na správné dýchání, ale přístup k životu. Díky józe řada lidí přehodnotila své priority a stala se vyrovnanějšími a klidnějšími. Jóga představuje několik technik, které vedou ke zdraví, radosti a pocitu štěstí. Nezahrnuje jen tělesná cvičení, ale mnoho dalších metod a technik jako jsou dechové techniky, očistné techniky, relaxační, meditační aj. Terapeutická jóga přistupuje k člověku z holistického hlediska a napravuje, co je disharmonické. Léčí přirozeným způsobem a obnovuje v člověku jeho obranné a léčivé mechanismy. Jóga jako terapie ukazuje člověku jeho směr a upravuje jeho životní styl tak, aby byl prospěšný, zdravý, plný pohody a klidu.  Jóga učí, jak se naučit ovládat životní energii, své tělo, mysl a emoce. Snaží se, abychom poznali sami sebe. Tělesná a dechová cvičení, meditace, očistné techniky a další praxe jógy jsou pro dosažení daného cíle velmi důležité. Ještě důležitější je dostat zásady jógy do svého běžného života, když odejdeme z lekce, zaklapneme knihu a rozloučíme se s přáteli. Jógu můžete cvičit celý život. Není omezená věkem, váhou ani těhotenstvím. Odborníci se shodují, že krátká jógová praxe každý den má na tělo člověka silnější účinek než delší cvičení jednou týdně. Právě často opakovaná aktivita má totiž pozitivní vliv na zvládání stresu, který může vést k srdečním příhodám, depresím apod.

Závěrem

Zdravý způsob života – to je zdravý pohyb, zdravá strava a zdravé myšlení. Bez pozitivního přístupu k životu člověk ztrácí motivaci k pravidelným pohybovým aktivitám i kázeň ve zdravém stravování. A naopak, pokud tělo strádá a objeví se nemoc, těžko se hledá životní optimismus. Platí známé pořekadlo „Ve zdravém těle zdravý duch“. Během posledních let se náš způsob života zásadně změnil. Naše pohodlnost dává přednost technickým vymoženostem namísto zdravému pohybu, přípravě kvalitního jídla či ke smysluplné relaxaci a uvolnění. Není náhodou, že se lidé stále častěji zajímají o různé druhy jógy a další techniky zaměřené na zklidnění mysli. Ve zklidněném a uvolněném stavu je člověk schopen načerpat sílu a čelit stresu.

OTE5NG